Începe procesul lui Decebal Făgădău și al Marcelei Enache: judecătorii le-au respins excepțiile invocate în apărare

0
1015

Judecătorul de cameră preliminară a respins excepțiile invocate de fpstul primar al Constanței, Decebal Făgădău, trimis în judecată împreună cu fostul secretar al municipiului Constanța, Marcela Enache, pentru abuz în serviciu și complicitate la săvârșirea acestei infracțiuni.

Dosarul celor doi inculpați a fost înregistrat pe rolul instanței la finele anului trecut, iar, potrivit procedurilor, a trebuit ca dosarul instrumentat de DNA să treacă prin ”filtrul” judecătorului de cameră preliminară, pentru a verifica legalitatea și temeinicia sesizării instanței cu rechizitoriul întocmit. Cu această ocazie, cei doi inculpați au invocat unele vicii privind probele prezentate în acest caz. Numai că luni, 22 martie, judecătorul s-a pronunțat în defavoarea lor, respingând excepțiile invocate. Prin urmare, Decebal Făgădău și Marcela Enache urmează a fi judecați pentru infracțiunile reținute în sarcina lor.

De precizat că acest dosar este legat de un alt dosar, care îl vizează și pe Radu Mazăre, pe lângă Făgădău și Enache.

Despre acuzații

În rechizitoriile întocmite, procurorii au reținut următoarea stare de fapt. În perioada 2007 – 2012, inculpatul Mazăre Radu Ștefan, în calitatea menționată mai sus, și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu prevăzute de dispozițiile legale, în sensul că ar fi dispus vânzarea a 10 terenuri din domeniul privat al municipiului Constanța în alte condiții decât prin licitație publică (negociere directă) și fără ca rapoartele de evaluare să fi fost aprobate de Consiliul Local.

De asemenea, terenurile respective, situate în stațiunea Mamaia, în imediata vecinătate a plajei ori în zone cu un potențial turistic și comercial deosebit (malul Lacului Siutghiol, Parcul Tăbăcăriei, etc.), ar fi fost vândute la prețuri mult diminuate, împrejurare prin care s-ar fi produs patrimoniului municipiului Constanța un prejudiciu în valoare de 1.732.687 euro, concomitent cu obținerea unui folos necuvenit pentru cumpărători. În demersurile sale, edilul ar fi beneficiat de ajutorul inculpatei Enache Marcela, care, în calitate secretar al municipiului Constanța, ar fi contrasemnat o parte dintre documentele care au stat la baza tranzacțiilor respective.

În cursul anului 2015, în aceeași manieră ar fi acționat și inculpații Făgădău Decebal și Enache Marcela, care, în calitățile menționate mai sus, și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu prevăzute de dispozițiile legale în legătură cu vânzarea a 3 terenuri din domeniul privat al municipiului Constanța. Prin aceste demersuri inculpații ar fi produs patrimoniului municipiului Constanța un prejudiciu în valoare de 133.688 euro, concomitent cu obținerea unui folos necuvenit pentru cumpărători.

Primăria municipiului Constanța a transmis că se constituie parte civilă în procesul penal cu sumele menționate mai sus.

În cele două cauze au fost dispuse măsuri asigurătorii. Dosarele au fost trimise spre judecare Tribunalului Constanța cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cele două cauze.

Daniel ALBU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.