Începe noul an şcolar: cât cheltuie părinţii pentru rechizite şi îmbrăcăminte

0
112

În câteva zile copiii vor păși din nou în unitățile de învățământ pentru un nou an școlar. Aceștia vor merge fizic la școală, iar reprezentanţii Ministerului Educației afirmă că au luat toate măsurile necesare în cazul în care va izbucni valul 4 al pandemiei de coronavirus, iar aceștia vor fi nevoiți să funcționeze iar în cele trei scenarii, ori exclusiv în sistem online.

Însă, indiferent sub ce scenarii vor funcționa unitățile de învățământ, părinții trebuie să scoată din buzunar o anumită sumă de bani pentru rechizitele necesare elevilor. Un pachet minim de rechizite trece de 200 de lei. Începutul anului şcolar înseamnă o cheltuială de minim 13 la sută din salariu, aceasta pentru un român cu venituri sub medie, precum arătau studiile unei companii în domeniu.

Potrivit unui părinte al cărui copil trece clasa a II-a, bugetul doar pentru rechizitele acestuia ar ajunge la suma de 300 de lei, vorbind în termeni modești. Prețul la rechizitele necesare cresc de la an la an, astfel că: un caiet A5 dictando de 48 file costă începând de la 4 lei, acuarele tempera – 35 de lei, o paletă de culori – 4 lei, creioane colorate – 18 lei, penar 25 de lei, ghiozdanul a cărui preț pornește de la 60- 70 de lei, stilou a cărui preț pornește de la 20- 30 de lei.

Pentru îmbrăcămintea acestora părinții trebuie să scoată din buzunar alte sume, în consecință, bugetul fiecărui părinte pentru un elev se încadrează între 500 și 1.000 de lei, după cum ne-au declarat mai multe mămici.

Spre exemplu, anul trecut, conform unui studiu realizat de o platformă online de fashion, părinții au ales să cumpere mai multe rechizite, 59%, îmbrăcăminte sport 69%, pantofi sport 55%, uniforme 18% și ghiozdane 33%.

Iar pentru că ne aflăm în context pandemic, pe perioada în care orele s-au susținut în mediul online, pe diferite platforme, elevii au avut nevoie de diferite echipamente IT, laptopuri, tablete, telefoane care au generat alte costuri.

Precizăm că în unele ţări se oferă rechizite gratis pentru a exista diferențe între copii din familiile modeste și cele înstărite, cum ar fi în Anglia, Olanda sau Ungaria.

Loredana MIHAI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.