Lovitură pentru anumiți angajați: Bugetarii care trebuie să restituie banii din voucherele de vacanță

0
7313
sursa foto: playtech.ro

Anumiți bugetari din sistemul de învățământ sunt loviții de o veste dureroasă: vor fi obligați să restituie banii primiți sub formă de vouchere de vacanță în cazul în care nu îndeplinesc toate condițiile prevăzute de lege.

Ordinul emis de Ministerul Educației prevede restituirea banilor

Începând cu anul 2023, bugetarii din sistemul de învățământ au început să primească voucherele de vacanță în valoare de 1.450 de lei. Cu toate acestea, o serie de schimbări importante au intervenit în acest program.

În conformitate cu noul Ordin, în cazul în care un angajat din sistemul de educație a cheltuit deja aceste vouchere și ulterior, în același an, este concediat sau părăsește instituția, acesta va fi obligat să restituie suma cheltuită care nu îi este cuvenită din valoarea totală a voucherelor. Această modificare aduce o perspectivă dificilă pentru bugetarii care se confruntă cu situații de concediere sau schimbare a locului de muncă în timpul anului, obligându-i să returneze o parte din suma pe care au cheltuit-o, scrie impact.ro

Ce angajați sunt vizați

Un grup de bugetari afectați de aceste schimbări sunt profesorii universitari și profesorii suplinitori. Aceștia lucrează adesea pe contracte cu durată determinată, iar la finalul perioadei contractuale există posibilitatea ca contractele lor să nu fie prelungite. Din acest motiv, în situația în care acești profesori părăsesc instituția înainte de expirarea anului calendaristic, de exemplu în luna septembrie, ei vor fi obligați să restituie suma echivalentă a voucherelor de vacanță utilizate în perioada septembrie-decembrie. Conform noilor reglementări, aceștia au un termen de 60 de zile pentru a returna suma respectivă.

Mai puțini bani pentru profesori

Unii angajați din domeniul educației nu vor primi suma standard de 1450 de lei în vouchere de vacanță. Cei care lucrează cu normă redusă sau cu contract de muncă cu timp parțial vor primi o sumă proporțională cu durata timpului de muncă, raportată la valoarea maximă a voucherelor de vacanță pentru programul normal de lucru. De exemplu, un angajat part-time va primi o sumă mai mică decât un angajat cu normă întreagă și timp complet nedeterminat.

Totodată, în cazul în care un angajat este transferat sau detașat din altă unitate /instituție, el poate primi vouchere de vacanță doar dacă poate prezența o adeverință care atestă faptul că angajatorul de la care s-a transferat nu i-a acordat vouchere de vacanță pentru anul respectiv până la data transferului. Dacă nu este posibilă obținerea unei adeverințe, angajatul trebuie să depună o declarație pe propria răspundere la instituția la care este detașat, prin care să ateste că nu a beneficiat de vouchere de vacanță pentru anul respectiv la unitatea la care a lucrat anterior.

L.M.


LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.