La Năvodari nu se va mai furniza energie termică în sistem centralizat

0
2216

Primarul Florin Chelaru a inițiat un proiect de hotărâre privind desființarea Serviciului Public de Alimentare cu Energie Termică în sistem centralizat în orașul Năvodari și încetarea prestării serviciului public de către SC Termica Distribuție.

La data de 1 iulie a.c. SC Termica Distribuție Năvodari nu mai avea decât 1.778 de consumatori casnici. Dintre aceștia, 1.334 înregistrează datorii în cuantum de peste 1,6 milioane de lei.

În prezent, tariful gigacaloriei este de 222,68 lei, fără TVA, dar noul tarif de producere pe care îl solicită Rompetrol Energy este de 568 de lei, fără TVA. În acest caz, prețul energiei electrice va fi de 822 de lei/gigacalorie, fără a mai mări și tarifele Termica Distribuție, nemajorate din 2005.

Din aceste motive, primarul Florin Chelaru consideră că serviciul de alimentare cu energie termică nu mai este sustenabil din punct de vedere economic și propune desființarea acestuia, și orientarea către alte sisteme alternative de încălzire a locuinței

„La acest moment, din 10.000 de abonați, mai avem aproape 2.000. În plus, trebuie să plătim datoriile din 2005 – 2009, care sunt de 9 milioane de euro. Deci termoficarea centralizată aruncă Năvodariul în faliment. Și mai avem de plătit încă 1 milion pe certificate verzi.

Nu este corect ca 1.000 de persoane să fie favorizate, față de alte 20.000 de familii. Nu putem susține un sistem neperformant și cu multe pierderi cantitative.

Iar acum abonații plătesc 100 de lei, plus TVA/gigacalorie, dar aproape 80% dintre ei au datorii. Asta în condițiile în care producătorul de energie termică, Rompetrol Energie, vrea să crească prețul de aproape cinci ori. Păi dacă ei nu plătesc acum, cum o vor face când va crește prețul?

Orașul nu poate susține un sistem neperformant. Am discutat de-a lungul timpului cu toată lumea, am avut deja trei întâlniri cu cetățenii. Și astăzi (18.08.2022 – n.r.) mă întâlnesc cu locuitorii dintr-un cartier să discut această problemă a termoficării“, ne-a declarat primarul Năvodariului, Florin Chelaru.

Reamintim că, anul trecut, a fost sistată livrarea agentului termic către trei puncte termice din oraș, din cauza numărul mic de abonați racordați la acestea.

În acest an ar mai trebui închise alte puncte termice, deoarece alti abonati s-au debranșat și și-au pus centrale pe gaze în apartamente.

Proiectul de hotărâre va fi votat de Consiliul Local în ședința ordinară de vineri, 19 august a.c.

V.I.

Citește și:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.