Curtea de Conturi a României a efectuat un audit financiar asupra situațiilor financiare consolidate ale Comunei Cogealac, pentru exercițiul financiar încheiat în data de 31 decembrie 2023, prin intermediul Camerei de Conturi Constanța. În urma verificărilor, s-au constatat numeroase deficiențe în gestionarea fondurilor publice și respectarea legislației, printre care cheltuieli ilegale, neînregistrarea corectă a bunurilor și impozitelor, plăți nejustificate, datorii neachitate către stat. Au fost descoperite anomalii în ceea ce privește achizițiile publice și respectarea reglementărilor legale referitoare la salariile angajaților și execuția bugetară. De asemenea, s-a constatat că măsurile luate de Curtea de Conturi în urma auditului financiar din 2019 nu au fost încă implementate, în totalitate, până în prezent. Am încercat să luăm legătura cu primarul localității, Hristu Cati, însă nu am reușit să obținem un răspuns din partea sa.
În cadrul misiunii de audit s-au verificat situațiile financiare ale comunei pentru exercițiul financiar încheiat în data de 31.12.2023, care cuprind: bilanțul, contul de rezultat patrimonial, situația fluxurilor de Trezorerie, situația modificărilor în structura activelor nete/capitalurilor proprii, conturile de execuție bugetară și anexele care fac parte integrantă din situațiile financiare, inclusiv Raportul privind situațiile financiare, care conține un rezumat al principalelor politici contabile și note explicative. Situațiile financiare consolidate includ, pe lângă bugetul Primăriei, și datele financiare ale Liceului Tehnologic Cogealac și ale Serviciului Local de Salubritate.
O primă problemă identificată la Unitatea Administrativ-Teritorială (UAT) Comuna Cogealac a fost legată de nerespectarea prevederile legale referitoare la efectuarea inventarierii. Prin situațiile financiare raportate la finalul anului 2023, au fost prezentate eronat datele referitoare la terenurile ce aparțin comunei, deoarece parte din acestea sunt înregistrate la valoarea de 1 leu, astfel fiind afectat și fondul bunurilor din domeniul public/privat al comunei. De asemenea, nu a fost actualizat inventarul bunurilor ce aparțin domeniului public și privat al comunei, conform prevederilor Codului administrativ, fără publicarea acestuia ca anexă la Statutul UAT Comuna Cogealac, din cauza nefinalizării operațiilor de cadastrare a bunurilor din domeniul public și privat. Nu au fost respectate prevederile legale referitoare la reevaluarea tuturor activelor fixe corporale de natura construcțiilor și terenurilor aflate în patrimoniul entității. Aspectele constatate au influențat datele raportate în situațiile financiare, prin diminuarea valorii terenurilor și a fondurilor comunei.
Auditul a constatat cheltuieli nelegale în contractul pentru modernizarea și reabilitarea drumurilor din satele Tariverde și Cogealac, în cadrul loturilor D, E, I, K, L și M. S-a aplicat incorect coeficientul de ajustare asupra situațiilor de lucrări din 2023, ceea ce a dus la cheltuieli nejustificate de 137.892 de lei. De asemenea, au fost achitate diferențe de preț de 11.608 lei, generate de creșterea nejustificată a prețurilor utilizate la calculul valorii lucrărilor, față de cele din oferta inițială. Aceste probleme au denaturat situațiile financiare, rezultând cheltuieli nelegale în valoare totală de 149.500 de lei.
În anul 2023, UAT Comuna Cogealac a efectuat plăți în avans în valoare de 629.792,63 lei, reprezentând 30% din costul total al unor lucrări de renovare și reabilitare a două clădiri administrative. Aceste plăți nu au fost justificate la sfârșitul anului și nici până la momentul auditului, fiind efectuate fără respectarea prevederilor legale și în lipsa unor grafice de execuție. Aspectele constatate au influențat datele raportate în situațiile financiare, prin denaturarea cheltuielilor în sumă de 629.792,63 lei și a veniturilor din dobânzi și penalități, cu suma de 73.477 de lei.
Serviciului local de salubrizare s-a ocupat de întreținerea spațiilor verzi, deși nu avea licență
Un alt aspect auditat a fost legat de achiziția pentru amenajarea și întreținerea spațiilor verzi. Primăria nu a justificat corect valoarea estimată la începutul achiziției pentru amenajarea și întreținerea spațiilor verzi, pentru care a încheiat un contract de 267.000 de lei, fără TVA. Conform referatului de necesitate și a caietului de sarcini, serviciile contractate se referă la cosirea mecanizată a vegetației ierboase și încărcarea resturilor în mijlocul de transport, evaluate și încredințate direct, cu un tarif de 1,82 lei/mp, pentru o suprafață de 146.811 mp, fără documente din care să rezulte suprafețele spațiilor verzi și consultarea pieței. De asemenea, entitatea nu a justificat, nici în faza de recepție, suprafețele asupra cărora s-a intervenit prin cosirea vegetației și a plătit suma de 317.730 de lei.
Derularea contractului de întreținere a spațiilor verzi în perioada septembrie – octombrie 2023 se suprapune cu perioada în care Serviciului Local de Salubrizare Comunală (SLSC) Cogealac, prin Ordinul ANRSC nr. 566/18.08.2023, i s-a retras Licența nr. 5070/07.09.2020, prin care era autorizat să desfășoare activitatea de colectarea separată și transport deșeuri comunale și a altor deșeuri similare.
Însă, în perioada septembrie – decembrie 2023, ordonatorul terțiar de credite SLSC Cogealac a funcționat cu un număr de nouă salariați, fără ca Primăria să intervină în vederea redimensionării numărului de personal și fără a solicita prestarea serviciile de cosit mecanizat a vegetației ierboase propriului serviciu de salubrizare. Astfel, s-a constatat, pe de o parte, că serviciile de întreținere spații verzi au fost angajate cu nerespectarea principiilor economicității, eficienței și eficacității în utilizarea fondurilor publice, iar pe de altă parte, plățile efectuate de entitatea nu au fost justificate prin documente din care să rezulte suprafețele spațiilor verzi existente asupra cărora s-a intervenit, nefiind organizat, totodată, Registrul spațiilor verzi. Aceste aspectele au influență asupra cheltuielilor înregistrate și reflectate prin situațiile financiare în sumă de 317.730 de lei.
Primăria Cogealac nu a plătit contribuțiile angajaților
Atât Primăria, cât și SLSC Cogealac, deși au calculat și înregistrat obligațiile fiscale legate de salarii și contribuții, nu au plătit aceste sume către bugetul de stat și bugetul asigurărilor sociale și de sănătate, atât în perioada auditată, cât și în perioada anterioară, ceea ce reprezintă o încălcare a legii. Pentru neplata la scadență a impozitului și contribuțiilor datorate, administrația locală datorează bugetului de stat consolidat penalități de întârziere neînregistrate, cu efecte asupra reflectării denaturate la 31.12.2023 a accesoriilor datorate, în sumă de 622.331 de lei.
De asemenea, serviciul de salubrizare înregistra, la finalul anului 2023, datorii la bugetul general consolidat în sumă de 234.027 de lei, reprezentând impozit și contribuții din salarii neachitate, fără ca prin proiectul de buget și rectificările acestuia să fie menționate și solicitate fonduri în vederea stingerii obligațiilor restante, conform prevederilor legale.
S-a constatat, totodată, că Primăria a încheiat noi angajamente legale fără a-și îndeplini obligația de a stinge, atât plățile restante înregistrate la finele anului 2022 și arieratele din execuția anului auditat, nefiind respectate normele legale.
În plus, în anul 2023, UAT Comuna Cogealac nu a calculat corect contribuția pentru fondul de handicap, deși numărul mediu de angajați din aparatul propriu depășea 50 de persoane, inclusiv asistenții personali.
Primăria nu și-a plătit ratele la timp
UAT Comuna Cogealac nu a înregistrat dobânzile aferente creditelor interne contractate și nu a plătit ratele și dobânzile scadente. Deși în bugetul de venituri și cheltuieli pentru anul 2023 erau prevăzute cheltuieli de 480.000 de lei pentru rambursarea creditului contractat în 2012, cu scadență în 2032, Primăria nu a efectuat plățile pentru ratele creditului.
Banca creditoare a notificat-o că, din cauza restanțelor, creditul în valoare de 1.330.283 de lei a devenit exigibil la 4 iunie 2021, ceea ce înseamnă că entitatea putea să fie executată în orice moment pentru suma datorată.
Probleme și la Liceul Tehnologic Cogealac
Probleme au fost găsite și la Liceul Tehnologic Cogealac, aflat în subordinea Primăriei. Aici, nu au fost înregistrate în contabilitate terenurile în suprafață de 10 hectare aflate în proprietatea sa. Aceste nereguli au avut un impact asupra situațiilor financiare raportate la 31 decembrie 2023, subevaluând activele cu suma de 244.780 de lei.
Alte aspecte descoperite de Curtea de Conturi a României la Cogealac se leagă de contractele de achiziție directă. În 2023, administrația locală a încheiat șapte contracte de achiziție directă. Patru dintre acestea pentru servicii de proiectare, două pentru lucrări de reparații capitale la clădiri administrative și unul pentru întreținerea spațiilor verzi. Toate au fost atribuite unei singure societăți, o practică des întâlnită în ultima perioadă, în mai toate localitățile de țară. Aceste contracte au fost atribuite, prin achiziții din catalogul electronic, fără a fi stabilită valoarea estimată a achizițiilor la începutul procedurii. Așadar, s-a încălcat principiul transparenței în achizițiile publice.
Salariile au fost stabilite fără a se ține cont de nivelul de studii
În perioada 1 ianuarie 2023 – 30 septembrie 2024, drepturile salariale ale funcționarilor publici și personalului contractual din aparatul propriu al UAT Comuna Cogealac au fost stabilite și acordate fără respectarea nivelului de studii, de vechime în muncă sau nivelul funcției deținute de personalul angajat, stabilindu-se un coeficient unic de calcul al salariului de bază pentru toți angajații, de 1,5.
Am încercat să discutăm și cu primarul localității, Hristu Cati, despre problemele identificate în comuna pe care o conduce, însă acesta nu a răspuns.
Andreea CONDURACHE
I-a sunat ceasul ciobanasului.