Jurnal inedit! Studenţii din Constanţa îşi notează tabloul clinic al autoizolării față de COVID-19: “Suntem pregătiți să lucrăm alături de medici”

0
1069
Viaţa studenţilor constănţeni în izolare, sursa foto: ASMTCM

Cine credea că studenții de la Medicină nu au imaginație? Focus Press vă aduce în atenţie un jurnal inedit, iniţiat în luna martie de către studenţii Facultăţii de Medicină din cadrul Universităţii “Ovidius” din Constanţa. Din cauza pendemiei de COVID-19, aceştia au fost nevoiţi să se adapteze rapid noilor reguli impuse de ordonanţele militare şi sunt nevoiţi să studieze de acasă, îndreptându-şi atenția către cazurile clinice trimise de profesori. Cum reuşesc să depăşească momentele dificile trăite în izolare? Studenţii par să fie uniţi în astfel de situaţii şi se susţin virtual unii pe ceilalţi. Există studenţi medicinişti care preferă meditaţia, unii au ales să desluşească tainele gătitului, iar alţii au regăsit în autoizolare o bună oportunitate de a picta sau de a petrece timpul în familie. Cert este că toţi s-au conformat deciziilor impuse de autorităţi şi îmbină activitatea de învăţare a cursurilor cu relaxarea. Ei susţin că sunt pregătiţi să lucreze alături de medici în cazul în care prezența lor va fi necesară în spitale. Studenţii au şi un mesaj pentru constănţeni: “acum și tu poti fi un erou dacă stai în casă!” Ei fac apel la calm şi sprijină starea de urgenţă.


Medicina nu se face la distanță? Da, de acord. Însă tot medicina ne învață “primum non nocere”, să punem viața și bunăstarea oamenilor pe primul loc, iar în aceste momente trebuie să ne “sacrificăm” și noi, studenții, pentru asta, nemaiavând posibilitatea de a merge în practică în spitale la stagiile obișnuite. Putem însă să ne continuăm studiul de acasă, să ne îndreptăm atenția spre cazurile clinice trimise de profesori și să facem tot ceea ce ține de noi pentru a putea depăși această perioadă dificilă, precizând că suntem pregătiți să fim chemați să lucrăm alături de medici în cazul în care prezența noastră va aduce un beneficiu! Până atunci, spor la învățat, căci cine vrea cu adevărat să învețe, are de unde! Multă putere de muncă profesorilor și asistenților noștri, care își riscă sănătatea și familiile pentru bunăstarea tuturor! Respect celor din linia întâi!”, este mesajul studenţilor.

Astfel, membrii Asociației Studenților Mediciniști și a Tinerilor Medici din Constanța (ASMTMC) au iniţiat în luna martie Jurnalul #StămAcasă, iar fiecare student își notează tabloul clinic al autoizolării față de COVID-19.

Simptomatologia este felurită, așa că studenţii medicinişti au dorit să fie “Împreună (VIRTUAL) pentru o med…autoizolare de calitate!”

Primul subiect este chiar preșdintele ASMTMC, 👨‍ Rareș-Mihail Oprea👨‍⚕️. El a studiat foarte bine programul propus de FASMR numai că… Rareş se întreabă: “De ce începe programul la ora 10.00? Cu ce îmi ocup eu 4 ore până atunci?”

Rareș-Mihail Oprea, sursa foto: ASMTCM

Subiectul nr. 2
Deși Rareș se crede yoghist și visează la valurile mării, 🧚‍♀️ Iulia-Florentina Măntălău, vicepreședintele de coordonare proiecte al ASMTMC, are metodele ei mai artistice de a se autoizola. Iulia: “A 14-a zi de când #StauÎnCasă, încerc să îmi aduc aminte cum ar arăta lumea de afară!🎨”

Iulia-Florentina Măntălău

Subiectul nr. 3

Cifra 3 se zice că este cu noroc, dar este o antiteză la ce a fost până acum. Secreția ei excesivă de adrenalină, schimbă total statisticile📊 de până acum. Ea este Andreea Bugescu, vicepreședintele Relații Interne ASMTMC. Fata “certată” cu somnul!☕  Andreea: “Acel moment când eşti în carantină, dar bagajele 👜 sunt oricum făcute (pregătită de orice!), proiectele📑 gândite (să treacă odată pandemia!!!!), cursurile 📚 (mai puţin) citite, telefonul📲 mereu lângă mine (prea multe mesaje!!!) şi, nu în ultimul rând, să îmi hrănesc sufletul mic şi negru. Ea este piper🐈!” Menţionăm faptul că Andreea Bugescu a acceptat să alerge 100 de km cu inima, echivalentul a 10.000 de lei pentru micuții cu autism! Campania de donații #Autism24hMareaNeagra este organizată de ❤️Centrul de Autism Marea Neagră din Constanța❤️! Toți banii strânși vor finanța 5 proiecte destinate copiilor cu autism ai Centrului Psihologic “Marea Neagră ”si nu numai! Până în prezent Andreea a reuşit să strângă 4.100 de lei.

Andreea Bugescu

Subiectul nr. 4

De la adrenalină trecem la ”imaginație”🎆. Ea este Oana-Andreea Ursică, vicepreședintele Resurse Umane ASMTMC. Colgii speră că va rămâne la stadiul de invocat și nu va ajunge la partea de farmacologie 🔮magică🔮. Oana: “#𝓢𝓽𝓪𝓾𝓐𝓬𝓪𝓼ă  şi am regăsit “manualele de admitere pentru Şcoala de Farmacie” ( a avut mama un feeling..). Scrie aici aşa: “Pentru a-l chema pe campionul meu, Harpier, dă din braţe ca şi când ţi-ai lua zborul, strigă de trei ori ca o bufniţă şi gândeşte-te la şoareci de câmp”…challenge accepted 😎”

Oana-Andreea Ursică

Subiectul nr. 5

Întors pe meleagurile Japoniei, după ce și-a plătit taxele💸 la stat, trezorierul nostru, 💰Aigean Bilal💰, a învățat spectaculoasa arta a gătitului👨🏽‍🍳 de sushi cu ajutorul Youtube-ului💻. Una dintre cele mai timpurii referiri scrise la utilizarea de sushi din Japonia datează de la 718, ca parte a unui tratat de legi📜 numit Yororitsuryo, cu referire la utilizarea de 🍣sushi🍣 ca metodă de plată a impozitelor. Descoperirea oțetului de orez🍚 și amestecarea acestuia cu orezul proaspăt gătit, a facut să se afle că nu era necesar să se fermenteze 🐟 peștele pentru a obține aroma nare – zushi. În aceste momente de izolare puteți învața multe lucruri noi așa că Bilal vă invită și pe voi să incercați rețetele lui Hiroyuki Terada. Spor la sushi și pofta bună!🍣🥢🍱

Aigean Bilal

Subiectul nr. 6

“DARE to watch”, după cum ne îndrumă Buddha! Intitulat “Cel Treaz”, fiind un titlu folosit în budism pentru toți cei care și-au împlinit potențialul de dezvoltare personală, descoperindu-și luminarea (bodhi), deși este adesea folosit pentru a se referi la Siddhartha Gautama, fondatorul budismului. Datorită evenimentelor curente ce au adus lumea cu susul în jos, Renate-Lavinia Căpraru, secretara ASMTMC, a lăsat deoparte procesele verbale și actele, şi s-a hotărât să se conformeze și să-și schimbe perspectiva pentru a înțelege eventual ce se întâmplă în ultimul timp, astfel prin oportunitățile oferite de aceasta autoizolare și-a găsit 🎋pacea interioară🎋. Renate: ”Ziua ⏳28 de autoizolare, am început să cred cu tărie în vorbele înţelepte (adaptate la situaţia actuală) rostite de Buddha: 🌠“Mintea este totul. Devii ceea ce mănânci”.🌠 Nu de alta, dar am început să prind o tentă maronie şi nu ştiu dacă e de la faptul că încep să mă descompun sau de la napolitane…

Renate-Lavinia Căpraru

Subiectul nr. 7

Ajungem cu picioarele pe…pedale 🚲 și facem cunoștință cu Ibadula Yener, videpreședintele Relații Externe. Sperăm să ajungă cu bine la destinație!🏁 Yener: “Chiar dacă suntem izolaţi, ştim cu toţii că activitatea fizică încă este foarte importantă. Colega mea, Renate, a dat un exemplu foarte bun, iar eu încerc să dau o nouă interpretare termenului “activitate fizică” şi cum mama a zis fără bătut mingea-sulul de hârtie îgienică în casă…

Ibadula Yener

Subiecții de până acum au fost membrii Consiliului Director ASMTMC. Deși a #StaAcasă a devenit din ce în ce mai greu de tolerat, este esențial în această perioadă.

membrii Consiliului Director ASMTMC

Jurnalul continuă!

Subiectul nr. 8

După tabloul clinic bizar al Consiliului Director ASMTMC, Simona Boncu, ofițer local SCORA, ne încântă cu pufoșenia sa felină. Torsul e cel mai bun medicament! 😍 Simona: “Când pisica nu-i acasă, şoarecii joacă pe masă. Cam aşa fac şi eu eu de când #StămAcasă, aşa că pisica s-a gândit să mă liniştească puţin şi să-mi ofere o terapie!

Simona Boncu

Subiectul 9

Hmm..apar noi subiecți, dar și mai multe pisici. Ea este Elena-Liz-Isabella Andersson, asistent local SCORA. Fata Multitasking. Elena: “Nu este nimic mai relaxant ca o carte pe care o citesc cu două suflete pisiceşti lângă mine. Iată activitatea mea favorită în timp ce mă gândesc la un nou proiect SCORA”.

Elena-Liz-Isabella Andersson

Subiectul nr. 10

El este Anton Marc Cruceanu. Să fii narator este greu. Aflat la granița dintre lumi, pacientul cu nr. 10 raportează o accelerare a unor simptome halucinogene. 🍄 De când a intrat în izolare, Marc nu a mai schimbat tricoul pe care are inscripționat copacul vieții 🌲 și citește zilnic lecturi care relatează de la viața mediteraneeană (Zorba Grecul 🇬🇷) până la compendii de specialități medico chirurgicale. 💉 Cantitatea de informație receptată în cele X zile de când a început izolarea la domiciliu, l-au adus pe Marc aproape de noi descoperiri tehnologice în domeniul energiei regenerabile. ⚡ Pacientul nr. 10 este aproape sigur că a descoperit noi soluții globale pentru rezolvarea accesului la curent electric, prin folosirea unui transfer de energie între tricoul mai sus menționat, propria electricitate a corpului și mixerul de bucătărie. 🍰 Îl observați în poza de mai jos, într-un costum științifico-tradițional, acoperit cu echipament de protecție împotriva razelor gamma, probabil. Precum îi sugerează noua filosofie de viață, unde simbolul pomului vieții tronează din fundal, Marc e gata să își hrănească natura interioară, dar și pe cea exterioară cu clătite sau gogoși, nu știm exact.🍩 Marc, colegii îți doresc multă sănătate și să le dai de veste când ai atins iluminarea!

Anton Marc Cruceanu

Subiectul nr. 11

După atâtea dezechilibre de diferite tipuri, Ionuț-Robert Baciu ne mai alinează aurele😇. Poate clinchetul 💎cristalelor💎 va potoli agitația de afară. Ionuț: „Stăteam şi mă gândeam dacă ar trebui să-mi folosesc forţa şi cristalele acum sau mai târziu în lupta cu pandemia, până atunci să mai băgăm totuşi un curs”.

Ionuț-Robert Baciu

Subiectul nr. 12

Un mare fan al tehnologiei, vi-l prezentăm pe Marius-Adrian Vasile, asistentul local SCORP. Aparent nu s-a mai ridicat din fața monitorului. Marius: “Nu trebuie să fi hacker sau ceva geniu al medicinei ca să ajuți la producerea dezvoltărilor în cercetarea medicală. Salut! Eu sunt Marius, iar acesta este folding@home, un program care ruleaza simulări concepute de către oamenii de știință în timp ce tu poți să stai pe Facebook sau poți ca nici măcar să nu fi la calculator. Aceste simulări ne ajută să înțelegem structura proteinelor și comportamentul lor. Și, ați ghicit, există și proiecte pentru descifrarea proteinelor SARS-CoV2”.

Marius-Adrian Vasile

Subiectul nr. 13

Ea este Corina Maria Pavel, ofițerul local SCORP.😍 Este omul caritabil și aleargă de colo colo pentru orice proiect.😇 Corina: “Dacă aveţi nevoie de motiv să ieşiţi din casă, vă împrumut oaia să o scoateţi la păscut. Gratis! Împrumut şi câine de pază la preţul unui cub de drojdie“.

Corina Maria Pavel

Subiectul nr. 14

Prima săptămână din Jurnalul ASMTMC #StămAcasă a fost încheiată cu o minunată SCORA Angel, Lumința-Ioana Bratu😇. Muncitoare, serioasă și ambițioasă dorește să își aprofundeze calitățile în arta gătitului.👩🏻‍🍳 Lumi: “Am citit cărți📚, am redecorat, m-am jucat cu câinele meu🐶, am trecut prin câteva cursuri📖, acum … am ajuns și aici. Numai că…deși trebuie să #stămacasă, sper să mai am unde în caz că dau foc!🌋

Lumința-Ioana Bratu

Subiectul nr. 15

Având în vedere noua 👨‍✈️Ordonanță Militară👩‍✈️, Nelisa Gafar este pregătită de orice! Privirea ascuțită te îndeamnă să stai în continuare acasă! Nelisa: “După 3 sezoane de Dr. House, 8 de Grey’s Anatomy și un semestru la Facultatea de Medicina, mă simt pregătită de război”? 😂

Nelisa Gafar

Subiectul nr. 16

Diana Demidov, din Departamentul SCOPH, își petrece autoizolarea alături de prietenul ei înaripat🦜. Afirmă că acum întelege în sfârsit cum se simt papagalii când stau în colivie. Diana: “În aceste clipe de meditație și regăsire îl am alături de mine pe companionul meu de nădejde, 🦜Ary🦜 care îmi reamintește din când în când și de cursuri…”.

Diana Demidov

Subiectul nr. 17

Andreea Caraiane, Ofițerul Local SCOPH, regăsește în această autoizolare o bună oportunitate de a petrece timpul în familie👨‍👩‍👧‍👦. Într-o asemena perioadă, ne încântă cu zâmbetul copilăriei ei.🤗 Andreea: “Copiii sunt unica putere care te împinge să mergi înainte chiar şi atunci când în interiorul tău nu vrei decât să te opreşti. Carantina plină de râsete şi zâmbete este doar datorită lui“.

Andreea Caraiane

Subiectul nr. 18

Și încă o dată creativitatea lovește! Ioan Ignat, asistent local SCOME, ne surprinde cu originalitatea sa. Grijă să nu tragi pe dreapta! Ioan: “Adaptarea în această perioadă este foarte importantă, eu am ales să îmbin învățatul cursurilor (cam puțin) cu relaxarea (poate prea multă). Ce aș vrea să fie… și cum este de fapt“.

Ioan Ignat

Subiectul nr. 19

Fire serioasă, Matei Baltac, ofițerul local SCOME, nu se lasă cuprins de efectele autoizolării și își vede de lucru. Slide cu slide, curs cu curs. Matei: “Ca să rămânem complet în formă nu trebuie să uităm niciodată de foaia de prezență a oricărui curs!

Matei Baltac

Subiectul nr. 20

Tare conștiincioși sunt SCOMEdienii. Aylin Abduraman, savurându-și cafeaua, s-a conformat situației și și-a făcut un colțișor de studiu. Aylin: “De când eram mici ne doream să fim supereroi, acum și tu poti fi unul dacă stai în casă!”🦸‍♀️🦸‍♂️

Aylin Abduraman

Subiectul nr. 21

După atâtea feline, apare un pufos cățeluş. Nicoleta Gioaga, asistentul local SCOPH, nu poate rezista drăgălăşeniilor.❤ Nico: “Mereu spun că nu sunt lăsată să învăț şi acum am şi dovada. În perioada asta nici nu trebuie să se roage prea mult de mine, o privire e de ajuns şi am lasat cărtile pentru el“.

Nicoleta Gioaga

Subiectul nr. 22

Andreea Pădure, coordonator al Diviziei de Training, profită de autoizolare si încearcă să petreacă mai mult timp cu prietena ei patrupedă, Jessie. “Rămânând în urmă cu cursurile mi-am chemat în ajutor motivația, dar se pare că și ea a fost copleșită de numărul mare de informații”. 😜👀

Andreea Pădure

Subiectul 23

Dacă fetele de la SCORA au prezentat activități cât mai variate prin care înving carantina, băieții se arată mai silitori și continuă perfecționarea cunoștințelor dobândite asemenea colegului lor, Vidroiu Răzvan Ionuț.😊

Vidroiu Răzvan Ionuț

Reamintim faptul că, la începutul lunii martie, Comitetul de Urgență al Universității „Ovidius” din Constanța a decis suspendarea tuturor lucrărilor practice și a cursurilor care se desfășoară în spitalele partenere, în perioada 9.03.2020-31.03.2020. Măsura vizează facultățile cu profil medical, iar pregătirea studenților urmează să se desfășoare fie în spațiile didactice din afara spitalelor, fie prin diseminarea cunoștințelor utilizând instrumente digitale de comunicare. Măsura vine în continuarea deciziei Consiliului de Administrație al UOC, cu numărul 229, din 25.02.2020, prin care s-au suspendat stagiile clinice de Boli Infecțioase pentru 30 de zile. Însă, starea de urgenţă a fost prelungită pentru încă o lună.

De menţionat faptul că studenţii beneficiază de o nouă platformă online pentru revizuirea activității didactice. De asemenea, informația online nu este o noutate pentru niciun student de la Medicină, în special pentru colegii din anii clinici. Acest lucru se întâmplă încă dinainte de această situație excepțională, toți studenții având acces în timp util la informație.

Studenţii au dorit să mulţumească Facultății de Medicină din cadrul Universităţii “Ovidius” din Constanța pentru actualizarea platformei online, o modalitate facilă de a studia de acasă. Site-ul a fost dezvoltat în cadrul proiectului Digital Media Education For Medical Students in Informatics și este întreținut de Disciplina Informatică Medicală și Biostatistică a Facultăţii de Medicină. Fiecare student este nevoit să își facă un cont cu username și parolă. Pe lângă datele personale, va trebui să menționeze anul de începere a studiilor, seria și grupa. Studentul are acces la materialele din anul de studiu în desfășurare, forum de discuții unde poate adresa întrebări cadrului universitar și fereastră de chat pentru comunicarea cu toţi colegii. În cazul în care întâmpină erori, sunt rugaţi să ţină legătura fie cu un membru ASMTMC, fie cu şeful de serie, menționând numele complet, username-ul!

Din cauza contextului actual, studenţii au iniţiat şi campania “Donează sânge! Fii erou!”, organizată de departamentul SCOPH din cadrul Asociației Studenților Mediciniști și Tinerilor Medici Constanța. Campania se va desfășura online şi aduce împreună un grup de tineri, studenţi la Universitatea Ovidius, Facultatea de Medicina din Constanța, pe care îi uneşte efortul depus pentru a ajuta la depăşirea deficitului de sânge din clinicile universitare constănțene prin organizarea periodică de campanii de donare de sânge (minim două pe an).

Până la sfârșitul lunii aprilie, vor încuraja persoanele care îndeplinesc condițiile din Ghidul Donatorului de Sânge să meargă la Centrul de Transfuzii Sanguine Constanța pentru a face un gest ce poate salva pâna la 3 vieți.

Ei sunt eroii ovidişti

Ei sunt cei care nu au încetat să ne uimească cu motivația lor medicală! La a XXX-a aniversare a Universității ”Ovidius” din luna martie au fost sărbătoriţi și medicii rezidenți ovidiști care s-au alăturat luptei pandemiei COVID-19. “Întotdeauna vor fi pentru noi 🥇membri de onoare ASMTMC🥇 și vor rămâne nucleul motto-ului nostru ”Împreună pentru o medicină de calitate!”.🎉 Suntem mândri și alături de voi! 👨‍⚕️👩‍⚕️ 💐Vivat, Crescat, Floreat!“, este mesajul ASMTMC.


Facem precizarea că Asociația Studenților Mediciniști și a Tinerilor Medici Constanța (ASMTMC), actualmente membră a FASMR, a fost înființată la 31 ianuarie 2000 este o asociație non-guvernamentală, democratică, pacifistă, umanistă, fără caracter politic, non-profit, cu scop lucrativ, ce își desfășoară activitatea în scopul promovării și apărării drepturilor și intereselor profesionale, sociale și culturale ale membrilor săi, precum și a susținerii nevoilor acestora în domeniile științific, cultural, social, civic, educație medicală și sănătate publică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.