Anul acesta, vaccinul antigripal a ajuns mai devreme decât în alți ani în cabinetele medicilor de familie din Constanța. Încă de la finalul lunii septembrie, vaccinul este disponibil atât la medicii de familie, cât și în farmacii. Ne apropiem de jumătatea lunii octombrie, iar până la finalul lunii ne așteptăm să vorbim despre un sezon de gripă care își va intra în drepturi. Vaccinarea antigripală rămâne cea mai eficientă metodă de prevenție.
Este „primul an în care întreaga cantitate de vaccin comandată de Ministerul Sănătății ajunge la Direcțiile de Sănătate Publică și, respectiv, în cabinetele medicilor de familie, începând cu luna septembrie”, conform Ministerului Sănătății. De precizat că Ministerul Sănătății a achiziționat 1,5 milioane de doze de vaccin antigripal, pentru sezonul 2022 – 2023, iar un milion au fost deja distribuite la direcțiile de sănătate publică, a anunțat ministrul Alexandru Rafila.
Autorităţile de sănătate publică din Constanța au constat un interes sporit pentru vaccinarea antigripală faţă de anii anteriori, peste 35.665 de doze fiind deja administrate în câteva săptămâni. Vedem acest interes crescut nu doar din cifre, ci şi din mobilizarea medicilor de a ridica foarte repede dozele de la DSP Constanța, având la bază solicitările primite de la pacienţi. Anul acesta se înregistrează o dinamică pozitivă la capitolul aprovizionării cu vaccin antigripal, la Constanța.
În cadrul campaniei de vaccinare antigripală gratuită, sezonul epidemic 2022-2023, Direcţia de Sănătate Publică Judeţeană Constanța a primit de la Ministerul Sănătății, până în prezent, 83.151 doze și a eliberat 76.399. doze vaccin antigripal, potrivit purtătorului de cuvânt al instituției, Tudorel Ene.
Campania de vaccinare gratuită vizează reducerea la maximum a îmbolnăvirilor prin gripa de sezon a persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire: persoane cu vârsta de peste 65 ani, persoane cu boli cronice, în special boli cardiovasculare, respiratorii, metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, femei gravide, personal medical, conform strategiei Ministerului Sănătăţii şi a recomandărilor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii.
Până în prezent, conform Registrului Electronic Naţional de Vaccinări în judeţul Constanța, s-au vaccinat împotriva gripei un număr de 35.665, reprezentând persoane vulnerabile, catagrafiate în cadrul cabinetelor medicale de familie şi în spitale.
„La nivel național, numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute (gripă clinică, IACRS și pneumonii) a fost de 59.564, comparativ cu 47.900 înregistrate în 2021. În săptămâna 03.10.2022 – 09.10.2022 au fost raportate la nivel național 98 cazuri de gripă clinică, comparativ cu 29 cazuri înregistrate în 2021. Nu s-au raportat cazuri confirmate de gripă. Până la data de 09.10.2022 au fost vaccinate antigripal 401.785 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătății”, potrivit reprezentanților Centrului Național de Supraveghere și Control a Bolilor Transmisibile.
Reamintim că vaccinarea este cea mai sigură şi eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor prin gripă şi recomandăm persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire şi copiilor în vârstă de până la 6 ani să se adreseze medicului de familie pentru a primi gratuit vaccinul antigripal.
Anual, între 5-15% dintre adulți se pot îmbolnăvi de gripă. Incidența este mai mare la copii, până la 40% dintre acești putând fi afectați de gripă pe tot parcursul anului. Cu o singură programare și un singur drum la medic te poți proteja. Vaccinul gripal te ajută la protecția ta și limitează răspândirea virusului gripal printre colegi și membrii familiei tale.
Gripa debutează de obicei brusc cu febră, frisoane, dureri musculare, durere de cap, lipsa poftei de mâncare și ulterior tuse, nas înfundat, vărsături sau diaree. Complicaţiile grave ale gripei pot apărea la orice vârstă, însă, unele persoane sunt expuse unui risc mai mare de a dezvolta complicaţii. În această categorie de populaţie la risc sunt incluşi copiii mai mici de cinci ani, precum şi persoanele cu boli cronice, indiferent de vârstă (astm bronşic, diabet zaharat, bolile de inimă, ciroza hepatică), femeile însărcinate şi persoanele de peste 65 de ani.
Eficienţa vaccinului este una cât se poate de bună, fiind estimată între 70- 90%, în funcţie de vârsta persoanei pe care cadrele medicale o vaccinează. Medicii spun că este de dorit să fie administrat vaccinul începând cu a doua jumătate a lunii octombrie pentru gravide, persoane cu boli cronice şi vârstnici, astfel încât să existe o protecţie asigurată pe întreaga perioadă în care poate să circule virusul în ţara noastră.
Există 2 tipuri de vaccin disponibile în farmaciile din Constanța:
- Vaccinuri injectabile cu virus inactivat ce poate fi utilizat pentru toate categoriile de vârstă inclusiv copii peste 6 luni; respectiv Vaxigrip Tetra, la 64,55 lei și Influvac Tetra, la 58,47 lei.
- Preparate cu administrare intranazală cu virus viu atenuat, pentru copii între 2-18 ani, la 126 lei doza.
Vaccinurile injectabile pot conține maxim 4 tulpini ale virusului Influenza obținute prin purificare și recombinare genetică aprobate de către Organizația Mondială a Sănătății pe baza studiilor care confirmă variantele circulante ale patogenului în fiecare sezon. Preparatele tatravalente cu 4 tulpini sunt cele mai indicate deoarece oferă protecția cea mai mare împotriva infecțiilor virale gripale.
Contraindicații de vaccinare:
- Persoanele cu simptomatologie de gripă;
- Sugarii mai mici de 6 luni;
- Persoanele cu istoric de alergii la vaccin sau cu alergie la oricare din componentele preparatului.
Alexandra VASILE