ISU Dobrogea își comemorează eroii căzuți la datorie, de “Ziua Pompierilor”

0
1054
Comemorarea pompierilor căzuți la datorie - foto ISU Dobrogea

În amintirea bătăliei din Dealul Spirii – București – actul eroic al pompierilor militari în apărarea revoluției de la 1848 și prima afirmare patriotică a calităților morale și de luptă ale ostașilor tinerei armate române moderne, constituită în urma Păcii de la Adrianopole din 1829, pe data de 13 septembrie se sărbătorește, anual, “Ziua Pompierilor”. La Constanța s-au depus coroane de flori în amintirea eroilor căzuți la datorie.

Intrarea în București a trupelor de invazie a prilejuit unităților române prezente în garnizoană – printre care și Compania de Pompieri – unul dintre cele mai înalțătoare momente ale Revoluției române de la 1848: înclestarea din Dealul Spirii, devenită simbol al luptei pentru libertate și independența națională a poporului român.

În amintirea acestor evenimente marcante și a erroilor căzuți, în țara noastră se sărbătorește, în fiecare an, pe 13 septembrie, “Ziua Pompierilor”. Cu această ocazie, comandantul Inspectoratului pentru Situații de Urgență – colonel Gheorhe Daniel Popa, a transmis un mesaj tuturor colegilor săi.

Ziua Pompierilor din România ne oferă prilejul de a evidenţia spiritul de sacrificiu dovedit de înaintaşii noştri. În fiecare an, la 13 Septembrie, comemorăm cu respect şi recunoştinţă jertfa eroilor pompieri care, acum 172 de ani, în Bătălia din Dealul Spirii, conduşi de bravul căpitan Pavel Zăgănescu, şi-au vărsat sângele în înfruntarea cu puternica oştire otomană venită în capitala Ţării Româneşti să înfrângă mişcarea revoluţionară de la 1848. Vă respect pentru munca grea pe care o îndepliniți, pentru devotamentul și sacrificiul de care dați dovadă, zi de zi, în lupta pentru viață. Fiecare zi de viață este un dar extraordinar, un dar neprețuit, un dar inestimabil. Fiecare zi este o șansă la vise, la fericire. Nu există meserie mai nobilă decât cea de salvator, la fel cum nu există cuvinte care să exprime recunoștința pentru faptele dumneavoastră. Cu ocazia zilei de 13 Septembrie – Ziua Pompierilor din România, adresez mulţumiri şi sincere felicitări tuturor colegilor mei, precum şi pompierilor din serviciile voluntare şi private din judeţul Constanța, urându-le tuturor multă sănătate, fericire şi împliniri alături de familii şi cei dragi, putere de muncă şi succes în în nobila misiune pe care o desfăşurăm. La mulți ani tuturor pompierilor!”

În cursul acestei zile, duminică, 13 septembrie, au fost depuse coroane de flori la mormântul pompierilor constănțeni, căzuți la datorie: slt Marius Daniel Fripis, slt. Iulian Arusoaie și slt. Viorel Dâmboi.

D.A.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.