Instanţa a anulat o amendă aplicată de Poliţia Locală pentru staţionarea unei dube de marfă: motivul este extrem de interesant

0
2135
Foto cu rol ilustrativ, sursa foto: rentfrig.ro

În tot municipiul Constanța nu există nicio parcare pentru autovehiculele cu un tonaj mai mare de 2,4 tone. Asta a reieșit după o înfrângere a Primăriei Constanța în instanță, după ce o societate comercială a contestat o amendă primită pentru staționarea unei autoutilitare de transport marfă. Mai exact, societatea contestatoare a fost amendată pentru parcarea unei dube de marfă într-un loc nedestinat autovehiculelor cu un tonaj mai mare de 2,4 tone. Doar că, în Constanța nu există un loc special amenajat pentru astfel de autovehicule.

În fapt, din expunerea de motive la dosarul cauzei, o firmă din Constanța a fost sancționată cu amendă contravențională în valoare de 500 de lei, pe data de 21 februarie 2019, de către Poliția Locală, pentru staționarea unei mașini de transport marfă, cu masa maximă admisă de 3,5 tone, conform certificatului de inmatriculare, pe o stradă din Constanța, adică în alt loc decat cele special amenajate pentru categoriile de vehicule cu masa mai mare de 2,4 tone, potrivit  art. 9 pet. 17 din HCLM 184/2013, privind interdicția staționării sau parcării pe raza municipiului Constanța.

Totuși, societatea sancționată a prezentat un contract de închiriere pentru două locuri de parcare, însă nu a fost luată în considerare în momentul încheierii procesului-verbal.

Instanța de fond – Judecătoria Constanța, a anulat procesul verbal de contravenție, după ce s-a primit un răspuns la o adresă, de la societatea Confort Urban, aflat în subordinea administrației publicde locale, prin care se precizează faptul că pe rază municipiului Constanța nu sunt amenajate parcări pentru autovehicule de un asemenea tonaj.

Practic, ca și cum Poliția Rutieră ar amenda un pieton pentru că nu a traversat pe trecere, în condițiile în care nu există nicio trecere de pietoni.

De aceste aspecte a ținut cont și instanța de fond, în momentul pronunțării, însă hotărârea a fost atacată cu apel, la Tribunal.

Aici, reprezentanții Poliției Locale au invocat faptul că societatea sancționată nu a prezentat nicio probă care să combată cele menționate în procesul-verbal de contravenție.

Mai departe, instanța a mai stabilit că interdicția staționării trebuia făcută prin indicatoare specifice, care oricum lipseau în locul respectiv, asta făcând abstracție de faptul că duba de marfă se afla pe locurile de parcare închiriate chiar de la SC Confort Urban, societate care administrează șoselele, străzile, aleile și parcările.

Instanta reține că din informațiile fumizate de Contort Urban SRL reiese căpe raza municipiului Constanța nu sunt prevăzute locuri special amenajate pentru vehicule destinate transportului de mărfuri cu masa maximă admisă mai mare de 2,4 tone. Astfel, deși actul normativ în baza căruia a fost sancționată petenta, prevede ca vehiculele din această categorie vor staționa doar pe spații special destinate, nu s-a procedat la amenajarea unor astfel de spați. Prin urmare, parcarea autoutilitarelor de tipul celei dețnute de către petentă nu se poate realiza în condițile inipuse de caătre HCLM 184/2013, pe raza municipiului Constanța. Față de acest aspect, instanța reține că există o imposibilitate obiectivă de conformare cu norma citată, având în vedere că aceasta instituie, practic, o interdicție totală, în condițiile date, de a staționa cu astfel de vehicule în municipiul Constanța. Având în vederea suprafața pe care opereaza interdicția și destinația vehiculelor în cauză (transportul de marfuri și, implicit, aprovizionarea), instanța reține că nu i se poate imputa petentei neconformarea cu actul normativ”.

Prin urmare, Tribunalul Constanța a respins apelul declarat de Primăria Constanța – Serviciul Poliție Locală, ca neîntemeiat.

Și, dacă tot există o astfel de hotărâre definitivă, așteptăm și o decizie privind înființarea unor locuri de parcare pentru toate categoriile de vehicule care tranzitează și care operează în municipiul Constanța.

Daniel ALBU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.