Simona Stoenescu este o tânără din Constanța, stabilită de mai mulți ani în Cluj, căreia nu îi este frică să experimenteze lucruri noi. Simona este analist IT, fiind pasionată de gătit. Ea cunoaște limba germană la perfecție, practică ciclismul, iar șirul pasiunilor ei nu se oprește aici. Acceptă provocările, fără pic de ezitare, iar în viitorul apropiat, speră că o vom putea admira în cadrul celui mai îndrăgit show gastronomic din România – „MasterChef”! Este mamă a doi copii minunați și militează pentru un stil de viață sănătos. Ea îi îndeamnă pe părinți să nu renunțe la obiceiul meselor în familie. Motivul? Creează un echilibru emoțional copiilor. În timpul stării de urgență s-a axat pe dulciurile vegane paleo, deserturi baby friendly. Are în plan să comercializeze și să livreze deserturile făcute de ea acelor persoane care doresc să îmbrățișeze acest stil de cofetărie sănătoasă.
Simona Stoenescu se numără printre pacienții diagnosticați cu tiroidita Hashimoto. Această boală autoimună a determinat-o să-și îmbunătățească stilul de viață și să adopte dieta paleo, o dietă recomandată de medic, fiind asociată cu multe beneficii pentru sănătatea noastră, respectiv reducerea inflamațiilor din organism. Dieta paleo este considerată una dintre cele mai bune planuri de dietă pentru pierderea în greutate, deoarece este bogată în proteine și grăsimi și pune focusul pe alimentele bogate în nutrienți, oferă sațietate și ajută în echilibrarea deficiențelor de nutrienți din corpul nostru. Simona ne-a împărtășit, în cadrul unui interviu Focus Press, faptul că a fost nevoită să elimine din alimentație glutenul, zahărul, lactatele, toate produsele procesate și să-și prepare singură hrana acasă. Așa că s-a decis să urmeze și un curs acreditat de bucătar.
Reporter: Te rog să ne împărtășești cum ai descoperit că suferi de o boală autoimună. Care au fost pașii spre vindecare?
Simona Stoenescu: Boala autoimună a fost descoperită în urmă cu 10 ani. Simptomele au fost destul de dificil de depistat. Ele au fost depistate în urma unor controale și analize medicale de rutină. O mică explicație legat de boala autoimună ar fi că eu sufăr de tiroidita hashimoto, o inflamație a țesutului glandei toroide. Sistemul meu imunitar produce anticorpi care atacă glanda tiroidă și asta intră în hipotiroidism ca și simptome. De ce spuneam că este dificil de recunoscut? Simptomele ar fi oboseală, o creștere în greutate. Ce am avut eu a fost o toleranță scăzută la orice aliment pe care îl mâncam. Am avut anumite alergii și intoleranțe alimentare pe care le-am descoperit recent, motiv pentru care a trebuit să-mi schimb alimentația și să adopt stilul alimentar paleo.

Rep.: Concret, ce s-a schimbat în stilul tău de viață? Dar în alimentație?
S.S.: Am limitat produsele care creșteau inflamația în corp. Am eliminat glutenul, zahărul, lactatele, toate produsele procesate, prelucrate, cu aditivi, cu E-uri. Acum orice gătesc este preparat în casă și consum alimente sănătoase.
Rep.: De ce un stil de viață paleo? Care sunt beneficiile unei astfel de diete, dar riscurile din punct de vedere nutrițional?
S.S.: Stilul de viață paleo se bazează pe un consum ridicat de fibre, legume, fructe, proteine. De ce am ales acest stil de viață? A fost în urma alergiilor și intoleranțelor alimentare. În urma analizelor am descoperit că nu pot mânca foarte multe lucruri. Eliminând alimentele care îmi produceau disconfort am rămas strict la alimentele care se încadrau în dieta paleo. Am început această dietă, am văzut că mă simt foarte bine și de mai bine de 5 luni o duc bucuroasă. Mă întrebai care sunt riscurile și beneficiile? Este o dietă bogată în proteine, în fibre, iar beneficiile sunt că se schimbă metabolismul. Se ard grăsimile ca sursă de combustibil în locul carbohidraților, carbohidrații fiind excluși. Metabolismul va arde grăsimea din corp, iar ca riscuri cred că s-ar încadra excesul de proteine care ar crește colesterolul rău. Asta în cazul în care nu ar fi o dietă echilibrată și anume o balanță între legume, fructe și proteine.
Rep.: De unde vine pasiunea pentru gătit? Îți mai amintești de prima ta încercare culinară? Cum a început totul? Ce ai gătit prima oară?
S.S.: Pasiunea pentru gătit cred că a fost dintotdeauna. Anul trecut, fiind fetița micuță, mi-am dorit să-mi îmbunătățesc tehnica mea de gătit și am început un curs de bucătar, curs care s-a terminat cu o calificare recunoscută. Mi-am dorit foarte mult să învăț tehnici care să mă ajute să gătesc într-un mod cât mai sănătos pentru familia mea. De aici a pornit totul. În timpul pandemiei și a stării de urgență, având mai mult timp liber și petrecându-l în casă, am început să experimentez mai multe rețete, în special dulciurile vegane paleo. Primul experiment cred că a fost o tartă cu avocado, care a fost pe gustul familiei și care m-a încurajat să experimentez mai departe.
Rep.: Trecem printr-o perioadă în care oamenii preferă să mănânce pe fugă în loc să investească timp de calitate și energie în această zonă. Tu cum reușești să împaci gătitul cu alte sarcini pe care le ai de îndeplinit într-o zi? Cum îți manifești iubirea prin gătit?
S.S.: Cred că îi datorez foarte mult soțului meu și suportul pe care mi-l oferă, pentru că petrece timp cu copiii în timp ce eu gătesc. Necesită o pregătire și o planificare a meselor, dacă îți dorești să te hrănești sănătos. Eu reușesc de multe ori să fac asta după ora 24.00, în cazul în care soțul mai are și el alte activități. Copilașii sunt foarte energici. În weekend gătesc mai mult și experimentez mai mult.
Rep.: Industria alimentară este una dintre cele mai contestate din lume, dacă e sa ne luăm după miile de studii privind impactul alimentelor procesate asupra sănătăţii și totuşi, prosperă. Întrevezi schimbări majore la un moment dat?
S.S.: Da! Eu cred că oamenii se vor întoarce la simplitate și vor aprecia mai mult produsele producătorilor locali, care sunt mai naturale, nestropite, fără E-uri, fără agenți de creștere, fără alte chimicale. Cred că oamenii în urma pandemiei au învățat să încetinească un pic ritmul vieții și să nu mai facă atât de multe lucruri pe care le făceau înainte, să nu se mai aglomereze, să nu mai fie într-o continuă fugă și să aprecieze mai mult liniștea. Cred că o să urmeze cât de curând și o schimbare de alimentație. O să ne hrănim cât mai sănătos și cât mai natural. Probabil că unii oamenii își caută o bucățică de pământ pe care să poată planta ceva și un colț în care să poată crește animale pentru propria hrană.
Rep.: Ce îți place să gătești? Care este stilul tău?
S.S.: Îmi place să gătesc dulciuri vegane și dulciuri fără făină, fără E-uri, fără conservanți, totul natural, cu fructe proaspete și cu un bogat conținut nutritiv și cât mai puține calorii, asta gândindu-mă și la sănătatea și la kilogramele mele.
Rep.: Ce te inspiră, cum îţi vin ideile pentru reţete? Ai un model/mentor anume?
S.S.: Deocamdată nu mi-am găsit un mentor anume. La început am studiat tot procesul de gătit raw vegan, pentru partea de deserturi. Am înțeles principiul și de multe ori încerc să creez o replică a bucătăriei clasice în băcătăria paleo vegană.
Rep.: Gătitul se învață sau este un experiment continuu?
S.S.: Cred că se și învață și cred că este și un experiment. Cred că este important să ai bazele, să ai un punct de pornire și de acolo poți face ceva. Este ca și cum ai învăța o regulă ca mai apoi să o încalci.
Rep.: Partenerul de viață te ajută în bucătărie? Gătiți împreună?
S.S.: Mă ajută. Acum, având doi copilași mici, nu se poate să mai gătim împreună. Înainte mă ajuta. Acum cel mai mare ajutor este că stă cu copilașii, se joacă cu ei. Îi ține ocupați cât timp eu gătesc, dar mai facem și schimb de roluri și atunci el mă ajută în bucătărie. Gătește el și eu stau cu copilașii.
Rep.: Te-a surprins vreodată cu o cină romantică sau o masă pregătită doar de el?
S.S.: Da! Dacă stau să mă gândesc bine a fost în urmă cu ceva timp când încă nu eram căsătoriți și doar ne întâlneam. Cina romantică a fost ceva foarte simplu, dar gătit cu multă răbdare și dragoste, ceea ce este specific lui. A fost ochiuri și o salată de varză cu morcovi. Deși a fost un lucru simplu, a fost foarte gustos.
Rep.: Care este ideea ta pentru o cină romantică?
S.S.: Ideea mea pentru o cină romantică? Cred că ingredientul principal este armonia. Nu am mai avut o cină romantică de când avem copilașii, pentru că adorm foarte târziu, dar ne bucurăm de momentele din timpul zilei și de toate momentele în care mâncăm împreună.
Rep.: Cine sunt cei mai buni bucătari în opinia ta? Bărbații sau femeile?
S.S.: Cred că ambii. Cred că ține de structura omului de cât suflet pune și ce ingrediente pune atunci când le prepară. N-aș putea să definesc o anumită categorie. Cred că ambii au calități și înclinație spre bucătărit.
Rep.: Îți reușesc mereu toate rețetele? Ce se întâmplă atunci când rezultatul final nu arată așa ca o fotografie din cartea de bucate, de exemplu?
S.S.: S-a mai întâmplat și atunci i-o plasez soțului. Ce se întâmplă? Gustul este bun, dar poate că nu arată așa cum mi-aș fi dorit eu și atunci nu arunc, ci încerc să fac altceva ori mănâncă soțul.
Rep.: Dacă ar trebui să mănânci un singur aliment toată viața, pe care l-ai alege?
S.S.: Nuca de cocos și laptele de cocos.
Rep.: De ce?
S.S.: Pentru gustul exotic și pentru calitatea nutritivă pe care o oferă, dar pentru gust.
Rep.: Care este ingredientul preferat pentru gătit pe care l-ai pune în orice rețetă?
S.S.: Uleiul de cocos.
Rep.: Te rugăm să ne împărtășești un secret din bucătărie.
S.S.: Un secret? Cred că este foarte important să ai o stare pozitivă atunci când începi să gătești și să fii odihnit, să poți să vizualizezi mâncarea pe care ți-o dorești să o faci. Cum ai vrea să fie și apoi poți să te apuci de treabă. Eu cel puțin așa fac.
Rep.: Ai dori ca pasiunea pentru gătit să se transforme la un moment dat în cariera ta? De ce?
S.S.: Da! Mi-aș dori acest lucru pentru a promova un stil de viață sănătos și pentru a ajuta persoanele cu boli autoimune, pentru a ajuta persoanele care au alergii sau intoleranțe, dar și mămicile cu copilași, pentru că toate produsele pe care le fac, toate deserturile sunt baby friendly și copilașii peste un an sau sub un an pot mânca.
Rep.: Care este următorul pas în proiectele pe care le dezvolți?
S.S.: Următorul pas ar fi comercializarea deserturilor și livrarea lor persoanelor care doresc să îmbrățișeze acest stil de cofetărie sănătoasă.
Rep.: Când te putem admira în cadrul celui mai popular show gastronomic din România – „MasterChef”?
S.S.: Momentan nu m-am gândit chiar așa departe. Momentan mă bucur de gătitul în intimitatea bucătăriei mele, dar nici nu exclud. Probabil pe viitor cu cât o să experimentez mai mult poate o să pot să am și ocazia să bucur publicul și cu un preparat improvizat.
Rep.: Se aproprie postul Adormirii Maicii Domnului. Ce rețete ne poți recomanda în această perioadă?
S.S.: Noi folosim cam tot ce este de sezon. Toate fructele și toate legumele. Mă gândeam ca și preparat să fac o rețetă turceacă pe care o făcea și bunica în Constanța și are în compoziție vinete, roșii, ardei, multă ceapă, usturoi și care îmi amintește și de copilărie.
Rep.: Ce îți place cel mai mult, pe parte gastronomică, din zona Dobrogei?
S.S.: Cel mai mult? Cred că bucătăria turcească. Și acum mi-aduc aminte de cușcuș, de șuberec, de baclava. Tot ce am mâncat în copilărie. Acum, personalizându-mi dieta, poate că aș încerca să fac o replică a acestor preparate.
Rep.: Ce gust avea copilăria ta?
S.S.: Copilăria are un gust foarte bogat. Bunica mea era o bucătăreasă desăvârșită și făcea foarte multe preparate și foarte multe dulciuri. Cred că gust de mere, pentru că bunica foarte des făcea tor de mere și caramel.
Rep.: În Cluj regăsești aceleași produse cu care te-ai obișnuit în Constanța? Care a fost schimbarea?
S.S.: Poate plăcinta cu brânză, care semăna cu plăcinta dobrogeană, dar nu este același gust. M-am obișnuit cu produsele din Ardeal. Pot spune că este mai bine că există o diferență între Sud și Ardeal, pentru că atunci când revin în Sud retrăiesc și perioada copilăriei și ai parte de două experiențe diferite.
Rep.: Ești mamă a doi copii minunați. Care au fost provocările în timpul stării de urgență din cauza pandemiei de COVID și cum le-ați surmontat? Copiii te ajută la gătit?
S.S.: Mare provocare a fost consumarea energiei în interiorul casei și să învățăm să avem mai multă răbdare și să ne păstrăm calmul cât de des se poate.
Rep.: Copiii te ajută la gătit?
S.S.: Da! Fetița este foarte pasionată de gătit și de multe ori gătesc împreună cu ea.
Rep.: Cum te împaci acum cu mezinii familiei în ceea ce priveşte alimentaţia? Stilul Paleo este preferatul familiei Stoenescu?
S.S.: Familia mea se hrănește clasic. Atât soțul, cât și copilașii. Doar eu sunt pe stilul paleo. În ceea ce privește partea de cofetărie/patiserie consumă și ei paleo.
Rep.: Ținând cont că ai această afecțiune, există o deficiență în ceea ce privește Euthyrox. Ai întâmpinat dificultăți în privința tratamentului? Urmezi un tratament medicamentos?
S.S.: În momentul de față urmez un tratament medicamentos, dar post să spun că marea schimbare s-a produs în momentul în care am introdus această dietă. Dieta diminuează toate inflamațiile din corp și restaurează și microflora intestinală. Pot spune că mă simt mult mai bine, mult mai energică, mult mai ușoară. Aș recomanda persoanelor care au astfel de probleme autoimune să încerce să vadă ce pot tolera și ce nu și să vadă ce dietă li se potrivește cel mai bine. în momentul de față mulți medici nu știu că există și o parte de dietă care poate ameliora boala autoimună. Ei merg doar pe tratamentul medicamentos. Eu am întâlnit un medic minunat și cu această ocazie îi mulțumesc doamnei doctor Monica Goia Socol (medic specialist endocrinologie -n.r.), care mă supraveghează atent și care mi-a deschis această portiță și pe partea de dietă.
Rep.: A fost o dietă recomandată de către medic?
S.S.: Da!
Rep.: Crezi că viața noastră ar fi mai puțin “gustoasă” dacă nu ar exista “sarea și piperul” anumitor momente? De ce?
S.S.: Cred că toate provocările își au rostul în această viață. Te ajută să te dezvolți, să te depășești, să crești, să lucrezi mai mult cu tine, să devi poate un om mai bun, mai înțelept, mai răbdător. Cred că își are rostul. Nimic nu cred că este întâmplător. Totul este dat pentru îmbunătățirea stării omului.
Rep.: Când îți spui că vrei să faci mișcare, care e sportul sau activitatea la care te gândești cel mai des și care îți aduce cea mai mare satisfacție?
S.S.: Dacă în trecut era dansul, până să apară copilașii și această pandemie, acum m-am reprofilat pe ciclism. Merg foarte mult cu mountain bike-ul în munți, în păduri, împreună cu familia și gimnastică, pilates, stretching. Fiecare zi începe cu mișcare.
Rep.: Copiii fac și ei aceleași activități ca tine? I-ai inițiat în direcția aceasta?
S.S.: Nu știu dacă i-am inițiat eu, dacă au urmat ei modelul nostru sau și ei împărtășesc aceeași pasiune, dar iubesc foarte mult bicicletele. Până și cel mic are propria bicicletă și ieșim toți cu bicicletele.
Rep.: Trei calități care te descriu cel mai bine.
S.S.: Curiozitatea pentru noutate. Nonconformismul. Această calitate mă face să și realizez rețetele proprii. Și faptul că sunt o persoană activă.
Rep.: Trebuie să recunoaștem faptul că știi și limba germană la perfecție.
S.S.: Da, da.
Rep.: Ce îi îndemni pe părinți cu privire la alimentația copiilor lor, în contextul în care timpul alocat meselor în familie este este din ce în ce mai scăzut iar alimentele sunt gata cumpărate din comerț?
S.S.: Știu că timpul părinților cu copilașii este foarte scurt. Ce i-aș putea sfătui este să-și facă un meniu săptămânal, în care să programeze mesele zilnice. Noi cam așa facem și mă scutește foarte mult de gândul ce gătesc mâine. Cred că este important să cumpere alimente cât mai puțin procesate, cât mai naturale. Fructe și legume, dacă se poate, de la producători locali. Să aibă grijă de alimentația copilașilor și de combinațiile pe care le pot face la masă astfel încât să nu îngreuneze digestia, cum ar fi proteine cu carbohidrați. Să-i hrănească cu cât de multe probiotice, pentru sănătatea microflorei intestinale: chefir, sana, iaurt. Să nu renunțe la obiceiul meselor în familie, pentru că unește familia și face masa foarte plăcută, creează și un echilibru emoțional copilașilor.
Rep.: Voi de unde reușiți să vă procurați toate cele necesare alimentației?
S.S.: În special din piețe, de la producători locali, căutăm alimente cât mai sănătoase și foarte puține lucruri din supermarket.
Rep.: care este îndemnul tău pentru tinerii care doresc să gătească gustos și sănătos, dar nu știu cum ar putea să-și dezvolte această pasiune?
S.S.: Cred că un pas important ar fi să urmeze un curs de bucătărie sau cofetărie/patiserie, să învețe o bază, să afle ce este nou și să se reprofileze pe o anumită nișă care li se potrivește și să experimenteze.
Rep.: Îți mulțumim foarte mult pentru interviul acordat și așteptăm cât mai multe noutăți în ceea ce privește activitatea ta.
S.S.: Mulțumesc tare mult!
Alexandra VASILE