Oricine poate suferi de cancer, dar anumite persoane sunt expuse unor riscuri mai mari din cauza unor factori comportamentali sau de mediu, respectiv cele care fumează, consumă alcool, sunt supraponderali sau obezi, au o dietă nesănătoasă, au un mod de viață sedentar sau sunt expuse la radiații sau substanțe chimice cancerigene. Mulți dintre factorii care pot spori sau reduce riscul de cancer sunt bine cunoscuți. Alimentaţia, fumatul, poluarea, sedentarismul, stresul sunt principalii factori de risc în apariţia cancerelor. Adoptarea unor obiceiuri sănătoase și evitarea celor nesănătoase este benefică la orice vârstă.
„O să desluşim câţiva factori de risc care duc la apariţia cancerelor, pentru a şti să ne ferim de ei, pentru a şti să prevenim cancerele atât cât ţine de noi. Vorbim generic „Cancere”, deşi ştim că ele au mai multe localizări. Dincolo de toate definiţiile, cancerul este un diagnostic care înfricoşează pe toată lumea. Suntem terifiaţi, cel puţin pentru început. Pentru ca intensitatea fricilor noastre să scadă, ar trebui să ştim câte ceva despre factorii de risc. Dacă vorbim despre ceea ce reprezintă un risc pentru cancere, cred că ne-ar trebui pagini întregi şi zile întregi să vorbim detaliat despre ele. Am să mă mărginesc pentru început să enumerăm câţiva factori de risc. Sunt foarte mulţi. Ei au o pondere diverse. Cele mai multe clasificări includ în ponderea mai mare alimentaţia, fumatul, poluarea, sedentarismul, stresul şi alţi factori. Din punctul meu de vedere, urmare a anilor de lucru, de experienţă, stresul, deşi este cotat în foarte multe clasificări doar cu un procent de 9% ca factor generator de cancere, el poate să aibă o pondere mult mai mare. În Medicină nu există boli, există bolnavi. Există un teren specific pentru fiecare dintre noi. Atunci când suntem stresaţi de o boală, de suferinţele cuiva din familie, când apare stresul la locul de muncă, rutina vieţii de zi cu zi şi incidentele neprevăzute determină o anumită reacţie la stres şi poate să provoace un cancer„, a declarat, pentru Focus Press, dr. Loti Popescu, Master European în Promovarea Sănătăţii şi Educaţie pentru Sănătate, coordonator judeţean al Biroului de Programe şi Promovare a Sănătăţii şi Educaţiei pentru Sănătate din cadrul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Constanţa.
De ce apar cancerele?
Cancerele apar pe fondul unui teren de inflamaţie cronică. „Dacă vorbim despre cancer, vorbim despre imunitate scăzută şi inflamaţie cronică. Dacă vorbim despre alimentaţie, cotată cu un procent de 30%, ar trebui să ştim că aici intră foarte mulţi factori: consumul excesiv de zahăr alb, acrilamida, cantităţile mari de mâncare, alimentaţia defectuoasă, carenţată în vitamine şi minerale, făina albă, organismele modificate genetic, alimentele poluate radioactiv, aditivii alimentari cu potenţial oncogen, abuzul de proteine animale. Mă gândesc la carne şi la grăsimi, mezelurile, sărurile nitrice din acestea. Am enumerat câţiva factori de risc incluşi în capitolul mare „Alimentaţia”. Să nu uităm obezitatea ca factor oncogen. De asemenea, hormonii luaţi abuziv şi fără prescripţie medicală. Expunerea abuzivă la ultraviolete, radiaţiile electromagnetice, fumatul cu o pondere de 30%, expunerea prelungită la pulberile profesionale, poluarea mediului, metale grele şi multe altele. De asemenea, sedentarismul, cu un procent de 30%, împreună cu alimetaţia şi fumatul. Stresul, stările conflictuale, emoţiile necontrolate persistente şi tot ce ţine de factorii psihici, reprezintă scânteia care poate să aprindă un teren deja minat, un teren cu o imunitate scăzută, un teren cu o inflamaţie cronică„, susţine dr. Loti Popescu.
„Hrana animalelor poate să fie un factor oncogen pentru om”
Consumul îndelungat de medicamente, fără să fie prescrise de medic, este un alt factor de risc. Respiraţia incorectă, lipsa de oxigenare a celulelor, este un alt factor de risc. „Oxigenul este un factor deosebit de important în oxigenare. Când celulele nu se mai oxigenează ele mor. Consumul excesiv de alcool, poluarea apei de reţea, pesticidele, ambalajele de toate felurile, conversarea alimentelor cu tot felul de aditivi, factori carcinogenetici ocupaţionali, parabenii din unele cosmetice sunt alţi factori. Hrana animalelor poate să fie un factor oncogen pentru om. Lista nu se termină, dar stilul de viaţă sănătos este de o mie de ori mai puţin costisitor decât o terapie pentru cancer. Dacă vorbim despre sistemele de sănătate publică, acestea ar trebui să fie interesate de prevenţie. Prevenţia este mai ieftină, costă mai puţin şi salvează de suferinţă, de traume şi de tratamente agresive„, ne-a explicat medicul Loti Popescu. Cancerul evoluează lent. Pentru anumite tipuri de cancer există, de asemenea, stadii precanceroase care pot fi depistate prin programe de screening și tratate pentru a preveni evoluția cancerului. Screeningul poate detecta anumite forme de cancer într-un stadiu incipient.
Detalii în PODCAST.
Alexandra VASILE