Iusuf Muurat, muftiul Cultului Musulman din România: La slujba de Ramazan Bayram vom face apel către credincioși să se vaccineze

0
461

Muftiul Cultului Musulman din România, Iusuf Muurat, a vorbit în cadrul unui interviu acordat Focus Press, despre Luna Sfântă Ramazan. Cele 30 de zile de post preced sărbătoarea Ramazan Bayram, care începe pe data de 13 mai și durează 3 zile.

Iusuf Muurat a explicat însemnătatea postului și a sărbătorii și a subliniat nevoia de unitate, de bunătate și de într-ajutorare. Referitor la Luna Ramazan, un aspect interesant este că cei care nu au putut ține post (din motive de sănătate) au obligația să ofere hrană unei persoane nevoiașe, pe toată perioada cât nu țin post. Ulterior, când starea de sănătate le permite, trebuie să recupereze. Dincolo de acest aspect, muftiul a vorbit și despre proiectele pentru comunitatea pe care o păstorește – noi cimitire, spre exemplu – și a dezvăluit, printre altele, că pe data de 13 mai, la slujba de Ramazan Bayram, el și toți imamii din județ vor face apel către credincioși să se vaccineze.

Membrii comunităţii musulmane din România vor celebra, începând de joi, 13 mai a.c., timp de trei zile, sfârșitul Lunii Sfinte Ramazan, care a început la data de 12 aprilie, pe o perioadă de 30 de zile, timp în care credincioşilor musulmani le este interzis să se hrănească şi să se hidrateze, din zori de zi până la apusul soarelui

În religia islamică Luna Ramazan semnifică începutul revelării Coranului Cel Sfânt Profetului Muhammed de către Îngerul Gavriil, eveniment ce a avut loc în Noaptea Sfântă de Kadîr, a 27-a noapte din Luna Sfântă Ramazan, în peştera Hira din muntele Nur, de lângă oraşul Mecca, în anul 610, revelaţie ce a durat 23 de ani.

Islamul stabileşte faptul că Postul din Luna Ramazan reprezintă unul dintre cei cinci stâlpi ai religiei, alături de Mărturisirea credinţei (Shahada), Cele cinci rugăciuni obligatorii (Salah), Pelerinajul la Mecca (Hajj) şi Contribuţia anuală de solidaritate cu nevoiaşii (Zakat).

”Reprezintă unul din cei cinci stâlpi ai religiei noastre. Religia noastră are la bază rugăciunea, cuvântul de mărturisire, ca să fii un musulman trebuie să rostești cuvântul de mărturisire, trebuie să îți îndeplinești rugăciuni, postul, plecatul la Mecca dacă îți permite (loc de pelerinaj), dania. Prin urmare, postul reprezintă unul dintre cei cinci stâlpi de bază ai religiei noastre. Orice persoană care ajunge la vârsta pubertății și nu are probleme de sănătate, este obligat să țină postul. În Coranul cel Sfânt există un verset în capitolul doi care spune în felul următor: Postul este ritual care li s-a prescris și celor dinaintea voastră”, deci postul este un ritual comun celor trei religii monoteiste, numai că la ortodocsi este puțin mai diferit față de noi, așa cum este și în religia iudaică. La noi este puțin mai dificil. Postul presupune o abstinență totală de la mâncare și băutură, începând de la ivirea zorilor și până la apusul soarelui, adică de când distingem firul alb de firul negru așa cum este scris și în Coranul cel sfânt. Deci, de dimineață până la apusul soarelui noi nu avem voie să mâncăm și să bem absolut nimic, dar și abstinența de la relații intime, dar după aceea, seara, putem să mâncăm orice fel de mâncare. Pe 13 mai este Sărbătoare, timp de trei zile, pentru cei care au postit.

Vreau să mai menționez că, dacă vreun musulman este bolnav pe timpul postului sau se îmbolnăvește pe timpul postului el nu trebuie să mai postească, dar după ce se însănătoșește este obligat să recupereze zilele de post. Tot ce este scris în Coran este obligatoriu să facem. Plus, pe timpul postului Ramazan, timp de 30 de zile trebuie să hrănim o altă persoană aflată în nevoie, mai ales persoanele care nu pot posti în aceste zile, fiind bolnavi.”

Cu această ocazie, Muftiul Iusuf Muurat transmite un mesaj comunității musulmane: ”Îmi doresc să fim uniți, să ne iubim aproapele, să fim alături de semenii noștri și nu în ultimul rând să facem fapte bune.”

Loredana MIHAI

Declarațiile complete le puteți urmări în materialul VIDEO!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.