Libanezii vor să își consolideze poziția în Constanța prin preluarea Agrirom SRL. Miza: aproximativ 500 de hectare luate în arendă de la ADS! Consiliul Concurenţei analizează tranzacția

0
68

Grupul Maria, unul dintre cei mai mari jucători pe piața terenurior arabile din România, care exploatează peste 21.000 de hectare luate în arendă de la stat, vrea să își consolideze poziția în zona Constanța prin preluarea Agrirom SRL. Vânzătorul este familia Trandafir din Constanța, care a dat lovitura și în 2014 prin vânzarea unui terminal de export de cereale către chimezii de la Cofco. Se pare că Agrirom exploatează cel puțin 500 de hectare luate în arendă de la ADS.

Companiile Maria Trading SRL și Agro-Chirnogi SA, ambele parte a grupului Maria controlat de mai mulți investitori libanezi,  intenționează să preia Agrirom SRL, din Constanța potrivit unui anunț al Consiliul Concurenţei care analizează tranzacția. Grupul își va consolida astfel poziția în județul Constanța unde Agrirom exploatează peste 500 de hectare de teren luate în arendă de la Agenția Domeniilor Statului.

Potrivit termene.ro, compania Agrirom SRL, un business cu rulaje de 2,5 milioane de lei în 2020 și 19 angajați, este controlată de familia Trandafir din Constanța, prin Mirela Trandafir. Este vorba despre aceeași familie care, în 2014, punea parafa pe una dintre cele mai mari tranzacții din agribusiness la acea vreme- vindea către gigantul Cofco, unul dintre cei mai mari traderi de cereale activ pe plan local (fosta Nidera), terminalul de export de cereale United Shipping Agency,din portul Constanța. Protagoniștii tranzacției erau atunci Cătălin Trandafir și Mihai Felescu, care ulterior au dezvoltat și alte afaceri în domeniu, precum un IFN dedicat fermierilor – Agrilend IFN SA în care administrator și acționar este și Mirela Trandafir. Aceasta mai deține, de asemenea, 50% dintre părțile sociale ale Prodveg Solaris.

Maria Trading S.R.L exploatează, potrivit datelor Agenției Domeniilor Statului consultate de Economica, o suprafață de peste 11.600 de hectare, în timp ce Agro-Chirnogi cultivă pe 9.400 de hectare. Ambele sunt controlate de mai mulți cetățeni libanezi și au raportat împreună, în 2020, o cifră de afaceri netă de peste 727,9 milioane de lei. Ambele companii activează ăn zona Călărași.

Maria Trading are ca obiect principal de activitate comerţul cu ridicata al animalelor vii, iar principalul obiect de activitate al firmei Agro-Chirnogi îl reprezintă cultivarea cerealelor (exclusiv orez), plantelor leguminoase şi a plantelor producătoare de seminţe oleaginoase.

A.V.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.