Magistrații Tribunalului Constanța au decis, în data de 11.11.2024, încetarea procesului penal în ceea ce-l privește pe Mihai Halep, trimis în judecată de DNA pentru infracțiuni de corupție. Motivul este că a intervenit prescripția generală a răspunderii penale. Însă, cum decizia nu este definitivă, a fost menținut sechestrul asigurător.
„Menține măsura sechestrului asigurator dispus prin ordonanța din 3.10.2017, prin care s-a dispus luarea măsurii asigurătorii în vederea reparării prejudiciilor materiale produse prin comiterea infracțiunii de participație improprie, în formă continuată, la folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente sau declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Uniunii Europene (27 de acte materiale), referitor la fapte din județul Tulcea și județul Constanța, în limita sumei de 2.723.174,46 lei (formată din 876.308 lei prejudiciu cauzat în județul Tulcea și 1.846.866,46 lei prejudiciu cauzat în județul Constanța)“, potrivit minutei judecătorești.
Decizia nu este definitivă.
Amintim că procurorii DNA îl acuzau pe Mihai Halep de săvârșirea infracțiunilor de participație improprie la infracțiunea de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente sau declarații false, inexacte sau incomplete în formă continuată, participație improprie la infracțiunea de fals intelectual în formă continuată, prin care a obținut pe nedrept fonduri europene în cuantum de 2.723.174 de lei, reprezentând fonduri nerambursabile, pentru prestări de servicii fictive. Mai mult, cel în cauză este suspectat și de participație improprie la infracțiunea de schimbare a destinației fondurilor obținute din bugetul general al Uniunii Europene, în formă continuată.
Potrivit rechizitoriului, în perioada 2012 – 2013, în scopul de a obține în mod injust sume de bani de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură, afaceristul, având calitatea de administrator al SC DDD Fast Complet SRL, ar fi încheiat contracte cu 44 de primării din județele Tulcea și Constanța, ce au avut ca obiect dezinfecția, dezinsecția, deratizarea, fertilizarea pășunilor, și a primit banii din fonduri europene.
În acest context, inculpatul ar fi semnat procese-verbale de recepție a lucrărilor în care se atesta, în mod nereal, prestarea serviciilor contractate. Ca urmare a contractelor încheiate, folosirii proceselor-verbale de recepție false și schimbării destinației fondurilor europene, societatea comercială administrată de inculpat ar fi primit suma totală de 2.723.174 de lei, reprezentând fonduri nerambursabile, pentru prestări de servicii fictive.
De precizat că, pentru două primării din județ, au fost și unele inconveniențe. Potrivit datelor obținute de către anchetatori, la Primăria Oltina nu s-a încheiat dovadă de recepție, iar la Primăria Crucea, la unul din cele trei contracte plătite din fonduri europene, nu s-a întocmit dovadă de recepție.
Mihai Halep a fost trimis în judecată pe 8.10.2021.
Liliana BELCIUG