Şcoala îşi schimbă reperele de la un ciclu la altul, ceea ce face necesară o nouă adaptare. Cu fiecare nouă etapă, copilul care se știa mare și cunoscător cu un an înainte o ia de la capăt cu o perioadă de „boboc” în care trebuie să descopere reguli și norme de comportament social. Orice schimbare de mediu necesită efort de adaptare din partea omului. Schimbările în jurul cărora gravitează existența omului impune nevoia unui sprijin atent.
În video interviul Focus Press am discutat despre integrarea și adaptarea în mediul școlar, un subiect inepuizabil am putea spune. Psihologul Alexandra Alexandrescu, profesor și consilier școlar al Centrului Județean de Asistență Socială din Constanța (CJRAE) a argumentat succint principalele schimbări cu care se confruntă şcolarul odată cu intrarea la liceu şi a apreciat măsura în care ele constituie pentru aceștia provocări cu potenţial stimulativ sau surse de dificultate, ori chiar de blocaj în adaptare.
„Dacă vorbim despre adolescent trebuie să luăm în considerare faptul că, pe lângă schimbarea care ține de unitatea școlară fizic, de clădire, de noutatea materiei și a profesorilor, de noutatea colegilor și tot ce înseamnă a veni într-o unitate școlară nouă, la adolescenți trebuie să luăm foarte mult în calcul și vârsta. O vârstă a schimbărilor, a căutărilor, o vârstă în care se întâmplă multe lucruri începând cu partea fizică de maturizare și tot ceea ce se întâmplă în adolescență și continuând cu aspectele psihologice, pentru că și aici sunt o grămadă de modificări, cristalizări, conturări de anumite trăsături. Așa încât mie mi se pare că adaptarea la liceu ca și vârstă este una dintre cele mai dificile. Din statutul acela de copil din școala gimnazială, trecerea către liceu este subînțeleasă ca fiind o etapă de maturizare. Asta înseamnă că și atitudinea familiei și a celorlalți față de adolescent este alta. Adolescentul însăși se simte mare, independent. De asemenea, cadrele didactice din liceu au altă abordare față de adolescent în comparație cu ceea ce se întâmplă în școala gimnazială. De foarte multe ori aceste lucruri vin atât de brusc, fiind mai rapide decât schimbările care se petrec propriu-zis. În semestrul I din clasa a IX a toată lumea își caută locul, identitatea, imaginea, grupul și se gândește care este cea mai bună atitudine de abordat și față de cadrele didactice și față de dirigente și față de tot ce înseamnă această noutate”, a declarat, pentru Focus Press, psihologul Alexandra Alexandrescu.
Integrarea și adaptarea în mediul școlar constituie o provocare pentru elevi, dar poate deveni și o sursă de frustrare. „Gândiți-vă că până în clasa a VII a acești elevi sunt ținuți foarte strict de părinți, familie, cadre didactice în scopul de a învăța bine și de a intra în liceu și de a face acest pas important, după care lucrurile se relaxează cumva, din toate punctele de vedere. Există tendința de la foarte mult control, supraveghere, implicare, la foarte puțin control. Acolo este momentul să acordăm independență și autonomie adolescenților treptat, nu brusc, ca să poată înțelege și consecințele anumitor acțiuni și ce înseamnă în totalitate această independență, această libertate”.
Detalii în video interviul Focus Press!
Alexandra VASILE