Decizie importantă în dosarul ”Mană cerească”: judecătorul de Cameră preliminară a stabilit că urmărirea penală și trimiterea în judecată a lui IPS Teodosie, acuzat de fapte de corupție, sunt legale și că ierarhul trebuie să răspundă în fața legii.
ÎPS Teodosie a fost trimis în judecată de DNA pentru infracțiuni de corupție, alături de Ilie Petre. Dosarul a fost înregistrat la Curtea de Apel Constanța, pe 7 mai 2024. Doar că, până la începerea judecății propriu-zise, un judecător trebuie să stabilească, în Cameră preliminară, dacă rechizitoriul întocmit de către procurorii Direcției Naționale Anticorupție a fost întocmit cu respectarea tuturor prevederilor legale.
La unul dintre termenele trecute, Teodosie a declarat, la ieșirea din sala de judecată, că nu sunt probe împotriva sa. În același context, avocata ierarhului a declarat că au fost depuse concluziile, iar pronunțarea a fost amânată. În acest context, hotărârea judecătorului de Cameră preliminară a fost amânată pentru joi, 14 noiembrie, cu privire la legalitatea trimiterii în judecată.
Astfel, joi, judecătorul a stabili că atât sesizarea instanței cu rechizitoriu, cât și probele administrate în faza de urmărire penale, sunt legale, astfel încât poate începe cercetarea judecătorească.
”Respinge, ca nefondate, cererile privind constatarea neregularităţii actului de sesizare, nelegalitatea actelor de urmărire penală şi neloialitatea administrării probatoriului, formulate de către inculpaţii Petrescu Teodosie şi Petre Ilie. În baza art. 346 alin. 2 Cod procedură penală constată legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriul nr183/9/P/2023 întocmit la data de 26.04.2024 de Parchetul de pe Înalta Curte de Casaţia şi Justiţie- Serviciul Teritorial Constanţa, prin care s-a dispus trimiterea în judecată a inculpaţilor: Petrescu Teodosie pentru săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă, prev. de art.6 din Legea 78/2000 raportat la art.292 alin.1 C.pen şi Petre Ilie pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la cumpărare de influenţă, prev. de art. 48 C.pen. rap. la art.6 din Legea 78/2000 în ref. la art.292 alin.1 C.pen. În temeiul aceloraşi dispoziţii procedurale, constată legalitatea administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală. În baza art.346 alin.4 Cod procedură penală, dispune începerea judecăţii în cauza privindu-i pe inculpaţii Petrescu Teodosie pentru săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă, prev. de art.6 din Legea 78/2000 raportat la art.292 alin.1 C.pen şi Petre Ilie pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la cumpărare de influenţă, prev. de art. 48 C.pen. rap. la art.6 din Legea 78/2000 în ref. la art.292 alin.1 C.pen. În temeiul art. 275 alin. 3 Cod procedură penală cheltuielile judiciare avansate de stat, rămân în sarcina acestuia. Cu drept de contestaţie la instanţa ierarhic superioară în termen de 3 (trei) zile de la comunicare. Cercetată şi pronunţată în camera de consiliu, astăzi, 14.11.2024”, potrivit hotărârii judecătorului de Cameră preliminară.
Amintim că arhiepiscopul Tomisului era urmărit penal de către procurorii Anticorupţie pentru săvârşirea infracţiunii de cumpărare de influenţă, iar un consilier din cadrul Arhiepiscopiei Tomisului, pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la cumpărare de influenţă.
„În luna iulie a anului 2023, suspectul Petrescu Teodosie ar fi promis suma de 160.000 lei unui om de afaceri (martor în cauză), reprezentând un procent de 20% din suma de 800.000 lei, pe care acesta din urmă ar fi trebuit să o obţină pentru Arhiepiscopia Tomisului, în urma folosirii influenţei pe care ar fi afirmat că ar fi avut-o asupra funcţionarilor cu drept de decizie în această privinţă din cadrul Secretariatului de Stat pentru Culte. La acea discuţie ar fi participat şi celălalt suspect, acesta fiind cel care ar fi negociat cu omul de afaceri termenii în care urma să fie pusă în practică «înţelegerea» respectivă“, se arată într-un comunicat transmis de DNA la începerea urmăririi penale a reprezentanţilor Arhiepiscopiei Tomisului.
Potrivit procurorilor, suma de 800.000 de lei urma să fie utilizată pentru finanţarea unor lucrări de construcţie ori reabilitarea unităţilor de cult aflate în subordinea Arhiepiscopiei Tomisului.
Dosarul a fost înregistrat la Curtea de Apel.
Daniel ALBU