Pandemia de coronavirus ne-a forțat să ne izolăm la domiciliu, iar starea de urgență instaurată în România pe data de 16 martie, prelungită până pe 15 mai, are scopul de a preveni răspândirea visurului COVID-19 care a făcut peste 2,5 milioane de victime la nivel mondial. În România, se pare că ordonanțele miliare dau roade, în sensul că numărul persoanelor infectate dar și al deceselor nu este foarte alarmant; totuși, trebuie să fim vigilenți și să respectăm în continuare măsurile drastice adoptate de autoritățile centrale.
Totodată, pe lângă faptul că toți cetățenii trebuie să prezinte declarația pe propria răspundere în momentul în care părăsesc locuința, iar asta doar în caz de necesitate, forțele de ordine au fost sporite în toată ţara. Facem precizarea că Poliția Locală a intrat în subordinea Poliției Naționale; de asemenea, alături de polițiști acţionează și jandarmii.
Facem referire la județul Constanța, unde au exitat și momente dificile, când edilii anumitor localități au cerut ca forțele de ordine să fie suplimentate. Motivul: unii cetățeni nu au înțeles ce înseamnă pe deplin izolarea și au luat în râs măsurile, dar și pe oamenii legii, aşa încât au fost sancționați contravențional cu sume usturătoare.
Exemplu concert îl avem la Hârșova, când în noaptea de Înviere un cetățean a stârnit un scandal monstru. La sosirea polițiștilor și jandarmilor, acesta a început să devină recalcitrant şi, pentru că se apropia ameninţător de oamenii legii, unul dintre jandarmi a folosit spray-ul lacrimogen.
Și la Murfatlar primarul a cerut suplimentarea forțelor de ordine deoarece nu toți locuitorii respectă prevederile impuse în această perioadă.
Despre aceste subiecte dar și despre cum gestionează angajații Inspectoratului Județean de Jandarmerie Constanța aceste situații, cum colaborează cu celelalte structuri dar și despre cum se comportă cetățenii în aceste zile, am discutat în cadrul unui interviu #online cu It. col. Răzvan Ivan, purtătorul de cuvânt al IJJ Constanţa
Iată pe scurt răspunsurile oferite de acesta pentru Focus Press:
”În această perioadă a existat o manevră de forțe și mijloace în sensul diminuării resurselor umane alocate misiunilor din spectrul pazei și protecției instituționale. Noi, la nivelul județului Constanța avem 35 de obiective cărora le asigurăm pază și protecție, 150 de jandarmi zilnic, mă refer aici la Instanțe, Parchet, trezorerii, Camere de Conturi etc.”
De asemenea, în cadrul interviului, Răzvan Ivan ne-a dat câteva exemple de justifcări ale deplasărilor cetățenilor, care, se pare, nu au înțeles gravitatea situației în care ne aflăm: ”Au ieșit din casă fără să aibă vreo urgență, motivele invocate fiind puerile, de exemplu, un cetățean s-a dus să-și amaneteze telefonul, altul că s-a plictisit în casă, ori s-a dus să-și ia cafea de la un aparat automat, dar la o distanță considerabilă.”
Referitor la situațiile tensionate, exemplul cazului de la Hârșova amintit mai sus, lt. col. Ivan ne-a spus: ”La situațiile de genul acela, tensionate, am aplicat măsurile polițienești, de imobilizare, de conducere la sediul poliției a persoanelor recalcitrante pentru luarea măsurilor legale, am adoptat o atitudine fermă astfel încât situația să nu escaladeze.”
Foarte interesant este exemplul de situație dat de acesta, anume: ”Au existat și situații hilare întâlnite de colegii mei la centrele de carantinare, în sensul că anumite persoane au adus pachete cu alimente, haine, celor aflați în izolare instituționalizată și au încercat să testeze vigilența jandarmilor din dispozitivele de pază, încercând să introducă băuturi alcoolice în locația de carantină prin diferite metode și procedee care mai de care mai năstrușnice. Au încercat să introducă vin prin cutii de băuturi răcoritoare, în pet-uri, whisky amestecat cu băuturi răcoritoare. Față de aceste persoane s-au aplicat toate măsurile legale, fiind sancționate contravențional”.
Loredana MIHAI