Lipsa precipitațiilor, una din cauzele scăderii nivelului lacului Techirghiol, spun specialiștii ARBDD

0
341

Lacul Techirghiol, cunoscut pentru nămolul său benefic, din lipsa precipitațiilor, dar și alte cauze, riscă să aibă probleme serioase, iar asta pentru că a scăzut cu un metru și s-a retras pe o porţiune de aproape 30 de metri.

Cauzele care au dus la scăderea nivelului lacului Techirghiol din orașul Techirghiol, județul Constanța sunt multiple și legate în special de:


-lipsa precipitațiilor din ultimii ani, dar și de temperaturile ridicate din anii anteriori, care au accentuat procesul de evaporație pe lac. Pe tot parcursul anului 2019 s-a înregistrat o cantitate totală a precipitațiilor de 337.7 mm, iar pentru perioada ianuarie-august 2020, o cantitate de 246 mm.


-sistemul de irigații din zonă, care în momentul de față este dezafectat și care aducea un aport semnificativ de apă prin scurgerea directă în Lacul Techirghiol. Terenurile agricole din zonă fiind la un nivel mai înalt comparativ cu nivelul luciului de apă, apa dulce se prelingea în lac.


-din aceste motive, nivelul apei din lac la ora actuală este asemănator cu nivelul lacului înainte de punerea în funcțiune a sistemelor de irigații în jurul anilor ’70- ’80. Deci să nu ne alarmăm deocamdată, iar specialiștii noștri vor monitoriza în continuare evoluția nivelului apei din lac.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.