Israelul a emis un nou avertisment către palestinienii din oraşul Khan Younis, din sudul Gaza, să părăsească zona

0
39
sursa foto: Evelyn Hockstein/Reuters

Israelul a emis un nou avertisment către palestinienii din oraşul Khan Younis, din sudul Gaza, să iasă de pe linia de foc şi să se apropie de ajutorul umanitar, acesta fiind cel mai recent indiciu că intenţionează să atace Hamas în sud, după ce a supus nordul, transmite Reuters, citat de news.ro.

Le cerem oamenilor să se mute. Ştiu că nu este uşor pentru mulţi dintre ei, dar nu vrem să vedem civili prinşi în focul încrucişat”, a declarat vineri Mark Regev, consilier al premierului israelian Benjamin Netanyahu, pentru MSNBC.

O astfel de mişcare ar putea obliga sute de mii de palestinieni care au fugit spre sud de asaltul israelian asupra oraşului Gaza să se mute din nou, împreună cu locuitorii din Khan Younis, un oraş cu peste 400.000 de locuitori, agravând o criză umanitară gravă.

Israelul a promis că va anihila gruparea militantă Hamas care controlează Fâşia Gaza, după atacul din 7 octombrie în Israel, în care luptătorii acesteia au ucis 1.200 de oameni şi au răpit 240 de ostatici în enclavă. De atunci, Israelul a bombardat o mare parte din oraşul Gaza, până a dărâmat-o, a ordonat depopularea întregii jumătăţi de nord a fâşiei înguste şi a lăsat fără adăpost aproximativ două treimi din cei 2,3 milioane de palestinieni ai enclavei.

Mulţi dintre cei care au fugit se tem că strămutarea lor ar putea deveni permanentă. Autorităţile sanitare din Gaza au revizuit vineri în creştere numărul deceselor la peste 12.000, dintre care 5.000 copii. Naţiunile Unite consideră aceste cifre credibile, deşi acum sunt actualizate rar, din cauza dificultăţii de a colecta informaţii.

Israelul a aruncat pliante peste Khan Younis, în care le-a spus oamenilor să evacueze zona către adăposturi, sugerând că operaţiunile militare acolo sunt iminente. Douăzeci şi şase de palestinieni au fost ucişi şi 23 au fost răniţi într-un atac aerian israelian asupra a două apartamente din oraş, potrivit unui oficial de la Spitalul Nasser. Regev a spus că trupele israeliene vor trebui să avanseze în oraş pentru a elimina luptătorii Hamas din tunelurile şi buncărele subterane, dar că nu există o astfel de ”infrastructură enormă” în zonele mai puţin construite din vest.

Sunt destul de sigur că nu vor trebui să se mute din nou. Le cerem să se mute într-o zonă unde sperăm că vor fi corturi şi un spital de campanie” dacă se mută spre vest, a spus el, referindu-se la oamenii din zonă. Deoarece zonele de vest sunt mai aproape de punctul de trecere a frontierei Rafah cu Egiptul, ajutorul umanitar ar putea fi adus ”cât mai repede posibil”, a spus Regev.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.