VIDEO-FOTO. Inginerul Anghel Saligny, omagiat la Constanța printr-o expoziție foto-documentară

0
104

Inginerul Anghel I. Saligny a fost omagiat și la Constanța, orașul pe care l-a îndrăgit, printr-o expoziție foto-documentară „În lumina culturii – opera lui Anghel Saligny“.

Zilele trecute opera a fost vernisată la Cernavodă, acolo unde există celebrul pod peste Dunăre proiectat de marele inginer.

Vernisajul a fost programat luni, 1 martie a.c., începând cu ora 14.00, în aula „Adrian Rădulescu“ din incinta Muzeului de Istorie Națională și Arheologie. Expoziția poate fi vizionată de cei interesați în perioada 1-15 martie a.c..

Acesta a proiectat liniile ferate Adjud – Târgu Ocna, realizând primele poduri combinate – șosea și cale ferată din țara noastră (1881 – 1882). Sprijinindu-se pe invenții proprii, construiește, pentru prima oară în lume, silozuri din beton armat la Brăila și Galați.

Însă, lucrarea sa cea mai importantă este proiectarea în 1888 și construcția între 1890 – 1895 a podului peste Dunăre de la Cernavodă, care era, la acea vreme, cel mai lung din Europa și printre cele mai importante poduri metalice cu deschidere mare din lume.

Totodată, între anii 1909-1915, inginerul a construit la Constanța, în Portul Constanța primele silozuri de beton din lume.

L.M.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.