Judecătorii constănțeni au aplicat pedepse cu executare pentru șoferi beți, drogați și fără permis care au provocat accidente mortale și înainte de modificarea legii

0
1594
Foto: Arhivă

În atenția șoferilor! Începând cu 13 iulie 2023 a intrat în vigoare Legea 212/2023 (Accidente rutiere mortale cauzate de soferi care conduc beţi, drogaţi sau fără permis), prin care s-a modificat art. 91 din Codul Penal. Este vorba despre șoferii care produc accidente rutiere mortale și care nu au permis de conducere, se află sub influența băuturilor alcoolice și/sau a drogurilor. În cazul acestora, nu mai există posibilitatea de a se dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, iar condamnările vor fi numai în regim de detenție. Însă, menționăm că și, în trecut, judecătorii constănțeni au aplicat pedepse cu executare în astfel de situații.

Mai exact, în Legea nr. 213 din 7 iulie 2023, articolul unic prevede: La articolul 91 (Condiţiile suspendării executării pedepsei sub supraveghere) din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal, după alineatul (3) se introduce un nou alineat, alin. (3^1), cu următorul cuprins: ”Nu se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere în cazul infracțiunilor prevăzute la art. 192 alin. (2) și (3), dacă acestea au fost săvârșite în condițiile art. 335 sau 336”.

Această lege a fost adoptată de Parlamentul României, cu respectarea prevederilor art. 75 și ale art. 76 alin. (1) din Constituția României, republicată.

Concret, noua lege aduce schimbări în ceea ce priveşte pedepsele pentru accidentele rutiere mortale cauzate de conducerea sub influenţa alcoolului, a drogurilor sau fără permis de conducere.

Astfel, pedeapsa cu închisoarea nu va mai putea fi suspendată în cazul unui accident de circulaţie în care o persoană sau mai multe persoane au fost ucise, iar vinovatul se află într-una dintre situațiile descrise mai sus.

Accidente în Constanța, unde șoferii vinovați au primit pedepse în regim de detenție

Iar exemplele ”culese” de pe raza județului Constanța sunt multe.

Unul dintre ele este cel al tânărului din Cernavodă, care a provocat un accident rutier mortal în Mamaia. Mai exact, pe 20 august 2017, în jurul orei 7.00 dimineaţa, în zona hotelului Picadilly. O femeie de 58 de ani, din Năvodari, angajată a hotelului Albatros (cameristă), a murit pe loc, după ce a fost accidentată pe trecere pentru pietoni. A fost târâtă aproximativ 200 de metri, iar mașina condusă de șoferul teribilist a fost proiectată între un stâlp şi un copac aflate pe marginea drumului. În sângele tânărului au fost găsite cam 3 tipuri de droguri, între care şi amfetamine. În plus, el era şi sub influenţa băuturilor alcoolice.

În primă fază, șoferul a fost trimis în judecată pentru ucidere din culpă, nefiind exclusă, la acea vreme, o pedeapsă cu suspendare.

Însă, a fost condamnat la 5 ani, 9 luni și 10 zile de închisoare cu executare, iat tânărul și-a ispășit pedeapsa în detenție.

Un alt caz a avut loc în municipiul Constanța în noiembrie 2017. Un șofer fără permis de conducere (abia atunci făcea școala de șoferi) a accidentat o femeie pe trecerea pentru pietoni. În urma accidentului autoturismul în cauză a intrat în coliziune cu un alt autoturism care circula din sens opus. Acesta a părăsit locul accidentului fără încuviințarea organelor de poliție. În afara pietonului accidentat a mai rezultat rănirea ușoară a conducătorului auto și a doi pasageri din al doilea autoturism. Și el a fost condamnat la închisoare cu executare.

Un alt exemplu este din februarie 2018. Un tânăr se afla în mașină cu iubita lui și circula pe șoseaua Mangaliei. Ajungând la trecerea de pietoni de la baza podului de lângă Doraly, a lovit o familie care se angajase în traversarea carosabilului pe marcajul pietonal. În urma accidentului, un copil de 2 ani a murit, iar tatăl a ajuns la critică la spital, pe când o altă femeie a fost rănită grav. Șoferul rula cu o viteză excesivă. Și în acest caz, pedepsa a fost cu executare.

După cum bine se poate observa, judecătorii au aplicat pedepse în regim de detenție în asemenea cazuri și înainte de promulgarea noii legi, însă, totuși, pe atunci exista posibilitatea ca acești șoferi să primească o pedeapsă cu suspendare.

Acum, această ”speranță” nu mai există.

Liliana BELCIUG

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.