Interviu #online cu actrița de teatru Mirela Pană: și-a dorit să devină medic

0
573

Izolarea la domiciliu nu pare chiar așa de speriat, mai ales că avem ocazia să petrecem mai mult timp cu cei dragi. Desigur, ne lipsesc activitățile de zi cu zi la locul de muncă, ce se poate numi a „doua casă”, însă trebuie să ne supunem regulilor, măsurilor impuse de autorități.

Starea de urgență va trece cu bine, dacă ne gândim la sănătatea noastră și implicit a celor din jur. După cum spune invitata din ediția aceasta a interviului #online, actrița de teatru Mirela Pană, acesta este un test pe care îl vom trece, mai ales că în alte țări educate, distanțarea socială nu este o noutate ci mai degrabă un stil de viață normal.

Despre acest subiect, dar și despre proiectele în care actorii de la Teatrul de Stat Constanța sunt implicați în această perioadă, cât și despre următoarele spectacole, am discutat cu Mirela Pană.

Iată fragmente din discuție:

”Nu am tentația să merg la două zile la magazin să îmi cumpăr câte ceva, ieri am ieșit după trei săptămâni. Nu simt nevoia să părăsesc spațiul în care locuiesc, îmi petrec timp cu familia, cu cei doi băieți ai mei, cel mare este clasa a 8-a și are nevoie de susținerea mea. Tot el mi-a făcut un spațiu teatru în podul casei și acolo urc la două zile și spun poezii, mă înregistrez, îmi șterg înregistrările, mă gândesc la proiecte personale, nu sunt dezlipită cumva de actul artistic”

”Va mai avea loc o premieră a spectacolului ”Tartuffe” atunci când se va relua stagiunea. Lumea va avea ce să vadă nou când ne vom întoarce, nu știm în ce fel va arăta stagiunea, când începem să jucăm, să repetăm, deocamdată dezvoltăm proiecte în mediul online, actprii vor să lucreze în mediul online, ne dăm silința”

”Am ajuns la concluzia, eu și colegii de teatru că, în afara faptului că suntem actori, formatori de opinie și cetațeni, suntem oameni și am spus că ar fi minunat să arătăm un pic de solidaritate față de cadrele medicale ale orașului nostru, în speță cadrele medicale de la Spitalul Județean Constanța. Astfel ne-am decis ca fiecare angajat al teatrului nostru este dispus să participe cu o donație de 10% din salariul lui, așa încât, cam 93% din angajații teatrului au dat 10% din salariilor lor, despre care știți că nu sunt nici foarte mici, sunt relativ normale, discutabile și, cu toate acestea, oamenii au făcut eforturi majore. Eu sunt foarte mândră că am astfel de colegi și am reușit să strângem o sumă din care s-au achiziționat 600 de măști PFF2, 360 de halate sterile, 40 de litri de dezinfectant de mâini ce conține 70% alcool”

Mirela Pană a mai mărturisit, în cadrul acestui interviu, faptul că și-a dorit să devină medic înainte să se decidă că drumul ei este cel al actoriei.

Reamintim faptul că primul proiect online inițiat de TSC în această perioadă este #pescenaBACului (actorii Teatrului de Stat Constanţa interpretează poezii, basme, dramatizări după romane etc., toate din programa școlară și mai ales din programa obligatorie pentru bacalaureat, contribuind astfel la mersul înainte al comunităţii culturale şi educaţionale constănţene), al doilea, un parteneriat cu Asociația ”Dascălii Schimbării”, în care actorii Teatrului de Stat Constanţa vor lucra cu profesori care doresc să-şi îmbunătăţească aptitudinile de comunicare cu „publicul” lor, anume cu elevii, astfel încât din acest proces de învăţare a dascălilor să reiasă un câştig pentru procesul de educaţie din sistemul preuniversitar.
Parteneriatul dintre cele două entităţi va veni în sprijinul dezvoltării armonioase a elevilor şi profesorilor şi al îmbunătăţirii, adaptării sistemului educaţional la noile generaţii de copii.
De asemenea, parteneriatul prevede desfăşurarea de activităţi comune în scopul dezvoltării calităţii discursului didactic şi dezvoltării gustului pentru teatru atât în rândul elevilor, cât şi în rândul corpului profesoral.
Implicarea civică a elevilor, promovarea educației non-formale, conştientizarea şi identificarea nevoilor elevilor şi apărarea drepturilor acestora sunt, de asemenea, obiective pe care parteneriatul dintre teatru şi asociaţie le va urmări.

Loredana MIHAI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.