„Jocul dragostei și al întâmplării”, la Teatrul de Vară Soveja

0
46

Se desfăşoară a treia săptămână BE.SAFE cu un eveniment foarte important, deschiderea Teatrului de Vară Soveja, pe care Teatrul de Stat Constanța l-a reabilitat parțial și l-a igienizat în timp record, pentru a fi folosit ca spațiu de joc în această perioadă, în care spectacolele în sală sunt interzise din cauza riscurilor de contaminare cu corona virus.

Ce puteţi urmări sâmbătă, 8 august:

La Teatrul de vară Soveja, de la ora 21:30vine Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași, cu o comedie de Pierre de Marivaux, „Jocul dragostei și al întâmplării”, în regia lui Ovidiu Lazăr. Traducerea: Liana Maxy, scenografia: Alina Dincă-Pușcașu. În distribuție: Livia Iorga, Mălina Lazăr, Daniel Busuioc, Horia Veriveș, Dumitru Georgescu, Radu Homiceanu, Ion Ursulescu.

Pentru a studia caracterul celei care îi era destinată drept soție, Dorante îmbracă livreaua servitorului Arlechin, iar Silvia, care dorește și ea certitudini în privinţa viitorului soţ, preia rolul subretei ei Lizete.

Acest cadril, pe lângă încurcăturile comice pe care le produce,- comic sporit de tehnica măștilor și contramăștilor – pune pe fiecare dintre cei doi îndrăgostiți într-o situație psihologică aparte. Fiecare dintre ei constată că iubește un personaj de o condiție socială inferioară celei în care se află el și această constatare  îi oferă, pe lângă oarecare neliniști, certitudinea valorii reale a persoanei astfel puse la încercare.

Rupându-se de tradiții, Marivaux creează un nou gen de comedie – comedia psihologică – a cărei temă exclusivă este iubirea. Jocul dragostei și-al întâmplării este textul care vine în sprijinul acestei afirmații. Până atunci iubirea nu ocupa în comedie decât o funcție subsidiară, preocupa doar în treacăt, ca simplu resort de declanșare, în cele mai multe cazuri. În teatrul „celui mai serios dintre autorii ușori“, iubirea trece pe primul plan  devenind obiectul unor analize minuțioase, subtile, cu un rafinament aparte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.