Lecţia Taiwan: cum este gestionat noul coronavirus

0
385
sursa foto: Taiwan News

Taiwan este o țară insulară cu 23 de milioane de locuitori aflată în Extremul Orient la o distanță de doar 130 de kilometri de China continentală, adică cam la aceeași distanță dintre Constanța și Slobozia.

Practic, Taiwanul este situat exact lângă locul unde a izbucnit epidemia de coronavirus și totuși viața își urmează acolo cursul aproape normal. Școlile sunt deschide, oamenii merg la muncă, iar restaurantele și cafenelele sunt pline.  Sigur măsurile de limitare a răspândirii virusului sunt prezente la tot pasul, spre exemplu la intrarea în Taipei 101, actualmente al doilea cel mai înalt bloc din lume, măsurarea temperaturii și dezinfectarea mâinilor sunt obligatorii pentru toată lumea.

Cum este așa ceva posibil? Simplu. Guvernul acestei țări, recunoscută de doar 20 de state (spre exemplu România nu recunoaște Taiwanul ca și stat independent), a reacționat rapid și într-un mod profesionist.

Taiwan a instituit încă din primele zile de pandemie controale la granițele sale (încă din 31 decembrie Taiwanul  le măsura temperatura pasagerilor sosiți din Wuhan, adică exact din ziua în care autoritățile de la Taipei au aflat de, pe atunci, necunoscutul virus) și a fost una dintre primele țări care a interzis exportul de măști chirurgicale.

Cu o experiență neplăcută în spate, în 2003 virusul SARS a ucis zeci de oameni în Taiwan, micuțul stat insular a acționat practic înaintea coronavirusului și continuă măsurile de limitare a răspândirii virusului. Guvernul a cumpărat toate măștile de față produse la nivel local și le-a raționalizat, fiecare cetățean având acces la cel mult trei măști pe săptămână. Totodată, companiilor care produc măști li s-a cerut să crească producția, și astfel la 1 aprilie Taiwanul a anunțat că va dona 10 milioane de măști Statelor Unite și unor țări din Europa grav lovite de Covid-19. Pacienții introduși în carantină sunt monitorizați cu ajutorul poziției raportate de telefonul mobil (GPS), această monitorizare efectuându-se strict pe durata carantinei.

În acest moment în Taiwan sunt înregistrate 395 de cazuri și doar 6 decese, dar specialiști din această țară nu pot oferi sfaturi colegilor lor din alte state pentru că Taiwan nu este membru al Organizației Mondiale a Sănătății, fiindcă că statul chinez nu îi permite acest lucru. China susține că Taiwan face parte din teritoriul său și i-a blocat accesul la  toate organizațiile internaționale. În actuala epidemie, Taiwanul a fost exclus de la întâlnirile convocate de OMS pe tema coronavirusului. A primit acces totuși la o conferință desfășurată online pe tema Covid-19, în data de 12 februarie.

Tudorel ENE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.