INTERVIU cu inspectorul șef al IJJ, colonelul Daniel Mihai Ferencz: „În acest sezon estival au fost aplicate cu 70% mai multe sancțiuni decât în vara anului 2020”

0
275

Inspectorul șef al Inspectoratului de Jandarmi Județean Constanța, colonelul Daniel Mihai Ferencz a acordat un interviu ziarului Focus Press, în cadrul căruia a prezentat un bilanţ al activităţii jandarmilor constănţeni în perioada sezonului estival, având în vedere numărul extrem de mare de turiști care și-au petrecut vacanța pe litoralul românesc.

Colonelul Daniel Mihai Ferenvz susține că a fost un sezon la fel de aglomerat ca cel din 2019, anterior pandemiei de coronavirus, însă, deși IJJ prezintă deficit de personal, a făcut față cu brio celor două luni de vară încărcat:

„Putem spune că între timp a mai fost un sezon estival, un context pandemic, putem spune că l-am gestionat chiar mai bine decât cel de anul trecut, având în vedere faptul că au fost un număr de turiști asemănător cu cel din 2019. Elemente de repoziționare pentru noi sunt acelea că se anunță valul trei, valul patru, ba anotimpurile și trebuie să știm cum să le abordăm în ceea ce privește utilizarea forțelor și elementelor de densitate operativă. Putem să spunem, în ceea ce privește indicatorii de calitate, numărul de efective implicate, numărul de misiuni executate, rezultate în urma acestor acțiuni, preventive, reactive și constatări contravenționale, că a fost unul în creștere față de anul precedent. Având în vedere conjunctura aceasta de deficit al personalului mereu în creștere, de aceea am ajuns să scoatem și funcții la concurs, pentru că avem nevoie de resurse, beneficiind de experența anului, trecut am putut să gestionăm în condiții normale aceste acțiuni”.

Totodată, pe perioada sezonului estival s-a putut observa o creștere considerabilă, de 70% a numărului de sancțiuni contravenționale aplicate de jandarmi, fie că vorbim despre patrulă independentă, ori mixtă, împreună cu polițiștii constănțeni. Au fost aplicate peste 2000 de sancțiuni în valoare de peste 600 de mii de lei:

„Nu au fost probleme deosebile în acest sezon estival, decât cele specifice. Fapte cu caracter penal tot în zona aceasta a faptelor contra patromoniu sau contra persoanelor, furt, tâlhărie, furt din auto, lovire și alte violențe, fapte constatate în cadrul patrulelor mixte cu poliția. Noi am realizat 23 de patrule mixte cu polițiștii constănțeni. Am avut un număr de 100 de jandarmi per total și zilnic puteam realiza un număr de 23 de patrule mixte. Fapte independente în sezonul estival am constantat, noi, IJJ, 14 astfel de fapte, majoritatea pe Legea 84 privind contrafacerea produselor, dar și o faptă privind prevenirea consumului și traficului de substanțe cu efect psihoactiv. Contravenții, majoritatea aplicate în baza Legii 61/91 privind ordinea socială și liniștea publică, în jur de 1000 de sancțiuni contravenționale, în creștere cu 70% față de sezonul festival 2020 și o creștere importantă, cu aproximativ 30% a fost și la Legea 55, au fost aplicate peste 700 de amenzi, față de 530 în sezonul estival trecut.  Asta ar fi din cele peste 2470 de sancțiuni aplicate în acest sezon estival în valoare de aproximativ 611 mii de lei. Au fost misiuni de asigurare în paralel cu activitatea noastră în dispozitivul cotidian de patrulare independent sau mixt cu Poliția, finnd angrenați peste 700 de jandarmi. Majoritatea dintre acestea au fost manifestări culturale, 52 al număr, 24 de manifestări evenimente sportive, opt manifestări de protest, 100 de activități în parteneriat cu Direcția de Sănătate Publică (DSP) Constanța, în acest context pandemic, dar am avut activități și cu ITM și cu Garda de Mediu, aproxtimativ 20 de acțiuni.”

Legat de proiecte aflate în derulare în cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Constanța, colonelul Daniel Mihai Ferencz a vorbit despre proiectul de reabilitare termică a sediului situat de strada Mircea de Bătrân, ce în prezent se află la stadiul de 40% de implementare:

„Avem proiectul în derulare, de reabilitare termică a sediului Inspectoratului de Jandarmi Județean Constanța, proiectul este în valoare totală de peste 6 milioane de mii de lei din care beneficiem de o finanțare nerambursabilă de peste 4 milioane de lei. Acesta se află într-un stadiu de implementare de 40% în acest moment. Lucrările au fost demarate la data de 19 aprilie anul acesta. Noi avem ca și termen prevăzut în contract de finalizare a lucrărilor 31 decembrie a anului curent, dar nu este niciun fel de problemă dacă terminăm la anul, pentru că termenul de finalizare a lucrărilor, semnat cu finanțatorul lucrărilor, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrație Publică este 31 iulie 2022 .”

Tot la capitolul proiecte majore a adus în discuție cel legat de posturile scoase la concurs, pentru că despre deficitul de personal din cadrul IJJ s-a tot discutat, fiind un aspect foarte important. Colonelul Daniel Mihai Ferencz a declarat că 17 posturi au fost scoase la concurs, unsprezece dintre acestea de subofițeri, iar șase de personal contractual:

„Încercăm să reducem deficitul de personal, pentru că avem un deficit de 24% la ordine publică și 18% la pază, iar la structuri de comandament de 25%. Avem în desfășurare, au fost demarate deja procedurile de publicare a anunțurilor care sunt pe site-ul instituției. Avem un număr de 17 posturi scoase la condus, 11 sunt de subofițeri, tehnic-administrativ, tehnic-principal, magazioner principal, casier principal, în domeniile cele de suboțițeri, achiziții, financiar, administrarea patrimoniului imobiliar și protecția mediului, tehnologia informației, comunicații, dar și șase funcții de personal contractual, trei de fochist, o funcție de instalator, una de electrician și una de ospătar. Depunerea dosarelor se face până vineri, 15 octombrie și examenul se va susține începând cu data de 6 noiembrie într-o singură zi toate examenele, pentru subofițeri, iar pentru funcțiile de personal contractual, ultima zi de depunere a cererilor va fi data de 25 octombrie, iar examenul se va derula în două, trei zile succesive, undeva la sfârșitul lunii noiembrie”, a mai declarat Ferencz.

Pentru declarații complete vă invităm să urmăriți materialul VIDEO:

Loredana MIHAI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.