Lovitură pentru românii care doresc să-și cumpere case prin credit imobiliar

0
4457
Foto: blog.fideliacasa.ro

BNR anunţă că se schimbă condiţiile de creditare pentru unele credite de investiţii imobiliare. Potrivit noilor condiţii, începând cu 1 ianuarie 2022, românii care vor să-şi cumpere casă cu credit vor trebui să plătească un avans mai mare, anunță RTV.net.

Avansul creşte de la 15% la 25% pentru creditele de investiţii imobiliare în lei, la 35% pentru cele în euro şi la 50% pentru cele în alte valute. Se modifică şi calculul pentru gradul maxim de îndatorare.

În cazul creditelor acordate pentru achiziţia unui imobil care nu este destinat a fi utilizat ca locuinţă pentru folosinţă proprie şi permanentă/continuă a debitorului, limitele prevăzute la alin. (1)-(3) se reduc cu 10 puncte procentuale”, potrivit documentului BNR, citat de Ziarul Financiar.

În aceste condiţii, valoarea unui credit pentru investiţii imobiliare nu poate depăşi 75% din valoarea garanţiei ipotecare în cazul creditelor acordate în lei, faţă de 85% cât era în trecut, 65% pentru creditele în euro, şi 50% pentru creditele în alte valute.

Conform noilor schimbări anunţate, românii vor avea de plătit un avans de 25% pentru creditele de investiţii imobiliare în lei, de 35% pentru cele în euro şi 50% pentru cele în alte valute. Noile prevederi intră în vigoare de la 1 ianuarie 2022 şi nu se aplică în cazul creditelor pentru investiţii imobiliare garantate integral sau parţial de stat.

O altă propunere făcută de BNR este ca pentru acordarea creditelor, împrumutătorii să stabilescă prin normele proprii de creditare nivelurile maxime admise pentru gradul de îndatorare, cu luarea în considerare a riscului valutar, a riscului de rată a dobânzii şi a riscului de diminuare a veniturilor eligibile disponibile pe perioada de derulare a creditului.

D.A.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.