INTERVIU cu prefectul județului Constanța, Silviu Coșa: „Chiar dacă incidența este în scădere, restricțiile rămân în vigoare”

0
1125

Prefectul județului Constanța, Silviu Coșa, a vorbit în cadrul unui interviu acordat ziarului Focus Press despre restricțiile care rămân în vigoare deși incidența la nivelul județului se află, de câteva zile, în scădere, precum și despre situația Spitalului de Boli Infecțioase din Constanța și când ar putea redeveni funcțional.

Astfel, chiar dacă incidența în județul Constanța se află într-o continuă scădere, iar paturile din sectiile destinate bolnavilor de COVID nu sunt ocupate în totalitate, prefectul Silviu Coșa declară că restricțiile rămân aceleași.

„Rata de incidență a scăzut sub 6 la mia de locuitori la nivelul minicipiului. Sub 5,41 era ieri (luni, 15 noiembrie – n.r.). Trendul este unul îmbucurător pentru moment, dar după cum ne-a obișnuit această pandemie parșivă, el se poate inversă foarte rapid. De aceea, trebuie să fim atenți în continuare cu tot ce înseamnă măsuri de natură să ne protejeze, pornind de la mască, distanțare, modul în care interactionăm cu ceilalți, modul în care igienizăm suprafețele, modul în care accesăm anumite servicii, și aici intră în discuție aceste restricții care există până în momentul de față. În ceea ce privește restricțiile, dacă până la apariția valului 4 erau anumite praguri ale incidenței care generau un anumit nivel al restricțiilor, odată cu valul 4, prin hotărâri de guvern successive care gestionau starea de alertă, s-a decis ca măsurile restrictive să nu mai depindă de rata incidenței, restricțiile rămân aceleași. Ele se referă la acea carantinare pe timp de noapte a persoanelor nevaccinate, care nu au dreptul să circule între intervalul orar 22:00- 05:00 decât cu anumite excepții de motive profesionale – fie vin sau se duc la muncă, fie acordă asistenţă, îngrijire anumitor persoane aflate în dificultate. De asemenea, vorbim de restricțiile care se aplică competițiilor sportive care nu se pot desfășura cu spectatori în această perioadă, restricțiile care se aplică spectacolelor și altor manifestări culturale unde pot fi prezenți maxim 30% spectatori din capacitatea maximă, toți vaccinați sau trecuți prin boală, vorbim de asemenea de restricțiile care se aplică unităților de alimentație publică – restaurantelor, cafenelelor, unde capacitatea maximă este de 50%; de asemenea, aceste localuri fiind deschise exclusiv pentru persoanele vaccinate sau trecute prin boală”, a spus Silviu Coşa.

„Este, de asemenea, în funcțiune și un orar mai scurt de funcționare al magazinelor și restaurantelor până la ora 21:00. Repet, sunt restricții care se aplică nediferențiat, fără a ține cont de rata de incidență. Până în momentul de față aceste restricții au dat rezultate, de aceea înregistrăm scădere a ratei de incidența. În continuare sperăm că toți oamenii să înțeleagă așa cum au înțeles și până acum și să respecte aceste măsuri, pentru că este spre binele nostru să ținem spitalele cât mai goale. O localitate care mai este carantitată este Agigea, care se menține în carantină până vineri, rata de incidență este cam 8 la mie, în scădere. Deci, cel mai probabil vineri se va încheia, a trecut cam o lună de zile de când a fost carantinată localitatea Agigea”, a mai precizat Coşa.

Numărul de constănțeni care aleg să se vaccineze cu prima doză se află în scădere în luna noimebrie, comparativ cu luna octombrie. Prefectul susține că de la debutul campaniei de vaccinare, până în prezent, aproximativ 50% din populația județului Constanța s-a imunizat antiCOVID. Pentru a evita un posibil val 5 în Constanța, specialiştii recomandă un procent de 70%-80% al ratei de vaccinare.

„Ieri (luni – n.r.) numărul de persoane care s-a vaccinat a fost, din păcate, doar 670 cu prima doză, se adună și cei care sunt la a două doză, 1.700 de constănțeni cei care se vaccinaseră cu a două doză și încă vreo 900 cu a treia, însă numărul celor care aleg să se vaccineze cu prima doză este, din păcate, în scădere. Din fericire, suntem bine cu peste 50% din punct de vedere al ratei de persoane vaccinate de la debutul campaniei de vaccinare. Din păcate, nu cred că este suficient pentru a preveni un eventual val 5. Se vehiculează că 70-80% ar trebui să fie rata celor vaccinați din populația constănțeană. Constăntentii ar trebui să fie mult mai raționali, pentru că au fost momente când rata de ocupare a paturilor de COVID din spitale era de peste 95%. În momentul de față e de 61%, au fost momente când sectile de ATI erau pline, în momentul de ieri, erau 42 de pacienți pe 61 de paturi, niciun copil, din fericire, pe cele 5 locuri din ATI la nivelul județului Constanța (…)”, a afirmat prefectul judeţului Constanţa.

Întrebat despre când va fi funcțional Spitalul de Boli Infecțioase, având în vedere că au fost demarate lucrările de reabilitare și modernizare, prefectul Silviu Coșa preconizează că la mijlocul lunii decembrie o parte a unității medicale va fi redată circuitului public.

“Situatia din spitalele din Constanța este una mai bună în momentul în care iei din circuitul medical 688 de paturi pentru a le pune în circuitul COVID, bineînțeles că vor fi și oameni care poate nu pot beneficia atunci când vor ei de tratament necesar pentru maladiile clasice. Nimeni nu poate declara în momentul de față când va fi funcțională 100% unitatea medicală. Sperăm în continuare la nivelul lunii decembrie, parțial cel puțin, pentru tot ce înseamnă boli non-COVID, să poată funcționa Spitalul de Boli Infectionase”, a declarat Coşa. Prefectul a adăugat, referindu-se la unităţile medicale din judeţ: “Practic, cam în toate unitățile medicale s-au găsit nereguli, neregulile acestea pornesc de la nerespectarea în totalitate a unor reguli procedurale, inclusiv din existența unor proceduri din anumite domenii, la blocarea căilor de acces cu dulăpioare, măsuțe, materiale medicale și așa mai departe, circuite electrice ce nu sunt avizate, chiar lucruri de construcții interioare ce nu sunt avizate (…). Sunt o serie de deficienţe pe care Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă din Constanța le-a constatat pe parcurcul ultimilor doi ani. Toate aceste deficiențe au fost supuse atenției Comitetului Județean pentru Situatii  de Urgență care a luat o hotărâre, iar unitățile sanitare au stabilit termene pentru remedierea anumitor dificienţe: primul este 22 noiembrie, ajungându-se până la 31 decembrie 2022, când ar trebui să aibă avizată documentația pentru obținerea autorizației înainte de funcționare de incendiu”.

Loredana MIHAI, Andriana MAKRI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.