La inițiativa comisarului șef al CJ Constanța al Gărzii Naționale de Mediu, în cursul zilei de 25 iunie a avut loc o întâlnire la sediul Primăriei Costinești cu primarul comunei, solicitându-se și prezența consilierilor locali sau a altor persoane din comună, la alegerea edilului local.
Tema discuției a fost legată de disconfortul olfactiv de la depozitul de deșeuri din Costinești și implicarea Gărzii Naționale de Mediu în aplicarea prevederilor legale privind această speță.
De asemenea, s-au pus în discuție obligațiile ce revin autorității publice locale referitoare la “respingerea solicitărilor de dezvoltare a proiectelor dacă distanţele minime de protecţie sanitară nu sunt respectate sau în zonă sunt instalaţii care produc disconfort şi riscuri asupra sănătăţii populaţiei”, întrucât în proximitatea sursei de disconfort (depozitul de deșeuri) sunt mai multe imobile de locuit în diferite stadii de execuție.
Urmare a verificărilor s-a constatat faptul că autoritatea locală Costinești nu a identificat până la această dată alternative privind colectarea, transportul și depozitarea deșeurilor de pe raza comunei, la un alt depozit ecologic din județ, având în vedere nemulțumirile și protestele cetățenilor cu privire la mirosul de la depozit. Deșeurile de la populație și de la agenții economici din Costinești sunt depozitate în continuare la acest depozit prin intermediul celor două societăți cu care primăria are contracte de delegare a serviciului de salubrizare.
- Referitor la stadiul autorizării depozitului de deșeuri și controalele realizate de Garda Națională de Mediu, facem următoarele precizări:
- Depozitul de deșeuri este autorizat de Agenția pentru Protecția Mediului Constanța, având autorizație integrată de mediu pentru colectarea, tratarea și eliminarea deșeurilor nepericuloase; recuperarea materialelor reciclabile sortate și autorizație de gospodărire a apelor emisă de AN Apele Române.
- Există în dotare două stații funcționale: stație de tratare mecanică și sortare a deșeurilor reciclabile uscate (SS) și stație de tratare mecano-biologică a deșeurilor reziduale umede (TMB).
- În perioada 2020-2021, Garda Națională de Mediu a efectuat 12 controale, fiind aplicate 4 sancțiuni contravenționale în valoare de 140.000 lei.
- În cursul lunii aprilie 2021 o echipă mixtă de comisari din cadrul Comisariatului General, împreună cu comisari de la CJ Constanța, au efectuat verificări detaliate privind gradul de conformare cu legislația în vigoare. Pentru îmbunătățirea modului de operare și prevenire a disconfortului olfactiv, comisarii au stabilit un plan de măsuri cu termene de realizare, unele din măsuri fiind în termen la această dată.
- În scopul diminuării efectelor negative a gazelor de depozit asupra mediului înconjurător s-a suplimentat rețeaua de extracție, colectare și tratare a gazelor de depozit prin realizarea a trei foraje racordate la stația de tratare a gazelor și s-au pus în funcțiune echipamente noi de biostabilizare/compostare, urmând a se lua și alte măsuri.
„La ora prezenței noastre în comună nu s-a resimțit miros pestilențial.
Precizăm că, în conformitate cu art.64^6 din Legea 123/2020 “În cazul existenței unor plângeri din partea publicului care reclamă existența unui disconfort olfactiv, autoritatea publică centrală pentru sănătate, prin structurile subordonate, formulează răspunsurile la respectivele plângeri”. Conform legii, autoritatea pentru sănătate publică stabilește existența unei legături de cauzalitate între disconfortul olfactiv și starea de sănătate a populației.
Garda Națională de Mediu s-a implicat permanent în soluționarea petițiilor adresate instituției și a aplicat legislația în domeniul protecției mediului, conform competențelor„, au transmis reprezentanții Gărzii de Mediu Constanța.
C.S.