Cu prilejul aniversării a 100 de ani de la momentul festiv al încoronării Regelui Ferdinand și al Reginei Maria (15 octombrie 1922) la Alba Iulia, mai multe unități de învățământ constănțene au găzduit manifestări dedicate evenimentului.
Astfel, joi, 13 octombrie 2022, elevii clasei a XI-a E ai Colegiului Național „Mihai Eminescu” din Constanța, sub îndrumarea doamnei profesoare Florentina Barău, au organizat o dezbatere având ca subiect prezentarea momentelor deosebite din viața personală a Regelui Ferdinand Întregitorul și a soției sale, Regina Maria.
Tinerii au realizat prezentări video și au utilizat instrumentele IT ca să readucă la viață momentul încoronării de la Alba Iulia, dar și logodna, nunta și alte aspecte mai puțin cunoscute din viața privată a cuplului regal. Elevii au utilizat memoriile Reginei Maria pentru a da glas filmului video, au prezentat locurile, clădirile și monumentele create de familia regală în România Mare și și-au exprimat opinii referitoare la moștenirea lăsată românilor.
Tot în cursul zilei de joi, la Școala Gimnazială Nr. 43 „Ferdinand” Constanța, s-a desfășurat un inedit concurs de istorie între patru echipe de elevi de gimnaziu de la două unități de învățământ constănțene care poartă numele personalităților istorice sărbătorite: Școala Gimnazială Nr. 43„ Ferdinand” și Colegiul Național de Artă „Regina Maria”.
Concursul inițiat de profesorul Ionuț Răgușilă a avut trei probe: quizz-contest realizat în WordWall, patru texte cu cerințe și realizarea unui scurt reportaj pe baza vizionării unui scurt material video. Juriul a avut o misiune dificilă, deoarece diferențele de punctaj au fost foarte mici. Toți elevii au fost premiați cu câte o medalie comemorativă.
La finalul acțiunii, doi elevi au dat citire proclamației regale de la Alba Iulia, interpretând rolurile Regele Ferdinand și Regina Maria, îmbrăcați în costumele epocii recreate de ei înșiși. La aceste evenimente au participat: conducerea unității de învățământ, reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean Constanța, invitați ai instituțiilor școlare și alți susținători a proiectului (elevi ai școlii gazdă).
Astfel de evenimente se organizează în mai multe unități de învățământ din Constanța și vor culmina cu un spectacol deosebit, găzduit de Centrul Cultural „Jean Constantin” din Constanța, sâmbătă, 15 octombrie 2022, ora 19.00, sub coordonarea Asociației SINE QUA NON și a Primăriei Municipiului Constanța.
„Acțiunile de acest tip aduc istoria mai aproape de copii, le suscită curiozitatea, creativitatea și ingeniozitatea. Le mulțumesc colegilor mei pentru inițiativă, conducerii unităților de învățământ pentru că sprijină organizarea acestor evenimente și îmi doresc cât mai multe lecții de istorie ALTFEL”, a declarat prof. Sorin Mihai, inspector școlar general în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Constanța.
A.V.