Viorica Burlacu, Diana Mirela Bălan, Sorin Amar Bălan, Ionuț Vasile, Maria Magdalena Bichineț și Ilie Georgel Alin Bălan au fost trimiși în judecată și condamnați pentru constituirea unui grup infracțional organizat, ei fiind acuzați că-și exploatau copiii. Însă, nemulțumiți, au cerut revizuirea dosarului, depunând în acest sens un memoriu în instanță, prin care precizau că au fost condamnați pe nedrept.
Judecătorii le-au cerut inculpaților să arate cazul de revizuire pe care se întemeiază şi mijloacele de probă în dovedirea acestuia, sub sancţiunea respingerii cererii ca inadmisibilă. Aceștia nu a formulat precizările solicitate. La termenul de judecată din 19.11.2024, au depus un memoriu prin care arată, în esenţă, că ar fi fost condamnați pe nedrept.
Magistrații le-au respins cererile, în data de 4 decembrie 2024.
Amintim că, în data de 10 noiembrie 2022, polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Constanța, împreună cu procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Constanța, au pus în aplicare șase mandate de percheziție domiciliară, patru în județul Bacău și două în județul Constanța, într-un dosar penal care vizează săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de minori și exploatarea cerșetoriei. Un număr de cinci persoane au fost conduse la audieri.
Din cercetări a reieșit că, începând cu luna iulie 2022, o femeie de 43 de ani, împreună cu alte două persoane (o femeie de 27 de ani și un bărbat de 21 de ani) ar fi constituit un grup infracțional organizat, la care ar fi aderat alte trei persoane (o femeie de 30 de ani și doi bărbați, de 24, respectiv 28 de ani), cu scopul săvârșirii infracțiunilor de trafic de minori și exploatarea cerșetoriei, în municipiul Mangalia, cât și în stațiunile Neptun, Jupiter și Venus.
În urma probatoriului administrat în cauză, polițiștii au stabilit faptul că femeia de 43 de ani, în calitate de lider al grupării, ar fi acționat, îndeosebi, pe linia coordonării, controlării și îndrumării celorlalți membri ai grupului, cât și a contabilizării sumelor de bani obținute de minorii traficați, asigurând, totodată, suvenirurile pe care minorii le ofereau spre vânzare trecătorilor.
În perioada iulie – august 2022, liderul grupării, alături de ceilalți membri i-ar fi determinat pe copiii săi (șase minori, cu vârste cuprinse între 6 și 15 ani) să apeleze, în mod repetat, la mila publicului, pentru a cere ajutor material, sub pretextul vânzării ambulante de suveniruri, beneficiind de foloase patrimoniale de pe urma acestor activități.
De asemenea, în urma perchezițiilor, au fost identificați opt minori, exploatați prin obligarea la practicarea cerșetoriei. Aceștia au fost predați reprezentanților Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Constanța.
Cei șase au fost trimiși în judecată pe 29.11.2022 și condamnați. Nu se cunosc detalii precise cu privire la pedepsele primite, întrucât dosarul este anonimizat. Dosarul aici.
Liliana BELCIUG