Liga I de ieri și de astăzi

0
1177

Liga I este cunoscută ca elita fotbalului în sistemul competițiilor. Denumirea sa inițială începând cu anul fondării, 1909, a fost Divizia A, dar a fost nevoie de o schimbare, în momentul în care s-a descoperit că aceasta aparținea deja unei firme din afara lumii fotbalului. Începând cu sezonul 2015-2016, Liga I este compusă din 14 echipe. După sezonul regulat, astăzi se obișnuiește să se continue competiția în sistemul de play-off, la care participă primele șase echipe clasificate la finalul acestuia. Play-out-ul le cuprinde pe celelalte opt. Pentru fiecare meci din Liga I, fanii fotbalului pot accesa Cote pe Liga I, unde au șansa de a-și susține echipa favorită. Aflând din timp despre jocurile viitoare, ei se pot pregăti pentru marea plimbare în caruselul emoțiilor care precede orice gol. Noua structură a Ligii I depinde de modul în care merg lucrurile în timpul fiecărui meci.

Primul joc de campionat a avut loc în urmă cu mai mult de un secol, adică pe 6 decembrie 1909, sub egida Cupei Asociațiunea Societăților Atletice din România (ASAR). Echipele care s-au confruntat au fost Olympia și Colentina, iar scorul final de 2-1 a fost în favoarea celei care avea printre jucători nume precum Gebauer, Hartman, Winter, L. Breyer și Davilla. Primul campionat românesc de fotbal s-a încheiat în aceeași notă.

Sezonul 2007-2008 a avut o semnificație importantă și a fost câștigat de CFR Cluj, chiar pe ultima sută de metri a campionatului. Au existat dificultăți în luarea deciziei privind scorul final, dar, în cele din urmă, CFR a repetat o acțiune care a avut loc ultima oară tocmai în urmă cu 17 ani. A adus acest important titlu în afara capitalei.

La fel de surprinzător a fost și sezonul 2008-2009, când echipa Unirea Urziceni, din partea căreia așteptările nu erau prea mari – luându-se în considerare marii adversari Steaua, Dinamo, Rapid și CFR Cluj – a câștigat campionatul. Acest pas a ajutat-o să se califice pentru Liga Campionilor UEFA. Lucruri neașteptate au loc și astăzi în timpul meciurilor din Liga I, dar există întâmplări care au rămas în istoria fotbalului prin neobișnuitul situației. Într-un meci a fost depunctată echipa FC Timișoara, dar rectificarea greșelii nu a întârziat să apară la finalul campionatului. Calificarea sa în preliminariile Ligii Campionilor a avut loc datorită clasării pe locul 2. Dinamo s-a calificat pe locul 3 și a ratat astfel cea mai importantă competiție continentală, dar doar pentru a participa în noua competiție, UEFA Europa League. Acel sezon a fost imprevizibil și pentru alte echipe precum Steaua și CFR Cluj. După CFR Cluj, Steaua București și Unirea Urziceni, a mai existat o echipă care a câștigat pentru prima oară campionatul- ediția din 2011- și anume, Oțelul Galați.

Clasamentul play-out și cel play-off fluctuează în aceste săptămâni datorită reluării meciurilor de fotbal. Câteva dintre cele trecute le-au avut ca echipe adversare pe Universitatea Craiova contra FC Botoșani, FC Voluntari versus Academia Clinceni și Sepsi OSK în confruntare cu FC Hermannstadt. Așteptările sunt mari în primul rând din partea antrenorilor, a jucătorilor, dar și a fanilor dornici. Sezonul 2019-2020 al Ligii I, început la 12 iulie, a ajuns la numărul 102, dar este totuși doar al cincilea la număr de când se ia in calcul sistemul play-off/play-out. Echipa fruntașă de până acum este CFR Cluj.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.