Începe testarea populaţiei! Ministrul Sănătăţii a semnat ordinul

0
136
Probe detectare COVID-19

Având în vedere că România se află deja pe o pantă descendentă când vine vorba despre numărul de noi cazuri de COVID-19, ministrul Sănătăţii anunţă că este momentul perfect pentru a se da startul programului de testare a populaţiei.

Ministrul Sănătății spune că acest studiu este necesar pentru a putea fundamenta adecvat viitoarele măsuri de protecție a sănătății populației. Nelu Tătaru a explicat că Institutul Național de Sănătate Publică va coordona technic proiectul, va prelucra și va analiza datele astfel încât în luna septembrie să avem primele rezultate.

În acest sens, Ministerul Sănătății va aloca institutului 1,6 milioane de lei pentru achiziția de kituri și reactivi. Studiul de seroprevalență va include seruri reziduale recoltate de la persoane din toate grupele de vârstă. Este vorba despre cei care se prezintă conjunctural pentru recoltări de analize la laboratoarele din fiecare județ, pe durata perioadei de înrolare. Persoanele selectate vor fi dintre cele fără semne și simptome de boală infecțioasă, în conformitate cu prevederile legale. 

Tătaru a anunțat că persoanele defavorizate vor primi măști gratuite. „Avem în desfăşurare o licitaţie, conform Hotărârii de Guvern modificată ca şi lege de către Parlamentul României, pentru persoanele defavorizate, unde avem 115 milioane de măşti pentru 2,3 milioane de persoane. Astăzi a fost ultima zi de depunere a ofertelor, mâine se deschid ofertele, vom avea şi furnizorul, se semnează contractul şi în zilele următoare vom avea şi furnizarea acestor măşti. Vor merge în toate judeţele, sunt identificate toate persoanele defavorizate. Ministerul le va dirija către Direcţia de Sănătate Publică, către autorităţile locale”, a precizat Nelu Tătaru.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, spune că este recomandabil ca populația să se vaccineze împotriva infecției cu SARS-CoV-2.

„Un posibil vaccin toată lumea îl dă ca posibil în a doua jumătate a anului viitor. Dacă privim acest lucru, posibilitatea ca, odată apărut acest vaccin anti-COVID la un an și jumătate după, nu știu dacă vom mai fi atât de acerbi încât să-l credem obligatoriu. (…) Ca și vaccinul antigripal, ca și vaccinul anti-COVID, le recomand. Sunt acele seturi de vaccinuri care se fac pe program, la nivel național, pe care le luăm din copilărie, pentru acelea aș face vaccinare obligatorie. Ne gândim că este un vaccin nou, că este o patologie nouă. A introduce obligativitatea, fără a avea o perioadă de tesare, o perioadă de evaluare pe 2-3 sezoane, e un lucru dificil. Este o recomandare să se facă, dar nu putem introduce obligativitatea după un an, doi de boală”, a declarat  Nelu Tătaru miercuri  la un post tv.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.