Judecătorul Cristi Danileţ a fost taxat după o postare controversată

0
122

Judecătorul Cristi Danileţ a cerut ca studenţii exmatriculaţi de la Facultatea de Drept să aibă interdicţie la Drept pe viaţă, pentru că au copiat, iar organizaţia de tineret a USR a reacţionat în forţă.

Într-o postare pe Facebook, USR Tineret a transmis că exmatricularea studenţilor este numită „justiţie colectivă, demnă de tribunalele anilor 50”.  Ulterior, acea postarea a fost ştearsă, dar dovezile au rămas. Rămâne de văzut ce dacă judecătorul Cristi Danileţ va reacţiona din nou după criticile apăsate ale celor de la USR Tineret sau va prefera să pună punct acestui subiect.

Ne exprimăm îngrijorarea cu privire la discursul radical promovat de anumiți magistrați români în spațiul public, cu privire la nevoia de pedepsire a 45 de studenți de la Facultatea de Drept a Universității din București, acuzați de fraudă la examene. Credem cu tărie că rolul justiției este acela de a reabilita și de a reforma indivizii pentru a-i aduce pe calea unui comportament prosocial, și nicidecum pedepsirea cu duritate de dragul imaginii publice. Sau de dragul ascunderii mizeriei sub preș. Execuțiile publice sunt o rămășită medievală demnă de regimurile absolute sau teocratice. Un stat european modern nu poate exista decât cu un braț al legii aplecat spre reformă, reabilitare și prevenție. Țapi ispășitori caută doar dictatorii și autoritarii. România se formează generații de magistrați în spiritul cruzimii și răzbunării. Indiferent de speța discutată, credem că reprezentanții statului trebuie să promoveze un discurs responsabil și moderat, care să țină cont de cele mai noi descoperiri din domeniul științelor penale și să fie conștienți de rezultatele empirice de care se bucură conceptul de justiție restaurativă”, a transmis USR Tineret.

Ulterior, într-un comentariu, reprezentanţii USR Tineret au precizat că susţin pedepsirea celor vinovaţi de fraudă, dar nu cred în justiţia „colectivă, demnă de tribunalele anilor 50”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.