Îndrăgita Chris Simion: “Am primit din partea Președinției României “Meritul Cultural”. M-am încăpățânat 25 de ani să rezist în acord cu valorile și cu morala mea”

0
311
Foto Chris Simion-Mercirian, arhivă personală

Celebra scriitoare și regizoare Chris Simion-Mercurian a primit din partea președintelui României, Klaus Iohannis, “Meritul Cultural”. Îndrăgita Chris Simion-Mercurian este o adevărată luptătoare. Ea a dus o luptă cu o boală cumplită: cancer la sân! Cu o putere ieșită din comun artista și-a transformat propria poveste într-un exemplu de viață. Chris Simion-Mercurian a învins cancerul cu răbdare şi credinţă: „Am știut că voi reuși. Există lumină în fiecare secundă. Trebuie doar să alegi să o vezi”. Tot ea susține că “viața este pe zile”.

Chris Simion-Mercurian

O distincție face sens atunci când devine mai mult decât un obiect care strânge praf pe el. Dacă se limitează la a fi doar scopul unei ceremonii, nu înseamnă nimic. Ieri (vineri, de Ziua Culturii -n.r.) am primit din partea Președinției României “Meritul Cultural”. Sau cum zic eu…ieri am fost decorată mai degrabă cu “Meritul încăpățânării”. M-am încăpățânat 25 de ani să rezist în acord cu valorile și cu morala mea, să merg pe drumul meu și să văd în nenumăratele ispite întâmpinate, încercări ale credinței mele. M-am prins de la începutul carierei ca integritatea și pasiunea n-au cum să mi le ia nimeni. Bazându-mă pe asta am parcurs toate etapele firești ale unei evoluții, iar apogeul îl constituie Grivița 53 – visul meu și-al multora – primul teatru independent construit de la zero după 75 de ani. Nu știu dacă 1946 este diferit de 2021, nu știu dacă visul lui Liviu Ciulei s-a împlit tot atât de greu cum se-ntâmplă cu Grivița noastră, dar știu că indiferent cum a fost și cât a durat travaliul său…a lăsat în urmă un teatru care a bucurat generații de artiști și spectatori. Medalia primită ieri are valoare dacă devine o cărămidă pentru împlinirea acestui vis și o împart cu toți cei care sunt împreună cu noi în această construcție. Vă mulțumesc!“, susține regizioarea.

Nu este disponibilă nicio descriere pentru fotografie.

Este prima Simion care a fost decorată de președintele României și a doua Mercurian. “În dreapta este medalia primită de socrul meu, tatăl lui Tiberiu, Octavian Mercurian, antrenor de kaiac canoe și printre altele antrenorul lotului național (unul dintre sportivii săi de suflet fiind Ivan Patzaichin). În 1976 a primit “Meritul sportiv”. În stânga este medalia “Meritul cultural” primită de mine vineri, de “Ziua Culturii Naționale” de la Președinția României. Care-i legătura cu socru? Și eu mă simt un antrenor, lucrez cu artiști care mă fascinează profesional și printre ei câțiva “Ivani” care mi s-au înfipt în suflet și care trag să câștigăm medalia de aur la olimpiadă. Ca Grivița 53 să nu rămână un vis apreciat, ci să ajungă pe podium, avem nevoie de o Românie întreagă într-o barcă“, susține Chris Simion.

Este posibil ca imaginea să conţină: 1 persoană, cadru apropiat

La finele anului 2020 Chris a lansat “Diacționarul de optimisme”: “ Top of the top. În doar 2 săptămâni de la lansare, primul tiraj de 2.000 exemplare a fost epuizat. Tirajul 2 se află deja în unele librării și până la jumătatea lunii îl vei găsi în toate. Sau dacă vrei să eviți un drum până la librărie, comandă-l on-line. “Dicționarul de optimisme” rămâne un cadou inspirat, cu care nu ai cum să dai rateuri”.

Alexandra VASILE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.