Începe procesul în care Gâmbuțeanu este judecat deoarece ar fi cerut sponsorizări pentru PSD Constanța

0
221
Asdrian Gâmbuțeanu - foto: Litoral TV

La începutul lunii decembrie a.c., are loc primul termen în procesul în care Adrian George Gâmbuțeanu este judecat deoarece ar fi pretins sponsorizări de la colaboratori ai regiei pe care o conducea, pentru PSD Constanța. Până atunci, acesta ar putea ieși din penitenciar.

După aproape un an de la trimiterea în judecată, începe procesul în care Adrian George Gâmbuțeanu este acuzat de DNA că ar fi cerut sponsorizări de la diferite firme care colaborau cu Regia Autonomă Județeană de Drumuri și Poduri (RAJDP) Constanța, pentru Organizația Județeană a PSD, sau plăți către două societăți comerciale.

La sfârșitul lunii aprilie a.c., judecătorul de cameră preliminară a respins ca nefondate cererile și excepțiile invocate de Gâmbuțeanu și a constatat legalitatea sesizării instanţei de către Serviciul Teritorial Constanța al DNA, a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală, dispunând începerea judecății cauzei. Acesta a contestat, însă, încheierea, dar pe 24 septembrie a.c. Curtea de Apel Constanța i-a respins definitiv, ca nefondată, contestația.

Astfel, a fost stabilit primul termen în procesul lui Gâmbuțeanu, pentru 8 decembrie 2021.

Reamintim că fostul director al RAJDP Constanța este acuzat de abuz în serviciu în formă continuată (trei acte materiale) și luare de mită în formă continuată (unsprezece acte materiale).

Potrivit DNA Constanța, Adrian George Gâmbuțeanu ar fi pretins de la unsprezece prestatori de servicii care colaborau cu regia pe care o conducea, direct sau prin intermediari, să facă donații/sponsorizări către filiala județeană a partidului din care făcea parte sau plăți către două societăți comerciale.

„Reprezentanții celor două societăți făceau parte din cercul relațional al conducerii partidului din care făcea parte și inculpatul (PSD – n.r.), fiind furnizori de materiale publicitare pentru campaniile electorale. În situația în care cei unsprezece oamenii de afaceri ar fi refuzat plata acelor sume de bani, inculpatul ar fi dispus să nu le mai fie achitate facturile ce aveau ca obiect serviciile prestate în beneficiul RAJDP Constanța.

Suma totală pretinsă de inculpat și plătită de furnizori în modalitățile mai sus ar fi în cuantum de 386.000 de lei (128.000 de lei donații/sponsorizări către partid, 102.000 de lei plăți către una dintre societăți și 156.000 de lei plăți către cealaltă). Faptele descrise ar fi fost săvârșite în perioada iunie 2011 – iunie 2013“, potrivit procurorilor DNA.

Gâmbuțeanu ar putea fi liber în decembrie

În prezent, Adrian Gâmbuțeanu execută o pedeapsă privativă de libertate în Penitenciarul Poarta Albă. În luna iulie a.c., Tribunalul Constanța a admis contestația DNA Constanța împotriva sentinței Judecătoriei Medgidia prin care acesta era liberat condiționat, dar propunerea poate fi reiterată peste doar câteva zile, de săptămâna viitoare. Astfel, la primul termen în procesul în care este acuzat de luare de mită ar putea fi liber.

Gâmbuțeanu execută la Poarta Albă o pedeapsă de 3 ani de închisoare cu executare, pentru complicitate la abuz în serviciu. În perioada 2010 – 2014, acesta a constituit, împreună cu fostul președinte al Consiliului Județean Constanța, Nicuşor Constantinescu, un grup infracţional organizat, la care ulterior au aderat şi alte persoane, având ca scop săvârşirea unor infracţiuni îndreptate împotriva intereselor economice ale Consiliului Judeţean Constanţa.

Președintele CJC a efectuat plăţi nelegale în cuantum de peste 1,2 milioane lei către RAJDP Constanţa fără ca lucrările achitate să aibă vreo legătură cu obiectivele proiectului în care au fost incluse: realizarea de perdele forestiere, reabilitare terenuri degradate, conservare biodiversitate naturală, dezvoltarea turismului ecvestru etc.

Valentin ISPAS

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.