Înmormântare cu cântec și reclamații în satul Telița din județul Tulcea

0
5689

O femeie din localitatea Telița, comuna Frecăței, județul Tulcea, suspectă de COVID-19 a decedat la domiciliu. Rudele nu au ținut cont de recomandările autorităților și au ținut toate obiceiurile: priveghi, mers la biserică cu cortegiu funerar ș.a. Ulterior, după confirmarea infectării cu noul coronavirus, rudele decedatei spun că au solicitat sprijinul autorităților și au rămas doar cu promisiunile.

Înainte de decesul bătrânei bolnave, aceasta a fost testată înainte cu o zi pentru COVID-19, iar rudelor care au intrat în contact cu ea li s-a recomandat autoizolarea. Până la ieșirea rezultatelor, persoana în cauză a decedat, iar familia a apelat la serviciile unei firme de pompe funebre pentru a organiza înmormântarea creștinește, fără a ține cont de recomandări și de pericol. După ce aceasta a fost spălată, îmbrăcată, a urmat noaptea de priveghi și mersul la biserică, cu un cortegiu funerar numeros. Pe când sicriul se afla în capela mortuară a bisericii, rudele au primit vestea de la DSP: decedata era pozitivă la COVID-19. Atunci, toată lumea s-a împrăștiat care încotro, inclusiv angajații firmei de pompe funebre, rămânând sicriul descoperit.

Dată fiind situația, Direcția de Sănătate Publică Tulcea a apelat la ajutorul ISU Delta Tulcea. Doi pompieri, echipați COVID au intrat în capelă și au sigilat coșciugul.

Rudele au apelat la ajutorul Primăriei pentru a termina înmormântarea.

„Am fost contactați de către rude pentru a săpa groapa cu excavatorul, pentru că pământul era tare din cauza secetei. Apoi am înțeles că nemulțumirea lor a fost că utilajul nu a rămas și pentru a astupa groapa, ceea ce nu este posibil pentru că ar fi provocat spargerea coșciugului. În plus, viceprimarul s-a dus duminică cu mașina personală la Serviciul de Ambulanță Tulcea pentru a ridica certificatul constatator al decesului“ a precizat Naiman Marian, primarul comunei Frecăței.

Dată fiind greutatea decedatei, de peste 300 de kilograme, autoritățile au apelat iar la ajutorul ISU Delta Tulcea pentru a duce înmormântarea la bun sfârșit.

„La solicitarea DSP Tulcea, ISU Delta Tulcea a participat în sprijin la transportul unei persoane decedate supraponderale, confirmate pozitiv la COVID-19“ a precizat col. Daniel Petrov, comandantul ISU Delta Tulcea.

Șase pompieri echipați COVID, ajutați de doi localnici au urcat coșciugul sigilat pe un tractoraș aparținând familiei decedatei și l-au transportat la cimitir, unde au ajutat și la coborârea lui în groapă.

În schimb, acum rudele și-au exprimat nemulțumirea în mediul online.

„Promisiunile DSP-ului, pompierilor și primarului comunei Frecatei, jud. Tulcea. Decedata, mama noastră, diagnosticata cu Covid 19, izolata toată familia (carantinată) după aflarea diagnosticului, fără accesul neamurilor sau a altor persoane la înmormântare, promisiuni de igienizare și dezinfectare a locului de deces (casa, biserica), promisiuni și angajamente ce nu s-au întâmplat. Asta ni s-a întâmplat astăzi, tata a dus-o pe mama la groapa cu tractorașul personal deși și-au luat angajamentul că se ocupa de absolut tot, eu, tata și surorile mele am îngropat-o cu mâinile noastre“, a postat Lyly Lalely pe pagina sa de Facebook.

În acest caz a fost sesizat și IPJ Tulcea.

Cătălin SCHIPOR

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.