Luna aceasta se împlinește un an de la tragicul accident de la 2 Mai, soldat cu moartea a doi tineri și rănirea altora, după ce un șofer drogat, Vlad Pascu, a condus sub influența substanțelor psihoactive. Spre deosebire de anul trecut, Inspectoratul de Poliție Județean Constanța are cu 30 de aparate drugtest mai multe față de anul trecut.
La acel moment, dar și în perioada imediat următoare, s-a tot discutat despre faptul că echipajul de Poliție care l-a oprit în trafic, inițial, pe Vlad Pascu nu l-a testat cu aparatul drugtest, deși au fost găsite droguri în mașină. În același context, au existat declarații, dar și o anchetă care au relevat faptul că, în partea de sud a litoralului, exista un singur astfel de aparat, iar în acea zi, singurul polițist abilitat să-l utilizeze era liber. Iar de aici au apărut problemele.
Așa cum a promis chiar și ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Pedoiu, au fost luate unele măsuri imediate, pentru remedierea acestui deficit privind aparatele drugtest întrucât, în momentul producerii accidentului de la 2 Mai, la nivelul întregului județ existau doar 15 aparate, în contextul în care numărul turiștilor care ajung vara pe litoral este aproape egal cu cel al populație județului Constanța. Astfel, pe lângă șoferii constănțeni care se urcă la volan după ce au consumat substanțe interzise, se adaugă și turiștii care au astfel de vicii. Și mai sunt festivalurile de muzică de pe litoral, care favorizează, într-un fel sau altul, creșterea numărului celor care consumă substanțe interzise.
Câte aparate are IPJ Constanța în acest moment
Revenind în prezent, Ministerul Afacerilor Interne a achiziționat noi aparate drugtest, iar în județul nostru au fost distribuite încă de două ori numărul celor existente.
„La nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Constanţa se află în administrare 45 de aparate DrugTest. În anul 2024, la nivelul instituției noastre, au fost achiziționate 30 de astfel de aparate“, ne-au transmis reprezentanții IPJ Constanța, ca răspuns la o adresă scrisă.
Așa cum a precizat și Cătălin Predoiu, o parte din aparatele vechi, cele chinezești, au fost scoase din uz, fiind înlocuite cu aparate folosite în mai multe state europene.
„În total, sunt 800 de aparate în toată ţara. La ora aceasta, Poliţia Română foloseşte tehnologie de vârf, nu există alta mai bună. Aparatul Drug-Tester folosit în stradă este cel folosit de poliţistul german sau pot să mai dau alte exemple din Europa“, a declarat, recent, ministrul MAI, Cătălin Pedoiu.
De remarcat că nu există zi în care polițiștii rutieri să nu depisteze în trafic cel puțin o persoană bănuită că ar fi consumat substanțe psihoactive, conform rezultatelor testelor. Nu se știe, pentru moment, cât la sută din totalul testelor care au ieșit pozitive sunt și reale, luând în considerare erorile date de aceste aparate.
Daniel ALBU