Inspectorul șef al ISJ: “Am și eu temerile mele ca părinte. Copilul meu va merge la școală și va respecta toate măsurile de prevenire a răspândirii SARS-CoV-2″

0
677

Învățământul din România trece printr-o perioadă fără precedent. Cu doar câteva zile înainte de începerea noului an școlar, părinții se tem să-și lase copiii la ore. Mulți ar prefera sistemul de educație on-line, cel puțin pentru o perioadă de timp, până când se stabilizează situația. Până la data de 10 septembrie, în funcție de particularitățile locale, de infrastructura și resursele umane ale fiecărei unități de învățământ în parte, Consiliul de Administrație al unității de învățământ va propune Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) aplicarea unuia dintre scenariile de organizare și desfășurare a cursurilor în unitatea de învățământ, conform Ordinului Ministrului Educației și Cercetării și al Ministrului Sănătății 5487/1494/ 01.09.2020.

Cei mai mulți părinți sunt îngrijorați cu privire la condițiile în care va începe școala anul acesta. “Trebuie să punem în balanță educația și situația emoțională a copiilor noștri. În mod firesc ei își doresc să revină în colectivitate. În același timp este necesar să avem și activități educaționale cu ei, față în față. Pe de altă parte, există această situație pandemică. Nimeni nu s-a mai confruntat cu această situație. Este nevoie de atenție și multă precauție, dar nu un blocaj din punct de vedere emoțional sau panică. Este important să înțelegem că este necesar să începem aceste activități în unitățile de învățământ. Copiii s-au tot întâlnit de-a lungul vacanțelor. Pentru mine exemplul concludent este propriul meu copil. El abia așteaptă să ajungă la școală. Am și eu temerile mele ca părinte și pot să mă pun în situația dumnealor”, a declarat, pentru Focus Press, profesorul Sorin Mihai, inspectorul școlar general al ISJ.

“Dacă nu vom încerca să depășim acest moment și nu vom reveni în școli, blocajul va rămâne și va aduce prejudicii poate mult mai importante decât ce se întâmplă acum”

Inspectorul școlar general al ISJ susține că este necesar să acordăm mai multă atenție regulilor sanitare. “Copilul meu va merge la școală și va respecta toate măsurile de prevenire a răspândirii SARS-CoV-2. Este necesar să acordăm mai multă atenție regulilor sanitare: spălarea mâinilor, purtarea măștii de protecție, păstrarea unei distanțe, să putem să revenim în colectivitate și la o normalitate relativă date fiind condițiile pandemice actuale. Dacă nu vom încerca să depășim acest moment și nu vom încerca să revenim în școli, blocajul va rămâne și va aduce prejudicii poate mult mai importante decât ce se întâmplă acum ”, a declarat inspectorul școlar general.

“Fiecare dintre noi trebuie să ne responsabilizăm; încercăm să ne protejăm și să ne acomodăm cu noua situație

Inspectorul Sorin Mihai susține că este important ca elevii să revină la școală cu precauție și cu respectarea tuturor regulilor. “Fiecare dintre noi trebuie să ne responsabilizăm. Ușor-ușor trebuie să-i învățăm și pe copiii noștri să înțeleagă faptul că aceste măsuri sunt în beneficiul lor. Tot în beneficiul lor, în egală măsură, este și revenirea în școală pentru o educație adecvată. Încercăm să ne protejăm și să ne acomodăm cu noua situație”, conform inspectorului Sorin Mihai.

“Nu avem cum să eșuăm, dacă fiecare părinte va înțelege că din punct de vedere educațional este un partener în această luptă; trebuie să găsim acele reusurse care să ne permită să depășim temerile inerente”

Fecare unitate de învățământ și-a asigurat un stoc de avarie de măști, dezinfectanți. “În perioada 2-12 iunie chiar am beneficiat la nivelul ISJ de o sponsorizare de substanță dezinfectantă ce a fost pusă la dispoziție gratuit către unitățile de învățământ, pentru cele care au solicitat. Din acest punct de vedere, perioada 2-12 iunie a fost una de experiență utilă și fiecare director este pregătit pentru această perioadă și s-a pregătit în vederea deschiderii noului an școlar. Împreună, colaborând și înțelegând că suntem toți de aceeași parte a baricadei, cu certitudine vom reuși să trecem cu bine și de această etapă. Nu avem cum să eșuăm, dacă fiecare părinte va înțelege că din punct de vedere educațional este un partener în această luptă. Această luptă o ducem împreună. Trebuie să găsim acele reusurse care să ne permită să depășim temerile inerente. Nu pot să ascund că și eu am propriile temeri legate de această situație. Dacă mă gândesc la ansamblu și mă gândesc și la faptul că trebuie să depășim o situație și este important să nu creăm una și mai dificilă, opțiunea va rămâne aceasta. Copilul meu va merge la școală. Trebuie să nu ne dăm bătuți. Trebuie să ne mobilizăm într-un fel”, a declarat inspectorul Sorin Mihai.

Trebuie să le dezvoltăm copiilor și elevilor anumite abilități care să le permită să depășească cu succes acest moment de adaptare”

Există soluții și pentru preșcolari. “Avem niște norme stabilite prin Ordinul comun, semnat de ministrul Educației și ministrul Sănătății prin care știm foarte clar ce avem de făcut. Este exact aceeași situație pe care o enunțam anterior. Trebuie să tratăm cu precauție și să le dezvoltăm copiilor și elevilor anumite abilități care să le permită să depășească cu succes acest moment de adaptare așa cum a fost cel din martie-iunie. La fel va fi și acum. Este un proces de adaptare. La nivelul județului Constanța pot să spun cu mândrie faptul că această adaptare s-a desfășurat rapid și că au fost respectate regulile. A înțeles fiecare ce rol avem. Sperăm ca pe viitor să se întâmple exact același lucru și să nu ne confruntăm cu situații inedite, situații care să creeze dificultății”, a conchis oficialul ISJ.

Îngrijorarea este cauzată de incertitudini și de necunoaștere”

În ceea ce privește temerile părinților, reprezentantul Organizației Mondiale a Sănătății în România, Alexandru Rafila, a venit cu o propunere: „Îngrijorarea este cauzată de incertitudini și de necunoaștere. Îngrijorarea cauzată de incertitudini trebuie lămurită de autorități, iar necunoașterea trebuie rezolvată de autoritățile locale și de cei responsabili cu funcționarea școlii la nivel local – cadre didactice, conducerea școlii. Eu aș informa părinții, aș invita părinții înainte la școală, să vadă cum se va desfășura activitatea în școală. Asta va da încredere părinților, care vor înțelege că este esențial pentru copii să meargă la cursuri și să încerce să aibă o activitate școlară apropiată de cea normală”.

Alexandra VASILE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.