Linia de gardă de la Terapie Intensivă din Medgidia, asigurată de medici de la Spitalul Judeţean

0
962

Județul cu peste 1.200 de persoane infectate cu SARS-CoV-2, 32 de persoane decedate din rândul celor pozitivate și 851 de pacienți vindecați, este capitala României în sezonul estival. Trebuie să recunoaștem faptul că turiștii pun o presiune fantastic de mare pe medici și așa puțini în comparație cu numărul pacienților care ajung la spital. Din păcate, peste 80 de cadre medicale constănțene au fost confirmate cu noul coronavirus. La o clinică privată s-au îmbolnăvit nouă angajați și un pacient. O situație nedorită de nimeni, dar care ne determină să conștientizăm importanța respectării normelor de protecție în privința COVID-19. Fără să ținem cont de aceste aspecte, numărul îmbolnăvirilor de coronavirus va crește alarmant și nu este exclusă revenirea la starea de urgență.

La Medgidia, spital desemnat COVID-19, medicii tratau luni, 10 august a.c., 48 de pacienți confirmați cu SARS-CoV-2. La Anestezie Terapie Intensivă (ATI) existau 4 pacienți, toți cu patologie oncologică, cardiovasculară, diabet. Tot la Medgidia au ajuns și pacienți transferați din alte județe din România. “Avem 76 de pacienți internați, iar dintre aceștia 48 de pacienți sunt confirmați cu noul coronavirus. Patru pacienți sunt internați în ATI. Majoritatea pacienților internați în ATI au comorbidități, patologie oncologică, cardiovasculară, diabet. La ATI sunt pacienți de 70 de ani ca medie de vârstă. Am avut internați și pacienți transferați de la Târgoviște, Focșani, Tulcea, Ialomița. Sunt luni foarte aglomerate. A crescut mult presiunea pe cadrele medicale și a crescut mult și numărul de cazuri. Este greu, dar ne facem datoria. Nu avem altă soluție. Noi suntem aici să ajutăm”, a declarat, pentru Focus Press, Eugen Dumitru Aglițoiu, managerul Spitalului Municipal Medgidia.

Unitatea sanitară funcționeză cu un deficit de personal. “Am făcut și angajări fără concurs, conform legii, atât în starea de urgență cât și în starea de alertă. Am angajat pe posturile rămase vacante ca urmare a plecărilor din sistem la pensie. Mai sunt câteva specialități deficitare, cum ar fi ATI sau Cardiologie. Pentru ATI ne ajută Spitalul Județean Constanța, pentru asigurarea liniei de gardă. După o analiză lucidă ne dăm seama că, dacă nu se respectă normele de protecție, vom avea mai multe cazuri de îmbolnăviri mai ales că sezonul rece favorizează transmiterea virusului. Suntem într-un platou cu un număr mare de cazuri. Media pe ultimele 10 zile este de peste 1200 de cazuri. Asimptomaticii pot fi izolați la domiciliu”, a declarat managerul. Autoritățile au fost nevoite să modifice planul alb. “A fost inclus și Spitalul Municipal Mangalia în rândul spitalelor COVID-19. Este o perioadă în care trebuie să ajutăm, pentru a trece cu bine. Albert Einstein spunea că nu trebuie să te aștepți la rezultate diferite când faci aceleași lucruri. Probabil că dacă va mai crește numărul de internări se va recurge la alte soluții. Mai există un spital de campanie, spital de rezervă. Le doresc multă sănătate tuturor, să aibă grijă de ei și să respecte normele de igienă. Este important să fim umani”, susține managerul. 

Avem o criză sanitară și criza economică se va adânci dacă vom reveni la un regim de stare de urgență”

Întrebat dacă este posibil să revenim la starea de urgență, managerul spune că nu ar vrea să se hazardeze și să dea un pronostic. “Sper să nu se ajungă acolo. Ar fi un risc economic major. Avem o criză sanitară și criza economică se va adânci dacă vom reveni la un regim de stare de urgență. Mai bine respectăm normele de igienă și sperăm să scadă numărul de infectări. Suntem aici să ajutăm. Aveți grijă de voi!”, a conchis managerul Spitalului Municipal Medgidia. Facem precizarea că de la debutul pandemiei cu noul coronavirus, la nivelul județului Constanța au fost confirmate 1.202 persoane infectate cu SARS-CoV-2. Până în prezent, 32 de persoane au decedat din rândul celor pozitivate, iar 851 de pacienți din Constanța și alte județe au fost declarați vindecați. “În acest moment, sunt 247 de persoane internate, dintre care 220 din județul Constanța și 27 din alte județe. Facem mențiunea că persoanele din alte județe, dar internate în Constanța, sunt raportate în situațiile din județele de proveniență”, a anunțat Instituția Prefectului. De asemenea, la nivelul județului sunt 615 persoane aflate în carantină la domiciliu. În această categorie sunt incluse persoane care s-au întors recent din zone cu risc epidemiologic ridicat, respectiv persoane care sunt considerate contacți direcți ai celor confirmați cu virusul SARS-CoV-2. Totodată, un număr total de 100 de persoane sunt izolate la domiciliu. Acestea reprezintă numărul de persoane confirmate cu noul coronavirus, dar care au fost externate. “În urma centralizării datelor din toate spitalele și clinicile din județul Constanța, de la începutul pandemiei și până în acest moment au fost confirmate 82 de cazuri de infectare în rândul personalului: medici (32), asistenți medicali (36) și personal auxiliar (14). În ultimele 24 de ore, în unitățile medicale publice din județul Constanța au fost realizate 382 de teste RT-PCR”, conform Prefecturii Constanța.

Constanța dispune de 534 de paturi pentru tratarea bolnavilor COVID-19

Menționăm că la nivelul județului Constanța au fost incluse 534 de paturi pentru tratarea bolnavilor COVID-19, potrivit Instituției Prefectului. Acestea sunt distribuite astfel: Spitalul Clinic de Boli Infecțioase (120 – 103 ocupate), Spitalul de Pneumoftiziologie (100 – 76 ocupate), Spitalul Municipal Medgidia (150 – 49 ocupate), Spitalul Municipal Mangalia (36 – 12 ocupate), Spitalul Militar – Sistem Modular (54 – 0 ocupate) și Secția Exterioară Agigea (74 – 7 ocupate).

Alexandra VASILE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.