VIDEO. Iohannis: „Nu există un câștigător clar al acestor alegeri“. Se va forma un Guvern de centru dreapta

0
450
Președintele României, Klaus Iohannis

Președintele României a susținut prima declarație după alegerile parlamentare, din week-end, recunoscând că participarea la vot a fost redusă și că trebuie analizate motivele care au condus la acest lucru.

Klaus Iohannis a explicat că va fi propus un Guvern de coaliție, al partidelor de centru dreapta, care împreună au obținut peste 50% din voturile valabil exprimate: P.N.L. și Alianța U.S.R.-P.L.U.S. Urmează consultări cu noile partide care se vor regăsi în Parlament.

„Țin să vă mulțumesc tuturor celor care ați ieșit din casă, ați mers la secția de votare și ați votat. Vă garantez că fiecare vot va fi luat în considerare și fiecare vot contează.

Participarea la vot a fost redusă și este foarte clar că sunt mulți români care fie nu au primit suficiente informații despre aceste alegeri, fie sunt pur și simplu nemulțumiți de mine, de partide, de întreaga clasă politică sau de anumite măsuri care au fost luate.

Eu văd aceste lucruri și este important ca noi, toți politicienii, să vedem aceste lucrui, să le analizăm și să venim în întâmpinarea românilor care nu au mers la vot din varii motive. Aceste motive trebuie elucidate și sunt foarte hotărât ca, în următoarea perioadă, împreună cu Guvernul care se va forma, să analizăm cu maximă seriozitate toate aceste chestiuni.

Rezultatele alegerilor arată că nu există un câștigător clar al acestor alegeri. Chiar dacă ne uităm pe rezultatele care, momentan, se numesc provizorii, dar s-au numărat aproape toate voturile, vedem că P.N.L., în 2016, obținuse 20%, acum a obținut 25%, deci o creștere clară. U.S.R., împreună cu P.L.U.S., a obținut în 2016 8%, între timp au crescut la 15%. P.S.D. care obținuse în 2016 45%, a scăzut dramatic la 29%. Este deci clar dacă adunăm aceste rezultate, că centrul dreapta, partidele de centru dreapta împreună au obținut peste 50% dintre voturile valabil exprimate.

Pot să vă spun, cu toată sinceritatea, că acesta a fost obiectivul meu și din acest motiv a trebuit să mă exprim un pic mai des în public în ultimele săptămâni.

În acest fel, P.S.D. poate, în fine, după un ciclu întreg de alegeri, europarlamentare, referendum, prezidențiale, poate să rămână în afara deciziei politice.

Acum se cristalizează rapid, deja, o coaliție de centru dreapta, care va putea să propună un guvern de coaliție. Peste doar câteva zile, voi convoca consultări cu partidele care se vor regăsi în Parlament, consultări pentru a găsi cea mai bună soluție pentru România.

Noul Guvern care va fi format va gestiona măsurile necesare în pandemie, va prezenta urgent măsuri de reformă mult-așteptate și de multe ori amânate. Va gestiona campania de vaccinare și cu siguranță, în cel mai scurt timp, va prezenta un proiect de buget pentru anul 2021 împreună cu modul în care vor fi atrași banii europeni“, a declarat Klaus Iohannis.

V.I.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.