Jurnaliștii de la BBC acuză exportul ilegal de deșeuri către România: “Este mai ieftin să trimiți gunoiul în străinătate”

0
1001
Containerele cu deșeuri sunt verificate pe rând. FOTO Cătălin SCHIPOR

Scandalul deșeurilor exportate de altă țări și ajunse în România pentru a fi eliminate, este comentat și în presa înternațională. Jurnaliștii de la BBC comentează pe marginea acestor practici privind transportarea ilegală a deșeurilor provenite din Marea Britanie în România.

Autoritățile române spun că transporturile, transportate drept <<bunuri second-hand>>, erau într-adevăr doar niște gunoaie fără valoare. Din această infracțiune cu deșeuri pot fi obținute milioane, pentru că este mai ieftin să trimiți gunoiul în străinătate, decât să plătești pentru a-l elimina în mod corespunzător acasă. Guvernul României a cerut Marii Britanii să-și intensifice acțiunile pentru a elimina acest comerț ilegal”, comentează jurnaliștii de la BBC.

Zeci de containere cu deșeuri, provenite din Occident, au ajuns în Portul Constanța

Așa cum am mai arătat și în alte articole pe marginea scandalului privind importurile de deșeuri, la Constanța au fost aduse peste 100 de containere cu gunoaie numai în ultimul an, toate provenind din Occident, cu precădere din Germania și Anglia.

De exemplu, în luna februarie a.c. au ajuns 16 containere, sosite din Anglia și care trebuiau să ajungă la o societate din București. Potrivit specialiștilor, tot conținutul containerelor – cutii și valize cu un conținut necunoscut, paleți cu cartoane și alte obiecte, toate tratate cu substanțe chimice periculoase. Garda de Coastă a trimis un comunicat, la vremea resepctivă, referitor la acest transport și modul în care a fost depistat.

„În urma unor activități informative desfășurate de către polițiștii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă – Serviciul Prevenirea și Combaterea Migrației Ilegale și Infracționalității Transfrontaliere, a fost identificată o societate comercială de pe raza municipiului București care efectua activități de import ilegal de deșeuri în România, ce erau declarate în fals la autoritatea vamală ca fiind produse second hand. (…) Astfel, s-a constatat că, deși în documentele prezentate la autoritatea vamală figurează ca fiind obiecte de uz casnic second hand, acestea erau deșeuri inutilizabile. Totodată, au fost desfășurate activități specifice de către polițiștii de frontieră din cadrul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră în colaborare cu lucrători din cadrul Comisariatului pentru Protecția Consumatorilor al Municipiului București la sediul și trei puncte de lucru ale societății comerciale aflate pe raza municipiului București și județului Ilfov”, a trasmis Garda de Coastă.

La rândul său, procurorul Teodor Niţă, de la Parchetul Curţii de Apel Constanţa, a declarat în repetate rânduri că problema în cazul de faţă nu este neapărat că se importă astfel de “marfă”, ci faptul că România este aleasă pentru că practică preţuri mici. “Ar trebui să fie egalizate preţurile, la nivelul Uniunii Europene, la capitolul depozitare, şi să fie folosite, la arderea acestui gen de marfă, filtre speciale şi răcitoare”, a spus Niţă, adăugând şi faptul că Agenţia de Mediu nu are laborator autorizat care să efectueze verificări. 

Daniel ALBU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.