Incidența într-o creștere alarmantă: Silviu Coșa: ”Județul Constanța a intrat în scenariul galben, restaurantele și cafenelele vor funcționa la 30% din capacitate”

0
1401
Silviu Coşa, prefectul judeţului Constanţa

În urma ședinței Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) de marți, 2 martie a.c., s-a decis ca județul Constanța să intre în scenariul galben, în contextul pandemic actual, având în vedere rata incidenței la mia de locuitori raportată în ultimele zile, cifră care a trecut de 1,5.

Incidența înregistrată la nivelul județului, marți, 2 martie a.c., a fost de 1,67, adică 1.288 persoane infectate, în prezent.

Totodată, tot marți, județul Constanța s-a situat pe primul loc în ceea ce privește cazurile de infectare cu virusul Sars-Cov-2 reconfirmate în ultimele 24 de ore, fiind vorba despre 110 persoane reinfectate. Ca noi cazuri, Constanța s-a situat pe locul trei pe țară cu 188 de persoane testate pozitiv cu COVID-19. (vezi AICI buletinul)

Observăm o creștere majoră a cazurilor și implicit a ratei de infectare, iar conform Direcției de Sănătate Publică (DSP) Constanța, incidența se află în creștere deoarece acum sunt incluse și focare în calcul ratei de infectare.

Contactat de Focus Press, prefectul județului Constanța, Silviu Coșa a declarat faptul că măsura cea mai importantă adoptată în cadrul CJSU de astăzi este cea a faptului că restaurantele vor funcționa, din nou, la capacitatea de 30% având în vedere faptul că întreg județul funcționează după scenariul galben:

”În urma actului normativ care a relatat prelungirea stării de alertă, hotărârea 25 ia în calcul și persoane infectate în cadrul focarelor la calculul incidenței. Este acesta și un motiv, alt motiv poate fi și pur și simplu infectarea persoanelor pur și simplu. Statistic vorbind, la nivelul județului, cât și a municipiului s-a înregistrat o creștere și nu numai aici la noi, noi ne mai comparăm cu alte județe care de-a lungul timpului au trecut prin ce am trecut și noi din punct de vedere al ratei de incidență, evoluția, măsurile care au fost impuse și la nivelul tuturor se înregistrează o creștere. După CJSU de astăzi (n.r. marți, 2 martie a.c.) întreg județul a intrat în scenariul galben pentru că am sărit de incidența de 1,5 la mia de locuitori, măsura cu cea mai mare vizibilitate este cea că restaurantele pot funcționa la o capacitate maximă de 30%.”

Măsurile impuse în scenariul galben sunt:

– cinematografele, instituțiile de spectacole și/sau concerte este permisă la 30% capacitate
– organizarea și desfășurarea spectacolelor de tipul drive-in sunt interzise
– restaurantele și cafenelele sunt deschise în interior la 30% capacitate
– activitatea restaurantelor și a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare este permisă fără a depăși 30% capacitate
– prepararea, comercializarea și consumul produselor alimentare și băuturilor alcoolice și nealcoolice sunt permise în spațiile special destinate dispuse în exteriorul clădirilor, în aer liber, cu asigurarea distanței de 2 metri între mese și participarea a 6 persoane la o masă, dacă sunt din familii diferite
– nu este permisă activitatea în baruri, cluburi și discoteci
– sălile de jocuri de noroc, deschise la 30% capacitate

Rata de infectare cu virusul Sar-Cov-2 în municipiul Constanța a fost, marți, 2 martie a.c., de 2,61 ceea ce înseamnă că cifra se apropie de 3 la mia de locuitori, adică o trecere în scenariul roșu, prin urmare vor fi închise din nou cinematografele şi instituţiile de spectacole, restaurantele şi cafenele vor funcţiona exclusiv cu terase, iar în interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unităţi de cazare vor putea lua masa doar persoanele cazate în cadrul acestora, în intervalul orar 06,00 – 23,00. Totodată, este interzisă activitatea cu publicul a operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc.

Însă deocamdată rata de infectare este de 2,61 la mia de locuitori, în orașul Constanța.

Reamintim că indiferent de scenariul aplicat la nivelul tuturor localităților, masca de protecție este obligatorie, la fel și interdicția de deplasare între orele 23:00-05:00, întrucât aceste măsuri au fost stabilite la nivel național, prin hotărâre a Comitetului Național pentru Situații de Urgență.

Citește și:

Loredana MIHAI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.