Izoleta! Unde a dispărut celebra izoletă pentru bolnavii de COVID?!

0
1164

De câteva luni, chiar, constănțenii suspecți de COVID-19, nici măcar cei infectați cu SARS-CoV-2 nu mai sunt transportați la spitale cu izoleta. De fapt, autospecialele Serviciului de Ambulanță Județean Constanța nu au avut niciodată izolete, doar cele ale echipajele de prim-ajutor S.M.U.R.D. din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Dobrogea“.

Încă de la primele cazuri de COVID-19, bolnavii erau transportați la spitale cu izoleta, pentru a se evita răspândirea virusului. Chiar Ministerul Apărării Naționale s-a lăudat că a realizat o izoletă 100% românească, care respecta toate standardele de securitate împotriva contaminării, pentru lupta împotriva pandemiei de coronavirus. Acum, însă, ele au dispărut. Suspecții sau bolnavii infectați cu SARS-CoV-2 nu mai sunt transportați în unitățile medicale cu izoleta, ci doar cu ambulanțele, fără nicio altă măsură, deși aceasta poate fi fabricată acum în România, deci nu cu multe fonduri. Nu s-a anunțat nimic oficial, ci pur și simplu a dispărut din peisaj.

Vă mai aduceți aminte de scandalul iscat de imaginile cu actualul primar al Constanței, fostul senator de Constanța, care ar fi refuzat să fie transportat cu izoleta la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase? Chiar s-a deschis dosar penal pe numele său, pentru combaterea zădărnicirii bolii, dar acesta a fost până la urmă clasat de către procurori.

Și, totuși, acum nu se mai folosește izoleta pentru transportul suspecților și al bolnavilor. Nu mai este bună? Unde-i izoleta? Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică a Județului Constanța și ai Serviciului de Ambulanță Județean Constanța au refuzat să răspundă la aceste întrebări, îndreptându-ne către Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Dobrogea“, deoarece doar echipajele de prim-ajutor S.M.U.R.D. aveau izolete. Exact, S.A.J. Constanța nu a avut nicio izoletă, niciodată, au transportat pacienții doar cu ambulanțele.

„Izoleta a fost folosită la început, acum nu se mai folosește. Ambulanțele sunt decontaminate după fiecare caz suspect. Izoletele țin de I.S.U., ei vă pot oferi mai multe informații“, ne-a declarat Tudorel Ene, purtătorul de cuvânt al D.S.P. Constanța.

„Izoletă a folosit S.M.U.R.D.-ul, nu noi“, ne-a spus și dr. Claudia Tatarici, purtătorul de cuvânt al S.A.J. Constanța.

 Ce spun reprezentanții I.S.U. Dobrogea? Sunt prea multe cazuri ca să mai facă față cu doar câteva izolete. Pentru că izoleta românească nu s-a fabricat, de fapt, niciodată. Așa că secretarul de stat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, a hotărât ca acestea să nu mai fie folosite. Deci izoleta nu mai este obligatorie pentru că nu avem destule, nu pentru că nu era necesară! Ar trebui, probabil, câteva zeci în fiecare oraș și pentru că nu s-a alocat fonduri pentru fabricarea acestora, deși a fost timp suficient, au fost scoase din peisaj. Mai bine se cumpără mii de litri peste mii de litri de dezinfectanți pentru dezinfectarea suprafețelor din ambulanțele, care apoi trec prin nebulizare, decât mai puțin litri pentru dezinfectarea izoletelor.

„Am trecut de momentul în care numărul cazurilor era mic, iar răspândirea era izolată. Acum avem o răspândire comunitară, în care toate resursele sunt solicitate. Bineînteles, nu se face rabat de la siguranța celor care intervin, iar asta presupune o echipare corespunzătoare pe timpul misiunilor de transport și decontaminarea tehnicii și a personalului după fiecare intervenție. Cu alte cuvinte, odată cu evoluția pandemiei, ne-am adaptat situației și numărului mare de persoane transportate la unitățile spitalicești“, ne-a declarat plt.maj. Anca Chiriță, subofițer de relații publice în cadrul I.S.U. Dobrogea.

Valentin ISPAS

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.