Învățătorii cer anularea Evaluării Naționale și a Bacalaureatului: “de ce viitorii medici își pot lua diploma prin examen online, iar copiii…”

0
1035

Examenele naţionale stau sub semnul întrebării! Asociația Generală a Învățătorilor din România (AGIRo) cere autorităților anularea examenelor de Evaluare Națională și Bacalaureat. De ce viitorii medici, profesori își pot lua diploma prin examen online, iar pentru copiii de 13 și 17 ani examenele trebuie organizate în școli, se întreabă învăţătorii.

Potrivit unei scrisori deschise a Asociației Generale a Învățătorilor din România adresată președintelui, Guvernului, Parlamentului și Ministerului Educației, universitățile au decis organizarea online a examenelor de semestru, de an și de finalizare a studiilor de învățământ superior și vor face admiteri fără notele de la bacalaureat, fără examene, doar în baza mediilor din anii de liceu.

Nu înțelegem de ce viitorii medici, profesori, juriști și ingineri pot să își ia diploma de licență, masterat și doctorat prin examene online și apoi să ne lăsăm viața și țara pe mâinile lor, iar examenele elevilor de 13 și 17 ani, în cazul cărora vor mai trece mulți ani până să ajungem pe mâinile lor, trebuie neapărat organizate strict în școli, sub supravegherea profesorilor și a camerelor video. Credeți că sunt argumente serioase pentru asemenea decizii radical opuse?”, se arată în scrisoarea adresată autorităților.

Reprezentanții AGIRo propun renunțarea la susținerea Evaluării naționale și a Bacalaureatului în acest an, iar situația școlară să fie calculată pe baza mediilor anuale și din semestrul I.

Potrivit acestora, examenele naționale nu ar fi relevante și aduc mai multe argumente în acest sens.

Examenele, dacă s-ar ţine, nu ar fi oricum relevante, din cauză că mulţi elevi, poate chiar dintre cei valoroşi, nu vor risca să participe la ale. Unii nu ar fi primiţi nici dacă ar vrea, având în vedere recomandările mediului sanitar pentru elevii cu afecţiuni sau care locuiesc cu părinţi ori bunici cu afecţiuni de sănătate sau peste 65 de ani. Adevărata valoare a unui elev nu este totdeauna precis dată de rezultatele lui la un examen de doar câteva ore şi în condiţii de stres. Este posibil ca varianta cu mediile din gimnaziu să îi favorizeze pe unii, în general pe cei din medii defavorizate şi cu părinţi care nu îşi permit să le plătească meditaţii. (…) Luarea în calcul a mediilor anuale pentru repartiţia la liceu s-ar putea să aducă la licee de elită şi copii cu potenţial, dar din medii defavorizate şi care nu îşi permit meditaţii pentru examene. Nu ar fi ceva perfect, dar ştiţi vreun sistem perfect sub soare?”, susţine Viorel Dolha, preşedintele AGIRo.

Cert este faptul că peste două săptămâni, elevii din clasele a VIII-a şi cei din clasele a XII-a ar trebui să revină la şcoală pentru a finaliza pregătirea în vederea susţinerii examenelor naţionale. 

Alexandra VASILE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.