Interviu cu Guvernatorul ARBDD. „Lucrăm la niște reglementări pentru a limita numărul de turiști în anumite zone din Delta Dunării”

0
696

Anul 2020 a fost unul atipic și pentru Rezervația Biosferei Deltei Dunării. Fugind de zonele aglomerate de pe litoral în speranța că vor găsi mai mult spațiu în zonele sălbatice, românii au făcut prăpăd, iar inspectorii Administrației Rezervației Biosferei Deltei Dunării (ARBDD) au făcut cu greu față exploziei de vizitatori în zonele protejate. O altă problemă în zona Rezervației sunt incendiile de vegetație uscată. Localnicii folosesc această metodă de regenerare spun ei, cam dintotdeauna, dar nu tot timpul focul este ținut sub control.

Despre cât de atipic a fost sezonul 2020 față de cele din anii trecuți, care a fost impactul asupra mediului înconjurător și ce au voie să facă turiștii care ajung în Biosferă și ce nu, am discutat într-un interviu cu Ion Munteanu, Guvernatorul ARBDD.

„Fără discuție că a fost un an atipic, în primul rând pentru că cea mai mare parte a populației României a rămas în țară și s-au îndreptat către munte, litoral și Deltă. Toată lumea se aștepta ca aici în Deltă să găsească puțini oameni, ținând seama de izolarea Deltei. Nu s-a întâmplat așa și sunt mai multe paliere pe care s-a făcut turism Delta Dunării. S-au făcut controale în zona de coastă, zona de plaje, unde efectiv a fost o aglomerație de nedescris. Noi contorizăm intrarea în Rezervație prin mai multe metode. Avem mai multe automate instalate pentru a obține autorizația de intrare. Dar față de această modalitate am introdus din luna iulie a acestui an și un sistem prin SMS care a fost productiv. Mai exact, pe ambarcațiuni au fost eliberate 3.500 de premise, pentru autoturisme 25.000, pentru activitatea de turism 99.000 de premise și pentru pescuit sportiv 40.000 de premise. Spre sfârșitul anului vom avea toate cifrele pentru că noi acum facem o analiză a sezonului turistic și încercăm să evaluăm impactul asupra mediului și a ecosistemului”, a precizat Guvernatorul.

De asemenea, în ceea ce privește numărul mare de turiști ce au ajuns în acest an în Delta Dunării, Ion Munteanu, a specificat că au fost anumite probleme în câteva zone, iar pentru a remedia acest aspect, în aceste momente se lucrează la câteva reglementări ce vor intra în vigoare de la anul.

„Este vorba despre modalitatea în care s-a făcut turism. În general turismul s-a făcut de către firme responsabile care veneau cu activități mai speciale, cum ar fi plimbarea cu caiacul care s-a dezvoltat foarte mult în acest an. Dar mai avem și un altfel de turism care se face în niște zone protejate unde s-a permis stabilirea unor trasee minimale prin care turiștii să vadă zonele cele mai valoroase din punct de vedere ecologic. Astfel de zone sunt la Pădurea Letea, la Caraorman și la Sfântul Gheorghe, iar aici au fost ceva probleme pentru că au fost foarte mulți turiști în același timp. Noi facem acum o evaluare și este posibil ca de anul viitor să elaborăm niște reglementări pentru aceste zone în ceea ce privește numărul de intrări, pentru a avea un control mai riguros”, a mai menționat Ion Munteanu.

Problema cea mai mare cu care reprezentanții Biosferei se confruntă este numărul mare de nave cu motoare puternice care nu respectă traseele stabilite.

„Cea mai gravă situație la acest moment o reprezintă navele rapide cu viteze foarte mari. Este normal să se folosească aceste nave pe brațele principale ale Dunării, dar problema intervine când aceste nave cu motoare foarte puternice se îndreaptă spre interiorul Deltei unde canalele sunt înguste și se creează niște probleme mari. Produc valuri mari care erodează malul și împing pe mal puietul de pește din apă, distrug cuiburi s.a. Încercăm să discutăm acest aspect și cu cei de la Ministerul Transporturilor. Noi avem un singur radar pentru viteze și acum suntem în etapa de a mai achiziționa încă două sau chiar trei. Sperăm ca anul viitor să le folosim”, a mai declarat Guvernatorul ARBDD.

Probleme au fost în acest sezon și pe plajele din Vadu și Corbu, acolo unde au ajuns aproximativ 20.000 de turiști, turiști care nu s-au comportat exemplar și au aruncat deșeurile pe nisip. Însă, după ce au avut loc mai multe controale problemele s-au mai remediat.

„În principal dacă ne referim la zone de plaje este interzisă camparea pe plajă cu corturi, lucru care nu se respect și au fost momente când pe plajele de la Vadu și Corbu erau 20.000 de oameni și 10.000 de mașini. Eu aș vrea să scot în evidență faptul că dacă la începutul sezonului se lăsau foarte multe deșeuri pe plajă, după controalele pe care le-am efectuat, spre jumătatea sezonului foarte puțini oameni mai aruncau gunoaiele pe plajă. Atât Primăria Corbu cât și ARBDD au plătit sume foarte mari pentru strângerea și colectarea deșurilor din aceaste zone. Dacă pe o parte am încasat bani pentru intrarea în Biosferă și pentru permisele de pescuit, pe alta am plătit firmele de salubrizare”

Despre probleme cauzate de incendiile de vegetație, dar și despre perspectivele pentru anului 2021 a ARBBD puteți urmări în materialul VIDEO!

Mihaela GIUGLEA

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.