Legenda muzicii reggae, Lee Scratch Perry s-a stins din viață

0
58
sursa foto: bbc.com

Celebrul muzician jamaican Lee ”Scratch” Perry a murit duminică, 29 august a.c., la vârsta de 85 de ani, a anunţat premierul Jamaicăi, Andrew Holness, relatează luni DPA şi AFP.

”Lee ‘Scratch’ Perry a murit duminică dimineaţă în timp ce se afla la spitalul Noel Holmes. Avea 85 de ani’‘, a scris Holness pe contul său de Twitter, informează Agerpres. 
Nu au fost publicate informaţii imediate cu privire la cauza decesului.

El a renunţat la şcoală la vârsta de 15 ani şi s-a mutat ulterior la Kingston, în anii ’60. „Tatăl meu lucra pe străzi, mama pe câmp. Eram foarte săraci”, a povestit el pentru revista britanică New Musicalm Express (NME) în 1984. ”Nu am învăţat nimic la şcoală. Am învăţat totul pe stradă’”, precizat el la acea vreme, potrivit AFP.

În calitate de producător şi cântăreţ, el a fost unul dintre pionierii reggae în anii ’60 şi ’70, precum şi ai genului muzical dub, desprins din acesta. Acesta a colaborat cu legendarul artist reggae Bob Marley şi cu alţi muzicieni jamaicani cunoscuţi, dar şi cu nume sonore din alte ţări, precum Paul McCartney, The Clash şi Beastie Boys.

Perry a fost cel care a încurajat intrarea în studio a lui Marley, care s-a ridicat apoi în vârful muzicii reggae. „Fără el, Bob Marley ar fi rămas o săgeată orfană de arcul său’”, a scris jurnalistul muzical Francis Dordor în ”Inrockuptibles”. Perry ”a reintrodus Africa în muzica jamaicană. Nu doar pluralitatea ritmică, ci şi rezonanţa culturală şi filosofică”, a notat specialistul în reggae, scrie stiripesurse.ro

L.M.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.