Liberalii explică „taxa pe soare”: Ce prevede mai exact directiva UE transpusă de Guvern

2
832
sursa foto: stirileProTv.ro foto cu rol ilustrativ

Virgil Guran, vicepreședintele Partidului Național Liberal (PNL) acuză duminică, 4 decembrie a.c., o „ticăloșie marca USR” după ce formațiunea de opoziție a semnalat că Guvernul a introdus „taxa pe soare”, adică taxarea cetățenilor pentru energia produsă de ei prin panouri fotovoltaice.

Acesta afirmă că niciun consumator casnic nu este afectat în acest moment și că taxa respectivă se aplică doar în anumite condiții de care românii sunt foarte departe acum.

Liberalul a transmis stiripesurse.ro că în Ordonanța de Urgență a Guvernului se transpune o directivă europeană și că actul normativ prevede următoarele:

1. Doar în cazul în care România va atinge un grad de 8% din energie produsă prin panouri fotovoltaice, ANRE va putea să introducă o taxă pentru echilibrarea sistemului energetic național.

2. Această eventuală taxă, care în acest moment nu este plătită de nimeni, nu se va impune tuturor, ci doar acelor consumatori care produc mai mult 30 de kW din fotovoltaic, o cantitate foarte mare pentru o locuință. Prosumerii mici nu sunt afectați deloc.

3. Directiva se va aplica, doar dacă se vor întruni condițiile de mai sus, abia din anul 2026.

„USR minte cu bună stiință, e o transpunere obligatorie a unei Directive UE. Oamenii obișnuiți care și-au pus panouri fotovoltaice, micii prosumatori nu au nicio problemă, este o ticăloșie marca USR”, a adăugat Guran.

L.M.

2 COMENTARII

  1. Pai daca asa stau lucrurile si trebuie sa platesc o taxa pe ceea ce produc panourile mele pe care le-am instalat din banii mei (panouri care cu timpul se vor deteriora) atunci mai bine le demontez si le pun la pastrare.Dar daca mi-as lua un grup electrogen cu care sa-mi alimentez locuinta si atunci mi-ar pune taxe pe ceea ce produc pentru consumul propiu?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.