Legea privind carantina, adoptată în Camera Deputaților: cei ce vor fugi din izolare vor fi băgați în carantină instituționalizată pe cheltuiala proprie

0
941

Camera Deputaților a adoptat, joi seară, 9 iulie a.c., proiectul de lege prin care este instituită carantina și izolarea, cu 266 de voturi “pentru”, 11 “împotrivă” și 8 abțineri. 

De menționat este faptul că, față de varianta inițială, documentul a suferit modificări substanțiale. Astfel, cei care vor fugi din carantină sau izolare vor fi băgați în carantină instituționalizată pe cheltuiala proprie, prevedere ce a fost eliminată inițial de social democrați.

După discuția cu Raed Arafat, social-democrații și-au schimbat părerea privind legea carantinării. Au acceptat chiar și posibilitatea detașării medicilor în timpul stării de alertă. În privința carantinei, PSD vrea ca o persoană să poată fi carantinată doar printr-o decizie a DSP, care să conțină durata măsurii și calea de atac. De asemenea, izolarea se poate face fără consimțământul persoanei, însă medicii nu pot impune un tratament fără ca pacientul infectat cu coronavirus să fie de acord.

Un pacient asimptomatic poate fi izolat la domiciliu, însă medicul poate decide dacă este necesară internarea acestuia în spital.

Camera Deputaților este prima cameră sesizată, Senatul fiind camera decizională.

Ce presupune carantina și izolarea, conform modificărilor din Comisia Juridică

Conform amendamentelor depuse de PSD carantina se va institui asupra persoanelor suspecte de a fi infectate sau purtătoare ale unui agent patogen în spaţii special desemnate de către autorităţi, la domiciliu sau în locaţia declarată de către persoana carantinată stabilita prin decizie motivată a Direcției de Sănătate Publică pentru fiecare persoană identificată, decizie care va conține mențiuni cu privire la data si emitentul actului, numele si datele persoanei carantinate, durata măsurii si calea de atac prevăzută de lege, scrie Digi24.ro

Pentru persoanele asimptomatice, purtatoare de agent patogen, izolarea se va realiza la domiciliu sau locația declarată, cu exceptia situatiilor în care, pe baza datelor știintifice oficiale referitoare la tipul agentului patogen, calea de transmitere, și rata de transmisibilitate, se impune izolarea acestor persoane în unitățile sanitare, prevăzute prin hotărâre a Guvernului.

Legea și amendamentele discutate în Comisia Juridică pot fi consultate accesând link-ul de mai jos:

https://s.iw.ro/gateway/g/ZmlsZVNvdXJjZT1odHRwJTNBJTJGJTJG/c3RvcmFnZTA2dHJhbnNjb2Rlci5yY3Mt/cmRzLnJvJTJGc3RvcmFnZSUyRjIwMjAl/MkYwNyUyRjA5JTJGMTIwNDc5M18xMjA0/NzkzX1BMeC00MTgtZGluLTIwMjAtOS1p/dWxpZS1wZW50cnUtc2VkaW50YS5kb2N4/Jmhhc2g9ODIxYjFiOGE0N2Q3MjI5MTA5NzE0ZTRjNGQ2MDk4OWU=.docx

L.M.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.