Iohannis: O majoritate parlamentară votează populist măsuri care n-au nicio sustenabilitate

0
357

Președintele Klaus Iohannis a făcut o declaratie de presă, la Palatul Cotroceni, la ora 14:00 prin care a făcut un nou apel la populaţie să stea acasă de Paşte. Acesta a menţionat în deschiderea declaraţiei că oamenii politici sunt primii care vor trebui să se schimbe și să înțeleagă că așa nu se mai poate şi că politicienii nu pot să instige, să fie populiști și să instige la nerespectrea măsurilor care protejează viața cetățenilor.

După ce vom depăși criza va trebui să separăm clar ce e bine și funcționează de ce nu e în regulă. Această etapă critică ne-a pus în oglindă decenii de guvenrare conform mentalității ”Lasă că merge și așa”. Azi vedem efectele dezastruoase ale acestui mod toxic de a guverna. Oamenii politici sunt primii care vor trebui să se schimbe și să înțeleagă că așa nu se mai poate. Schimbarea va fi imposibilă în cazul acelor politicieni care chiar și acum se gândesc la beneficiile lor electorale și, după ce au distrus bugetul, vin cu propuneri care împovărează bugetul. Nu putem periclita viitorul României pentru că o majoritate parlamentară lipsită de orice legitimitate votează măsuri abernate promovate de niște iresponsabili. Am făcut un apel insistent către toți politicienii să abandoneze discursul demagogic.”

Iohannis a criticat politicienii care au pus sub semnul întrebării prelungirea stării de urgență. ”O majoritate parlamentară votează populist măsuri care n-au nicio sustenabilitate. Este inadmisibil să punem pe umerii generațiilor viitoare factura unor populisme adoptate astăzi. Este inacceptabil și revoltător să-i vedem dând lecții astăzi pe cei care au lăsat spitalele fără resurse, pe cei care au gonit din țară oameni capabili, pe cei care au devastat bugetul de stat. Cum poate fi caracterizat un lider politic care contestă starea de urgență sau unul care își condiționează votul de măsuri imposibil de pus în practică?.

Criza ne-a dat lecții dureroase despre nevoia de a întări statul, de a restructura structurile publice pentur a elimina clientelismul și de a întări zonele fundamentale ale statului. Resetarea României e mai necesară și urgentă ca oricând. Sistemul sanitar e primul, dar nu singurul care are nevoie de o reașezare. Doar printr-un efort susținut și mobilizare maximă am reușit să ne adaptăm rapid ca epidemia să fie ținută sub control. Altfel, numărul victimelor ar fi fost mult mai mare. Vă asigur că acest efort de corectare a erorilor lăsate de vechile guvernări va continua accelerat după ieșirea din criză. Am tot vorbit de restricții și constrângeri și țin să subliniez că foate mulți români au dat un exemplu extraordinar de civism. Cei mai mulți respectă regulile, stau acasă și dau un examen al maturității lor. Le mulțumesc tuturor românilor care în aceste zile fac sacrificii persoanle și îi protejează și pe ceilalți. Cu cât sunt ei mai mulți, cu atât avem capacitatea de a depăși epidemia.”

Suntem în prag de sărăbători pascale. Cei mai mulți le vom petrece departe de cei dragi. Haideți să facem împreună acest efort, ca să putem fi din nou, cât mai repede, aproape de familiile noastre”, a fost mesajul președintelui Klaus Iohannis.

M.G

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.