Jale la Spitalul Cernavodă: oamenii s-au înghesuit la vaccinare peste capacitatea centrului

0
439

Cea de-a doua etapă a campaniei naționale de vaccinare anti-COVID-19 a început, iar în cursul zilei de luni, 18 ianuarie a.c., persoanele care se încadrează în categoriile incluse pentru vaccinare s-au programat prin intermediu platformei pusă la dispoziție pe site-ul Guvernului României.

În Etapa a doua se poate vaccina populația cu grad ridicat de risc și Lucrători care desfășoară activități în domenii-cheie, esențiale.

Doar că, după cum prezenta Focus Press într-un material anterior, Platforma nu a fost foarte bine pusă la punct: ba nu a mers, ba a programat prea multe persoane într-un singur centru de vaccinare din județul Constanța. 

La Spitalul Orașului Cernavodă, eroarea produsă de platformă a constat în programarea a aproximativ 150 de persoane, deși în centrul de vaccinare erau prevăzute 80 de persoane. Rezultatul: înghesuială şi nerespectarea măsurilor precum distanţare, dar chiar şi lipsa măştii!

Contactat de Focus Press, managerul Spitalul din Cernavodă, Marius Sponoche a declarat că, deși s-a creat alt circuit pentru persoanele prezente pentru vaccinare, nu au înțeles că trebuie să nu se înghesuie și că toți vor fi vaccinați. În plus, dozele de vaccin au ajuns cu două ore mai târziu. 

Cert este că Platforma a dat erori grave şi, după cum susține Marius Sponoche, foarte mulți locuitori din municipiul Constanța au fost programați la Cernavodă: “Era și normal să se întâmple așa, din moment ce au fost programați mai mulți decât ar trebui să fie, nu i-am programat noi. S-au programat prin intermediul platformei. Imaginați-vă că au venit de dimineață persoane ce erau programate pentru ora 12. Oamenii s-au înghesuit, teoretic  luni trebuiau să fie 80 de persoane și au fost programate pe această platformă 149 de persoane. Nu aveam cum să îi ținem în frig, Doamne iartă-mă. Noi am chemat personal medical de acasă, să ajute în această etapă a doua de vaccinare anti-COVID-19.  Când vom înțelege și noi odată pentru totdeauna să ne civilizăm? Noi venim în sprijinul lor, asta trebuie să înțeleagă oamenii. Nu am făcut noi programările, pentru că dacă le făceam noi, era altă treabă, ne-am fi asumat. Ne-am trezit cu niște programări și nimic altceva. Noi având doar un singur scaun, adică maxim 80 de vaccinuri pe care le puteam face, vă dați seama la 149! Plus că, din cele 149 de programați din categoriile ce se încadrează în cea de-a doua etapă de vaccinare anti COVID-19, doar 22 sunt din Cernavodă, restul din Constanța. Ne spuneau să îi vaccinăm pe ei primii, că vin tocmai de la Constanța, dar cum am fi putut? Slavă Domnului, doze de vaccin sunt, circuit avem. Dar cine este de vină că o platformă nu a funcționat? I-am rugat luni pe cei ce s-au prezentat pentru a fi vaccinați, că nu putem fizic, să îi reprogramăm noi, nu prin intermediul platformei. Doar o singură persoană din 70 a fost de acord. Ce mai poți să spui? Noi am creat încă un circuit, ca oamenii să stea în interior, cu greu, am adus și Poliția Locală să îi supravegheze. Nu cred că procedează corect, să acuze niște persoane care nu fac altceva decât să ajute, că au stat înghesuiți”.

“Era foarte simplu, în calitatea mea de manager al spitalului să spun că pe mine nu mă interesează și vom vaccina doar 80, dar am vrut să fie vaccinați toți cei prezenți, având în vedere că vaccinul a ajuns la ora 10.00 și trebuia ținut la o anumită temperatură, plus după vaccinare persoana ce tocmai s-a vaccinat trebuia să mai stea 15 minute în acea încăpere pentru ca noi să îi eliberăm adeverința medicală și așa au fost decalate programările pentru că pe platformă unele persoane fuseseră programate pentru ora 8.00 și vaccinul a ajuns două ore mai târziu. Unii n-au mai vrut să aștepte acele 15 minute spunând că semnează pe proprie răspundere, dar nu am fost de acord. Avem însă doar un singur medic în triaj, un singur medic care vaccinează, pentru că avem un singur scaun, dar este și el om. Avem un spațiu în care trebuia să intre 12 persoane, iar ei au intrat 50, le-am explicat degeaba. Marţi, 19 ianuarie a.c., sunt programați 190, dar programările încep cu ora 8.30. O să vedeți că peste o săptămână dacă vor veni 20 de persoane pentru vaccin, este bine. S-au înghesuit acum în prima zi”, a mai declarat pentru Focus Press, managerul Spitalului din Cernavodă, Marius Sponoche.

Loredana MIHAI

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.